Lot decimat pentru Lisabona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala de rugby debutează în noua ediţie a CEN, în Portugalia, fără o parte dintre jucătorii care au calificat-o la Cupa Mondială. Ovidiu Toniţă este cel mai experimentat dintre „stranieri“. Jucătorul lui Perpignan s-a calificat recent în „sfeturile“ Cupei Europei.

Cu opt luni înainte de debutul la Rugby World Cup, echipa de rugby a României reia seria confruntărilor din divizia secundă a Six Nations, aşa cum mai este numită Cupa Europeană a Naţiunilor. Şi o face printr-o deplasare care se anunţă dificilă, la Lisabona.

Faţă de grupul care, anul trecut, a reuşit să se impună cu 20-9, făcând astfel pasul în recalificările pentru Rugby World Cup, de data aceasta antrenorii Romeo Gontineac şi Steve McDowell vor fi nevoiţi să opereze schimbări. Şi nu oriunde, ci pe posturi cheie.

Accidentat la mână, joi seară, în meciul pe care USA Perpignan l-a pierdut dramatic, la Biarritz - a condus cu 21-0, dar a cedat cu 21-23 printr-o penalitate primită în prelungiri - , Marius Tincu nu va putea evolua ca taloner. Cum şi Andrei Rădoi (Baia Mare) este indisponibil, acest post, extrem de important, va fi acoperit de mai tinerii Cătălin Beca şi Bogdan Zebega.

Lista absenţilor nu se opreşte însă aici. Pe ea se mai află Alex Manta, care şi-a anunţat retragerea în noiembrie trecut, după victoria cu Uruguay, Sorin Socol, aflat în stare de suspendare după ce a fost eliminat într-un meci de campionat, Vali Ursache şi Ionuţ Dimofte, ambii accidentaţi.

Ovidiu Toniţă va fi căpitan

Va fi prezent, în schimb, Ovidiu Toniţă, care, alături de Marius Tincu, a reuşit în urmă cu zece zile să se califice cu USA Perpignan în sferturile de finală ale Cupei Europei, echivalentul Ligii Campionilor. Titular la meciul cu Biarritz, bârlădeanul va aduce un plus de experienţă înaintării, compartiment în care România a fost dintotdeauna superioară lusitanilor. Recent el a avut şi plăcerea de a merge, alături de colegii săi, în vizită la FC Barcelona.

„A fost o chestie de imagine. Preşedinţii celor două cluburi au pus bazele unei colaborări. La fotbal, îmi place Steaua şi Barcelona. Amândouă joacă în roşu şi albastru. În plus, apreciez fotbalul jucat de Messi, Iniesta şi ceilalţi. Am făcut fotografii cu ei, am schimbat şi ceva pase cu mingea de fotbal şi de rugby. A fost interesant", ne-a declarat cel care a fost desemnat rugbystul român al anului 2010 de Asociaţia Internaţionalilor Români de Rugby (AIR).

Format din 30 de jucători, lotul s-a reunit aseară, la Hotelul Rin din Otopeni. „Stejarii" se vor antrena până joi, la Bucureşti, când vor pleca la Lisabona. Meciul Portugalia - Rusia este programat sâmbătă, 5 februarie, la Lisabona, cu începere de la ora 17.00.

El va fi arbitrat de galezul David Jones şi va putea fi urmărit şi în ţara noastră, fiind transmis de GSP TV. În aceeaşi etapă inaugurală a Cupei Europene a Naţiunilor se desfăşoară partidele Spania - Rusia şi Georgia - Ucraina.

Meciurile „stejarilor" în CEN

-5 februarie (Lisabona): Portugalia - România
-12 februarie (Kiev): Ucraina - România
-26 februarie (Bucureşti): România - Rusia
-12 martie (Tbilissi): Georgia - România
-19 martie (Bucureşti): România - Spania
-Partidele retur vor avea loc în 2012

Se acordă punct bonus ca în Super 15

De anul acesta, în Cupa Europeană a Naţiunilor se va folosi sistemul de punctare care a fost introdus, pentru prima dată, în competiţiile de rugby din emisfera sudică, mai precis în Super 12 (actuala Super 15). Astfel, pentru victorie se vor acorda patru puncte şi pentru egal două, în timp ce la eşec nu se dă nimic.

Punctul suplimentar va fi atribuit fie pentru marcarea a patru (sau mai multor) eseuri într-o partidă - bonus ofensiv, respectiv pentru echipa care pierde o dispută la o diferenţă de cel mult şapte puncte - bonus defensiv.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite