Fijienii vin fără „Cibi“ la Bucureşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala României va disputa pe 28 noiembrie, la Bucureşti, meciul-test cu selecţionata Fiji. Aflată pe locul 9 în lume, echipa din Pacificul de Sud era cunoscută şi prin dansul ei războinic. Umiliţi (6-33) de Italia A, la Piacenza, „stejarii“ au ocazia de a se revanşa. Misiunea lor nu este însă una simplă, adversarii lor fijieni fiind cunoscuţi pentru viteza cu care joacă pe treisferturi.

Internaţionalii români de rugby nu au timp de odihnă. Reveniţi de la Piacenza, unde au pierdut (6-33) în faţa reprezentativei secunde a Italiei, după un joc modest, în care au greşit copilăreşte, ei vor înfrunta sâmbătă, la Bucureşti, una dintre cele mai valoroase echipe din lume, cea din Fiji.

Aflată pe locul 9 în clasamentul International Rugby Board (IRB), selecţionata ce reprezintă arhipelagul din Pacificul de Sud a participat la cinci dintre cele şase ediţii ale Cupei Mondiale, reuşind să se califice în sferturile de finală la prima şi la ultima dintre ele (1987 şi 2007). Interesant este că aproximativ 5% din locuitorii acestei ţări practică rugby-ul în mod organizat, existând 45.000 de jucători la 950.000 de locuitori.

Fiji şi-a câştigat renumele în sportul cu balonul oval prin echipa de rugby în 7. Câştigătoare în două rânduri a titlului mondial (1997 şi 2005) şi de nouă ori (record) la Hong Kong Sevens, echipa din emisfera Sudică se anunţă ca pretendentă la titlul olimpic în 2016, la Rio. Nu întâmplător şi reprezentativa în XV îşi bazează jocul pe viteză, treisferturile sale fiind renumite.

Turneu fără eşec în Noua Zeelandă

Fijienii, ca de altfel şi alte trei echipe din zonă (Noua Zeelandă, Samoa şi Tonga), sunt cunoscuţi şi prin dansul războinic pe care îl executau înaintea meciurilor. Denumit „Cibi", el a fost adoptat în 1939, la iniţiativa lui Ratu Sir George Cakobau. Căpitan al echipei, acesta a cerut unui şef de trib local să-i ofere un dans şi versurile cu care echipa sa să rivalizeze cu Haka temuţilor All Blacks.

Aşa a apărut „Cibi", care în acel an a fost executată la meciurile pe care rugbyştii fijieni le-au disputat în turneul din Noua Zeelandă. Interesant este că ei au câştigat opt partide, iar pe cea de-a noua au terminat-o la egalitate. Şi deşi nu au înfruntat decât echipe regionale performanţa lor a fost evidenţiată, Fiji fiind prima echipă de rugby de până atunci care nu pierduse într-un turneu efectuat! 

S-a renunţat la dansul războinic?

Surpriză, însă, Fiji pare a fi renunţat la dansul războinic cu ocazia turneului pe care îl efectuează în Europa, toamna aceasta! Înaintea meciului-test cu Scoţia, de acum nouă zile, rugbyştii din Pacific nu l-au mai executat. Din câte se pare, decizia a avut motivaţii religioase, însă ea nu a fost bine primită de foştii internaţionali de rugby din Fiji. Fost jucător în anii '60, talonerul George Farrell a declarat: „Cibi face parte din cultura rugby-ului nostru". 

Nu se ştie sigur, însă din câte se pare „Cibi" nu va putea fi văzută de bucureşteni la meciul care va avea loc sâmbătă, 28 noiembrie, pe stadionul „Arcul de Triumf" - din câte se pare, partida va avea loc de la ora 17.00, şi nu de la 16.00 cum se anunţase iniţial.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite