Fetele care împart dreptatea în rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Balan şi Ioana Rusu au fost judecătoare de margine la meciul Steaua - Ştiinţa Petroşani contând pentru Divizia Naţională de rugby seniori. Ieşeanca va conduce meciuri la etapa bucureşteană a Campionatului European de rugby în 7, la 22 şi 23 mai.

Situaţie mai puţin obişnuită la meciul Steaua - Ştiinţa Petroşani (95-0), din cadrul ediţiei 2010 a Diviziei Naţionale, unde arbitrul Gabriel Şeitan a fost asistat de două judecătoare de margine. Cochete, însă afişând hotărâre în momentul semnalizărilor, Gabriela Balan (Iaşi) şi Ioana Rusu (Paşcani) şi-au îndeplinit misiunea fără probleme, la final, căpitanii celor două echipe strângându-le mâna şi mulţumindu-le pentru modul în care au oficiat.

Fără să fie o noutate pe plan internaţional, promovarea unor femei în arbitrajul din rugby-ul românesc a început în urmă cu opt-nouă ani. Fostă jucătoare la echipa Frima Iaşi, Gabriela Balan a fost o deschizătoare de drumuri în această privinţă. Ieşeanca a ajuns apoi în corpul naţional, conducând la centru şi un meci de primă ligă (Steaua - Minerul Lupeni).

„Am făcut rugby şi, cum mi-a plăcut acest sport, am decis să rămân aproape de el. În 2001 am început să fiu interesată de arbitraj. Cu pasiune, atenţie, dar şi cu multă muncă am reuşit să ating un nivel înalt", a mărturisit Gabriela.

Şi-a luat doctoratul în ştiinţe agricole

Absolventă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad", ea şi-a luat recent şi doctoratul. "Arbitrajul este un hobby pentru mine. Îl fac din plăcere. Baremul e simbolic chiar şi pe plan internaţional", ne spune ieşeanca pe a cărei carte de vizită sunt trecute şi câteva competiţii importante.

"În urmă cu doi-trei ani am arbitrat finala Campionatului European intercluburi, Barcelona - Montpellier. Am avut atunci ocazia să vizitez oraşul catalan, inclusiv stadionul Nou Camp. Am mai fost la Amsterdam, la un turneu de promovare a rugby-ului. Am arbitrat la etape din Campionatul European de rugby în 7 în Bosnia şi Croaţia. Am adunat amintiri frumoase din rugby", ne-a spus Gabriela Balan care va oficia, alături de Horaţiu Bărgăunaş, şi la etapa de CE la rugby în 7 ce va avea loc la Bucureşti, la 22 şi 23 mai.

Este de remarcat, de asemenea, că Ioana Rusu, celălalt judecător de margine care a oficiat la partida din Ghencea, are 22 de ani şi este încă jucătoare activă. Ea a făcut parte şi din echipa naţională, participând la câteva competiţii internaţionale importante, inclusiv la etape din cadrul Campionatului European de rugby în 7.

Şi FRR promovează femeile în arbitraj

În acest moment, pe lângă Gabriela Balan (foto dreapta) există mai multe tinere care au ales să devină arbitre de rugby. Există grupul de la Paşcani, format din Ioana Rusu (foto stânga), Ana Mândric, Emilia Vizitiu şi Mădălina Martin, precum şi cel de la Bucureşti, alcătuit din Ioana Sava, Alina Marin-Herghelegiu şi Alina David.

„În lume se pune tot mai mult accent pe rugby-ul feminin. Există, de altfel, tot mai multe competiţii, în special la varianta cu şapte jucători, cea care va figura în programul olimpic din 2016. Şi, cum este normal, forul mondial şi cel european încearcă să delege arbitre la meciurile fetelor. Şi Federaţia Română de Rugby, prin Comisia de Arbitri, s-a aliniat acestui curent. Deja nu mai miră pe nimeni când o femeie este delegată la meciuri", ne-a spus George Paul Bărgăunaş, secretarul Comisiei de Arbi-tri din cadrul FRR.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite