Ei au adus fotbalul american în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul american, cel mai îndrăgit sport de peste Ocean, a apărut şi în peisajul românesc în urmă cu trei ani. Acum se dispută chiar şi meciuri oficiale.

De atunci, s-au format mai multe echipe, din dorinţa de a face din fotbalul american un sport cunoscut şi în România. Chiar dacă mulţi cred că fotbalul american se joacă doar în SUA, un grup de tineri a demonstrat contrariul şi a pus bazele primei echipe de fotbal american în Bucureşti. Bucharest Warriors a ajuns, după trei ani de supravieţuire în sportul românesc, să joace în două mari turnee europene.

Şi, pentru că este un sport nou în România, fotbalul american nu beneficiază de condiţii foarte bune. Dacă jucătorii de „soccer" din ţara noastră au parte de cantonamente în Antalya şi de salarii de sute de mii de euro, jucătorii din România de fotbal american trebuie să-şi plătească singuri echipamentele, cantonamentele sau deplasările. „Dacă nu avem sponsori, nu avem ce să facem şi trebuie să suportăm noi toate cheltuielile. Am băgat mii de euro în acest hobby, ne plătim singuri deplasările, echipamentul, cazarea", a spus Roman Seremet, preşedintele-jucător al clubului.

Un alt impediment în calea performanţei sunt şi terenurile de joc. Deoarece în ţara noastră există doar 5-6 echipe de fotbal american şi nu este un sport promovat, nici meciurile nu decurg precum cele din Statele Unite. Liniile terenului sunt vizibile cu greu, yarzii sunt măsuraţi în metri, iar barele porţilor sunt făcute din stâlpi de plastic. În plus, dacă în SUA se joacă mereu cu tribunele pline, iar televiziunile plătesc milioane de dolari pentru a transmite meciurile, la noi în ţară nu găseşti în tribunele stadionului Voinţa decât 2-3 jurnalişti (asta în zilele bune) şi câteva sute de suporteri, mulţi dintre aceştia fiind rude sau prieteni ai jucătorilor, sau pur şi simplu locuitori ai cartierului Aviaţiei.

Arbitrii, veniţi din fotbalul lui Mitică

Pe lângă aceste aspecte, o altă problemă a sporturilor nepromovate este arbitrajul. La meciuri oficiază şi arbitri români, care sunt veniţi din sportul rege şi mai comit şi diferite greşeli. Spre exemplu, la ultimul meci, turcii de la Bogazici Sultans au marcat un touchdown, validat de arbitrii străini, iar arbitrul român nu ştia sigur ce s-a întâmplat. „Nu ştiu ce a fost. Văd că ăştia l-au validat, dar mie nu mi s-a părut că a fost touchdown", a spus arbitrul imediat după faza controversată.

„Războinicii" bucureşteni sunt probabil cea mai bună echipă de fotbal american din ţară, dar şi singura care participă în competiţii internaţionale. Spunem probabil, deoarece mai există în ţară şi alte echipe, una tot în Bucureşti, dar şi în alte oraşe, precum Constanţa sau Cluj.

Bătăile, la ordinea zilei

Până în prezent, Bucharest Warriors au jucat mai multe amicale şi doar două meciuri oficiale. Dacă în amicale s-au descurcat destul de bine, meciurile oficiale au fost un adevărat dezastru, ambele fiind pierdute, cu 38-10 şi 46-0. Iar în ultimul meci, cel pierdut cu 46-0 contra turcilor de la Bogazici Sultans, românii nu au vrut să plece acasă înfrânţi şi au încins, după pauză, o mică bătaie, pentru a ne aminti de nesfârşitele războaie cu Imperiul Otoman.

Şi dacă tot a venit vorba de pauză, aceasta nu seamănă nici de departe cu pauza unui meci de fotbal american din SUA, deoarece lipsesc majoretele. Singurele asemănări sunt indicaţiile şi reproşurile jucătorilor. „Să ne concentrăm. Cu ce sunt mai buni turcii ca noi? Au făcut 17 ore pe drum, sunt obosiţi, trebuie să-i batem", a spus unul dintre jucători la pauză, cu toate că diferenţa de scor era de peste 20 de puncte.

Un american îi ajută cu tactica

Bucharest Warriors nu este o formaţie 100% românească, printre jucători fiind şi străini. Astfel, din echipă fac parte turcul Ahmed, americanul Kevin şi moldoveanul Roman, iar în timpul meciurilor şi la antrenamente îi mai ajută cu tactica un american, fost antrenor al unei echipe de liceu din SUA. În plus, toţi jucătorii au mai mulţi ani de experienţă în spate, Roman jucând fotbal american timp de un an de zile în Statele Unite, Kevin în Germania şi Ahmed în Turcia. În plus, românii au jucat rugby, jucătorul cu cea mai mare experienţă fiind Robert Ion, care a jucat în naţionala României de rugby.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite