VIDEO A păţit-o ca Neşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul rugbist George Baltă îi transmite fotbalistului că există viaţă şi după astfel de nenorociri. Drama lui Mihăiţă Neşu nu e un caz singular în sportul românesc. George Baltă, fost rugbist la Olimpia Bucureşti, a păţit ceva asemănător acum 5 ani.

Revăzând filmul accidentului pe care l-a suferit la câteva zile după ce împlinise 20 de ani, fostul taloner spune că a auzit o pocnitură în ceafă, iar apoi a simţit ca şi cum „un curent s-ar fi dus până în glezne, iar apoi nu am mai simţit nimic. Ca şi cum aş fi fost electrocutat. Durerile au apărut după operaţia care a durat peste
şapte ore."

„Operaţia s-a făcut prin faţă, nu prin spate. Cum stai pe pat după aceea, dacă s-ar face prin spate atunci ai risca să te alegi cu tot felul de probleme. După accident n-am mai simţit nimic de la gât în jos. Şapte săptămâni am stat imobilizat complet, pe pat, într-o rezervă de spital. Nu-mi puteam mişca nici capul. Ajunsesem să ştiu fiecare punct de pe tavanul camerei. Nu puteam mânca singur. Să mă spăl pe dinţi sau să mă bărbieresc. Mă spălau părinţii şi infirmierele. La duş am fost dus după şapte săptămâni.

Îmi imobilzau gâtul şi mă puneau pe o targă", a povestit George. Tot el continuă: „Acum îmi pot mişca degetele, însă nu pot să prind obiectele cu ele şi nici să scriu. Pot să mă îmbrac, să mă spăl şi să mănânc singur. După cele şapte săptămâni, am fost pus în scaunul cu rotile şi am mers la sală. Am fost ajutat şi de un psiholog, pentru că după operaţie nu puteam să mă uit nici în oglindă. Nu suportam să mă văd în scaun cu rotile.

La început, nu puteam sta nici patru secunde în cărucior. Şase luni am purtat în permanenţă acel colier care îmi proteja gâtul. L-am mai purtat încă un an. Şi mă deranja. Eram iritat la ceafă, la bărbie. Nu simţeam nimic. Primele semne au apărut la degete. Au apărut furnicături ca atunci când îţi amorţeşte mâna. Şi acum le simt la picioare".

George Baltă face progrese pe zi ce trece. „Am început să simt dacă e cald sau rece. Simt iarna, dacă sunt afară şi îmi îngheaţă genunchii sau tălpile. Sensibilitatea bună este puţin mai jos de piept. După aceea scade mergând în jos. La picioare, simt înţepăturile de acupunctură. Am folosit pamperşi, dar acum ştiu când trebuie să merg la toaletă", a încheiat rugbistul. 

La Mihăiţă poate fi un blocaj temporar

Doctorul Alin Popescu, cel care s-a ocupat şi de George Baltă, evită să vorbească prea mult de cazul Neşu. „Dacă suntem optimişti, atunci putem presupune că nu e o leziune medulară completă, că mai sunt câteva fibre care pot transmite informaţia de la creier la corp, dar post-traumatic, din cauza stresului operator, edemului şi aşa mai departe, ar fi vorba în momentul de faţă de un blocaj temporar.

S-ar putea ca el să aibă o sensibilitate, însă e greu de spus acum. Nu avem o evaluare clinică pentru a spune exact ce se întâmplă cu el. Trebuie adăugat însă că în astfel de cazuri apar şi alte probleme cum ar fi infecţiile urinare, virozele. Capacitatea de apărare a orga­nismului este redusă", consideră dr Popescu.

"Am avut şi momente grele. Depresii. Până şi ceilalţi oameni le au. Mai merg în parc şi văd un cuplu, plimbându-se, devin trist.''
George Baltă  fost rugbist la Olimpia  Bucureşti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite