A ratat la sol, obligat la sărituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O eroare la una dintre diagonale i-a barat drumul lui Drăgulescu spre titlul olimpic. El se poate revanşa în concursul de azi Marian Drăgulescu a ratat prima din cele două şanse pe care

O eroare la una dintre diagonale i-a barat drumul lui Drăgulescu spre titlul olimpic. El se poate revanşa în concursul de azi

Marian Drăgulescu a ratat prima din cele două şanse pe care le avea la aurul olimpic. Gimnastul nostru rămâne însă favorit în concursul de la sărituri.

"Îmi doresc enorm o medalie de aur la Jocurile Olimpice. Am la Campionatele Mondiale, la Campionatele Europene, dar îmi lipseşte titlul olimpic", spunea înaintea concursului de la Beijing Marian Drăgulescu.

Iar sportivul nostru s-a concentrat în special pe probele de la sol şi de la sărituri, acolo unde era cotat cu şanse foarte mari. El a dat maximum şi în concursul pe echipe, acolo unde nu am izbutit, însă, decât un loc şapte în finala pe echipe.

Calificat de pe locul doi în finala de la sol şi de pe prima poziţie în cea de la sărituri, Drăgulescu putea spera la două medalii din cel mai strălucitor metal. Iar prima încercare a avut-o ieri, în concursul de la sol.

Gimnastul nostru părea extrem de stăpân pe posibilităţile sale, iar după prima diagonală, executată impecabil, lucrurile erau în grafic.

Din păcate, o aterizare în fund la cea de-a doua diagonală a dat totul peste cap. Până la finalul exerciţiului, sportivul nostru a fost aproape impecabil. S-a aşezat liniştit pe bancă şi a aşteptat verdictul arbitrilor.

A avut un exerciţiu cu cea mai mare notă de plecare, dar a ratat. După aproape cinci minute de analize şi deliberări, arbitrii au hotărât să îl penalizeze drastic pe român pentru eroarea făcută.

A primit doar 14,850, notă cu care nu a putut decât să accepte o poziţionare pe locul şapte în finala de la sol. Concursul a fost câştigat de chinezul Zou Kai (16.050), urmat de spaniolul Gervasio Deffer (15.775) şi de rusul Anton Golotsutskov (15.725)

Arbitrii l-au depunctat la sânge

Juriul de arbitri care a acordat notele în concursul de la sol nu a avut niciun fel de îngăduinţă pentru greşeala lui Drăgulescu. Mai mult decât atât, ei au fost mai mult decât exigenţi cu românul şi l-au penalizat la maximum.

Interesant este faptul că în codul actual de punctaj, o ratare nu te mai scoate automat în afara podiumului. Iar în unele cazuri la această ediţie a Jocurilor Olimpice, anumiţi gimnaşti au profitat de acest aspect şi au avut clasări între primele locuri, dacă consistenţa exerciţiilor a depăşit nivelul erorii. Nu a fost şi cazul lui Drăgulescu.

Concursul de la sărituri, programat astăzi, reprezintă ultima încercare a lui Marian Drăgulescu de a putea obţine aurul olimpic. După ce a dominat autoritar calificările, sportivul nostru are prima şansă în marea finală. El pare să fi trecut peste ratarea de la sol, colegii şi antrenorii încurajându-l imediat după finală. A rămas să îşi joace cartea a doua, săriturile, şi speră să o facă cât mai bine.

Doar bronz la Atena

La Jocurile Olimpice de acum patru ani, Marian Drăgulescu s-a numărat printre gimnaştii români care au cucerit bronzul în proba pe echipe, "Marocanul" fiind printre cei ce au pus serios umărul la această performanţă. Din păcate, multiplul nostru campion mondial nu şi-a împlinit la Atena visul olimpic. La sol a fost nevoit să se mulţumească cu medalia de argint, după ce a greşit o diagonală.

La sărituri şi-a dat singur cu stângul în dreptul. El a decis pe ultima sută de metri să schimbe una dintre sărituri, iar aurul ce părea iminent s-a transformat în bronz.

A stat aproape un an pe tuşă

Marian Drăgulescu a avut parte de un eveniment nefericit în 2007. La Campionatele Europene de la Amsterdam, gimnastul a aterizat în cap, în urma unui exerciţiu. A fost o accidentare gravă ce a necesitat o perioadă de recuperare de luni bune.

Din păcate, la încercarea de revenire, doctorii i-au constatat o nouă problemă ivită la coloana vertebrală. Era vorba de o fisură. Gimnastul nostru a strâns însă din dinţi şi a hotărât că are puterea să lupte pentru un loc în lotul lui Dan Grecu pentru Beijing.

Aşa a şi făcut, iar în vară, Drăgulescu a participat la Campionatele Naţionale. Aici a reuşit să convingă stafful tehnic că este o variantă optimă pentru Jocurile Olimpice. Ulterior, a tras din greu pentru ca la ora startului competiţiei de la Beijing să fie în cea mai bună formă.

Belu a pariat pe el

Actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, s-a numărat printre cei care au mizat pe Marian Drăgulescu pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. "Am încredere în ceea ce poate arăta Drăgulescu. Am auzit că a muncit mult în ultima perioadă şi că are exerciţii excelente atât la sol, cât şi la sărituri.

Este unul dintre cei mai mari gimnaşti ai noştri. A dovedit de multe ori că are spirit de învingător şi că poate fi numărul unu", ne spunea, înaintea Jocurilor Olimpice, fostul mare antrenor al gimnasticii feminine româneşti.

Beijingul, ultimul bal

Jocurile Olimpice de la Beijing reprezintă ultima reprezentaţie a gimnastului Marian Drăgulescu la o asemenea competiţie. "Cu certitudine nu voi mai fi prezent şi la Jocurile Olimpice de la Londra de peste patru ani. Cu siguranţă voi fi prea bătrân atunci. Cred că trebuie să îmi văd posibilităţile şi să nu exagerez cu concursurile", a spus gimnastul.

A dansat pentru familiile nevoiaşe

Anul trecut, Marian Drăgulescu s-a implicat într-o campanie de într-ajutorare organizată de Pro TV în preajma Sărbătorilor de Crăciun. El a dansat alături de o fostă mare stea a gimnasticii feminine româneşti, Cătălina Ponor, pentru a ajuta trei familii nevoiaşe cu mulţi copii. Ei nu au fost însă singurele vedete din concursul "Dansez pentru tine".

Aylin Cadîr şi Mădălin Mandin din serialul "Cu un pas înainte", dar şi cântăreţii Miki şi Connect-R au completat ciclul vedetelor. În urma prestaţiilor lor coregrafice, familiile au primit bani şi au petrecut aşa cum se cuvine Sărbătorile. "Mi s-a părut frumos să pot ajuta pe cineva, care avea într-adevăr mare nevoie. Mă bucur că am participat la aşa ceva", a spus Drăgulescu.

Marian Drăgulescu este unul dintre gimnaştii cu o mentalitate puternică. Sunt convins că va face un concurs bun la sărituri şi că se poate bucura de un aur olimpic.
DAN GRECU, antrenor lot naţional de gimnastică

Jocurile Olimpice de la Beijing ar putea fi ultima competiţie majoră la care particip. Am şi eu o vârstă şi cred că a venit timpul să îi las şi pe cei mai tineri decât mine să se afirme.
Marian Drăgulescu, gimnast

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite