Ei sunt pensionarii de la Olimpiadă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranii de la Beijing participă la competiţie, unii dintre ei în premieră. Cel mai vârstnic dintre ei este Hiroshi Hokestsu, având 67 de ani Pe lângă eforturile făcute pentru a

Veteranii de la Beijing participă la competiţie, unii dintre ei în premieră. Cel mai vârstnic dintre ei este Hiroshi Hokestsu, având 67 de ani

Pe lângă eforturile făcute pentru a ajunge la Olimpiadă, pensionarii îşi încearcă şansa ca şi cum ar fi prima dată când participă la o astfel de competiţie.

Să ajungi la 67 de ani şi să-ţi reprezinţi ţara la Jocurile Olimpice nu e de ici de colo. Japonezul Hiroshi Hoketsu este cunoscut mai degrabă ca bătrânelul simpatic de la echitaţie decât ca un concurent veritabil.

Şi totuşi lucrul acesta pare să nu conteze pentru simpaticul bunicuţ, care cu siguranţă are ceva din talentul lui John Wayne, şi chiar un pic peste, de vreme ce la o vârstă aşa de înaintată urcă fară probleme în şa. El îşi aduce aminte cu mândrie de Jocurile Olimpice de la Tokyo, când s-a numărat printre câştigători, dar lăcrimează atunci când vine vorba de colegii de altădată.

"În 1964, la Tokyo era cu totul altceva. Aveam cu 44 de ani mai puţin şi viaţa era frumoasă. Dintre cei care au participat atunci cu mine la Olimpiadă şi pe care i-am cunoscut, mai toţi au decedat", spune Hoketsu, cel mai vârstnic sportiv de la Beijing 2008.

"Se pare că vârsta mă face mai celebru aici decât m-am aşteptat. Ceea ce nu e tocmai rău. Înainte de a mă retrage, în urmă cu câţiva ani, din funcţia de preşedinte al unei Corporaţii de Medicamente, obişnuiam ca înaintea fiecărei zile de muncă să mă trezesc la ora 5 dimineaţa, iar următoarele două ore să le petrec alături de calul meu", spune Hoketsu. El nu e singurul "bunicuţ" de la Olimpiada de la Beijing.

A aşteptat 40 de ani Olimpiada

În vârstă de 58 de ani, John Dane, un american căruia uraganul Catrina i-a luat aproape tot, s-a străduit timp de 40 de ani să ajungă la Olimpiadă.

Tată a şapte copii, Dane a văzut şi a trecut prin multe la viaţa lui, dar visul de a ajunge la Olimpiadă i s-a împlinit abia după patru decenii: "E inimaginabil ce resurse există în fiecare om. Dacă ai pierdut tot, te ridici şi mergi mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Am păţit-o eu cu uraganul Catrina care ne-a luat aproape tot. Ne-a stricat afacerea şi am fost nevoiţi să ne mutăm în altă parte ca s-o putem lua de la început. A fost greu, dar am reuşit", spune marinarul de 57 de ani al cărui vis s-a împlinit atunci când nu mai credea.

Iona Toman, veteranul nostru

O prezenţă inedită la Beijing este şi americanca de 41 de ani, Dara Torres care participă la concursul de înot. Ea îşi explică participarea la Olimpiadă din punctul de vedere al persoanei care nu a terminat de spus tot ceea ce a avut.

Cel mai vârstnic dintre sportivii români calificaţi la Jocurile Olimpice este tiristul Ioan Toman, care va împlini anul acesta jumătate de secol. El este vicecampion mondial în 2007 şi este la a doua sa participare olimpică. În 1992, s-a clasat pe locul 4 în cadrul probei de tir.

E inimaginabil ce resurse există în fiecare om. Dacă ai pierdut tot, te ridici şi mergi mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat
John Dane, sportiv

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite