Nadia: „Mă încearcă mari emoţii când revin acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Zeiţa de la Montreal” a venit ieri, la Oneşti, oraşul natal, invitată la inaugurarea noii săli ce îi poartă numele. Nadia Comăneci s-a întâlnit cu gimnastele de la Clubul Sportiv Municipal

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, o gimnastă din România a uimit lumea sportului cu exerciţiile ei. Numele ei a devenit, imediat, celebru, iar astăzi, oriunde ai merge, când spui de unde eşti oamenii repetă invariabil: „A, din România! Ţara Nadiei Comăneci”.

Stabilită de două decenii în SUA, multipla campioană olimpică, mondială şi europeană a venit ieri, în Oneşti, pentru a participa la inaugurarea Palatului Sporturilor, o sală care a fost proiectată în urmă cu mai bine de două decenii – să fie vreo 27 de ani -, dar care, din cauza eternei tranziţii pe care o traversează ţara noastră – a fost finalizată abia acum. „Am vorbit cu Nadia şi era tare emoţionată. I-am spus cine vine la ceremonie şi s-a mirat. Vine atâta lume doar pentru mine!?”, a mărturisit cu câteva ore înainte de sosirea „Zeiţei de la Montreal”, directorul Clubului Sportiv Municipal Oneşti, Ingrid Istrate.

Nadia a ajuns la Oneşti cu un elicopter. După ce a dat o fugă până acasă, pentru a-şi revedea familia, ea a vizitat Clubul Sportiv Municipal, întâlnindu-se cu micuţele gimnaste, dar şi cu sportivii şi antrenorii de la celelalte nouă secţii. Emoţiile au fost mari, şi de o parte, şi de cealaltă, însă pentru tinerele sportive întâlnirea cu prima gimnastă notată cu 10 din istorie reprezintă mai mult decât o încurajare venită de pe margine. „Am vorbit cu Nadia!”, vor spune de azi înainte copilele legitimate la gruparea prezidată de Dorin Arădăvoaicei.

„Pe bârnă, mi-ar fi fost mult mai simplu”

Însoţită de oficialităţile oraşului, dar şi ale judeţului, Nadia s-a deplasat apoi, cu maşina, pe malul Trotuşului, la Sala Polivalentă. Acolo o aşteptau circa 3.000 de oameni ai locului, mulţi dintre ei copii, care i-au scandat numele. Întâmpinată cu pâine şi sare, campioana le-a făcut cu mâna fanilor săi, iar apoi a urcat cu greu treptele spre intrare. Toţi vroiau să-i vorbească, să obţină un autograf, să facă o fotografie alături de ea. 

Chiar la începutul ceremoniei Nadia a tăiat panglica tricoloră, apoi un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Ioachim, a oficiat o slujbă de sfinţire a sălii. Campioana a primit, de asemenea, titlul de cetăţean de onoare a judeţului Bacău, iar apoi a ţinut să le mulţumească celor care au ajutat-o să atingă vârful în gimnastică, antrenorii Duncan, Munteanu, Martha şi Bella Karoly, soţilor Simionescu, directorului Liceului Sportiv din Oneşti, Gheorghe Braşoveanu, senatorului Cristina Ţopescu şi, nu în ultimul rând, prietenului Gică Hagi, care a ţinut să fie alături de ea – Ilie Năstase se află la Londra, la turneul de tenis de la Wimbledon. „În loc de microfon, mai bine mi-aţi fi dat o bârnă, să fac un exerciţiu. Mi-ar fi fost mult mai uşor. Le mulţumesc oneştenilor că au acceptat ca această sală să poarte numele meu. Vă iubesc!”.

Inaugurarea sălii s-a făcut printr-un spectacol la care au contribuit principalele grupări sportive din oraş: Clubul Sportiv Municipal, Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci”, Clubul Copiilor. Au fost demonstraţii de gimnastică pe aparate, de dans sportiv, de majorete. De asemenea, a fost prezentat un film despre Nadia Comăneci. În sală, alături de campioană s-au aflat Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport, Nicolae Vieru, omul care a condus gimnastica de la noi în perioada ei cea mai glorioasă, campioanele olimpice şi mondiale Andreea Răducan, Simona Amânar, reprezentanţi ai unor federaţii sportive.


1.500 de locuri are noua sală din Oneşti, ea dublându-şi capacitatea în cazul organizării unor spectacole

image
image
image
image
image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite