Două echipaje româneşti vor concura în Raliul Monte Carlo 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raliul Monte Carlo * Foto: Reuters
Raliul Monte Carlo * Foto: Reuters

Inaugurat în 1911, raliul Monte Carlo a fost reintegrat în calendarul Campionatului Mondial (WRC) de anul viitor. Iar la start se vor afla două echipaje din ţara noastră. În 1936, Ion Zamfirescu şi Petre G. Cristea s-au impus în prestigioasa întrecere la bordul unui automobil Ford V8.

Organizat anual, de Automobile Club de Monaco, raliul Monte Carlo este mai mult decât o competiţie sportivă. La început, el a fost organizat pentru a atrage lumea bună în Principat. Abia în anii 50, întrecerea a început să capete şi o importanţă sportivă deosebită, fiind integrat mai întâi în Campionatul European de Grand Tourisme. În 1973, el a devenit o etapă în Campionatul Mondial de raliuri (WRC). După o absenţă de trei ani (2009-2011), Raliul Monte Carlo va reveni anul viitor în calendar după ce a figurat în Intercontinental Rally Challenge (IRC).

Printre cele 89 de echipaje care vor lua startul la ediţia următoare se numără şi două din România: Marco Tempestini şi Dorin Pulpea (Subaru Impreza R4), respectiv Edwin Keleti şi Victor Ponta (Mitsubishi Lancer Evo X).

Nu va fi prima participare românească în prestigioasa întrecere. În 1936, Ion Zamfirescu şi Petre G. Cristea au reuşit să câştige la bordul unui Ford V8, un model unicat de 65 de cai putere construit special pentru ei. Cei doi români, care au obţinut 30 de victorii în cele 80 de curse la care au participat, au preparat automobilul timp de zece luni, într-un atelier din Bucureşti. Ei au plecat din Atena, pe timp de iarnă, ajungând primii în Monte Carlo - 72 de maşini din cele 91 care au luat startul au reuşit această performanţă. Un an mai târziu, în 1937, Petre Cristea a reuşit şi el să câştige raliul Monte Carlo, însă a fost descalificat din cauza unei probleme de omologare a eleroanelor spate ale maşinii sale.

În 2012, pe lista de start şi-au trecut numele şi cunoscuţi piloţi care se vor lupta pentru titlul suprem la WRC. De opt ori campion mondial, francezul Sebastien Loeb (Citroen) a declarat: "Monte Carlo este un raliu mereu apreciat. El se derulează, în principal, în Franţa. Ambianţa este întotdeauna specială în această probă mitică. Este foarte bine că el revine în deschiderea competiţiei. De asemenea, el este raliul de casă al copilotului meu Daniel Elena".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite