F1: Cursa din Malaysia, din nou în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce anul trecut Marele Premiu de la Sepang a fost întrerupt din cauza ploii după doar 31 de tururi, vremea ameninţă din nou buna desfăşurare a cursei. Vezi aici prefaţa weekendului.

Ploaia a fost cea care a adus spectacolul la Melbourne, în Marele Premiu al Australiei. Însă cursa din acest weekend, de la Sepang, ar putea să sufere mult mai dramatic din cauza capriciilor vremii. Anul trecut s-au disputat doar 31 de tururi iar acum sunt toate condiţiile să se întâmple acelaşi lucru. Kuala Lumpur a fost ţina unor puternice furtuni în această săptămână şi weekend-ul nu stă deloc mai bine din punct de vedere meteorologic.

Dincolo de acest aspect cursa are toate motivele să fie una spectaculoasă, dar care va solicita piloţii, maşinile şi pneurile la maximum din cauza căldurii şi a umidităţii excesive.

Circuitul este unul pe placul majorităţii piloţilor şi liniile drepte lungi, alternate de curbele strânse sunt argumente pro-spectacol. Zonele în care se poate depăşi sunt multiple şi generoase şi dacă ploaia va interveni doar atât cât să devină un element în plus în calculele strategice ale echipelor, atunci va merita să ne trezim în Duminica Pascală de la ora 11.00.

Chiar dacă ploaia, printr-o minune, va lipsi, umezeala le va da mari bătăi de cap piloţilor şi inginerilor. Deshidratarea va fi principala problemă a piloţilor şi pregătirea fizică a acestora va conta enorm. David Coulthard compara la un moment dat participarea în Marele Premiu de la Sepang cu a face sex într-o saună. La fel de mult vor avea de suferit şi motoarele şi pneurile, iar strategiile, poate mai mult decât în alte curse, vor avea un rol important.

Red Bull, acum ori niciodată
Presiunea cea mai mare în acest weekend este asupra celor de la Red Bull. Porniţi din pole în ambele curse ale sezonului de până acum, chiar cu ambele monoposturi în prima linie la Melbourne, cei de la Red Bull au eşuat lamentabil. Vettel a pierdut ambele curse din cauza unor probleme tehnice survenite în timp ce se afla la conducere în timp ce Webber nu s-a ridicat la nivelul luptei pentru podium. David Coulthard şi Niki Lauda le cântă deja prohodul. Primul susţine că dacă tot au cea mai rapidă maşină din competiţie, ar trebui să câştige şi ceva curse cu ea, în timp ce al doilea consideră că deja Red Bull îşi poate lua adio de la titlul constructorilor.

Cu toate acestea Vettel nu îşi face probleme înaintea acestui weekend în ceea ce priveşte fiabilitatea monopostului. „Nu sunt probleme mari, am înţeles ce s-a întâmplat şi nu avem temeri în ceea ce priveşte acest weekend. Ar fi fost bine să nu fi avut asemenea probleme, dar nu au trecut decât două curse din sezon. Nu trebuie să ne facem griji", a declarat germanul.

Ferrari şi McLaren, în formă
Ferrari are cel mai bun start de sezon din 2003 încoace, cu două duble (1-2 în Bahrain şi 3-4 în Australia) în timp ce Fernando Alonso dovedeşte de ce este principalul candidat la titlul mondial în acest an. Cei de la McLaren stau însă la pândă, aşa cum a fost în Australia, unde dacă Hamilton ar fi realizat un singur schimb de pneuri, ar fi avut mari şanse să prindă al doilea podium al sezonului. Marea problemă pentru britanici rămân însă calificările acolo unde sunt ieşiţi din ritm şi nu au ajuns mai sus de linia a doua.

Schumi, ruginit în continuare
După ce declara în urma cursei din Bahrain că se simte „puţin ruginit", Michael Schumacher nu a reuşit încă să scape de „stratul" care îl incomodează la pilotaj. Deocamdată nu a oferit evoluţii demne de un septuplu campion mondial, iar faptul că a stat aproape jumătate de cursă în spatele puştiului Alguersuari în Australia spune multe. Totuşi Schumi nu este îngrijorat, mai ales că a fost nevoit să ia plutonul de la coadă la Melbourne după incidentul din debut. „Rain man" ar putea să reapară la Sepang, dacă va reuşit să se adapteze, la cei 41 de ani ai săi, la cele aproape două ore de saună, în condiţiile în care deţine cele mai multe victorii aici: 3 la număr (2000, 2001, 2004).

Favoriţi la casele de pariuri pentru Marele Premiu al Malaysiei:

Sebastian Vettel 7-4
Fernando Alonso 3-1
Lewis Hamilton 11-2
Jenson Button 10-1
Michael Schumacher 25-1

Programul weekendului:
Antrenament liber 1 - vineri, ora 5.00
Antrenament liber 2 - vineri, ora 9.00

Antrenament liber 3 - sâmbătă, ora 08.00
Calificări - sâmbătă, ora 11.00 - în direct la TVR 1

Cursa - duminică, ora 11.00 - în direct la TVR 1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite