VIDEO Loeb: ”Noul sezon WRC este o provocare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru noul sezon din Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), septuplul campion mondial Sebastian Loeb analizează prestația noului model Citroën DS3, pe care va concura în acest sezon dar și posibilitatea câștigării unui nou titlu, într-un interviu dat publicității de constructorul francez.

Cum te simți la volanul Citroën DS3 WRC?
Mașina este foarte diferită de C4. Modelul DS3 este mai scurt ceea ce îl face mai agil în virajele strânse, dar smucește mai mult pe secțiunile rapide. În mare, va trebui să muncim mai mult în spatele volanului din câteva motive: comportamentul mașinii din cauza mărimii, lipsa diferențialului central, reîntoarcerea cutiei de viteze manuale, ceea ce înseamna că va trebui să luăm mâna de pe volan.

Ești mulțumit de schimbările produse în timpul pauzei de iarna?
Cred că echipa a făcut o treabă buna, dar nu am atins același nivel de dezvoltare pe toate suprafețele. Am petrecut mult timp pe macadam pentru că este suprafața pe care vom concura cel mai des în campionatul mondial. Cred că mai avem mult de progresat pe zăpadă, dar este dificil de calculat cât, pentru că nu avem o bază reală de comparare având în vedere că noile reglementări au schimbat radical comportamentul mașinilor.

Vezi GALERIE FOTO cu noul model DS3

Ce crezi despre noile reglementări? Sunt bune pentru piloți?
Da, mașina este plăcut de condus. Motorul performant iți permite să te bucuri la maxim de acest șasiu. Desigur, ca de obicei, ne-am dori mai multă putere, dar cred că noile mașini de WRC vor fi foarte spectaculoase. Ca pilot va trebui să optimizezi traiectoriile pentru a obține cea mai mare viteză posibilă în viraje.

Ce reprezintă acest sezon pentru tine?
Este o provocare cu mai multe necunoscute decât în anii precedenți. Rivalii noștri și-au dezvoltat mașinile și va trebui să așteptăm raliurile de început pentru a stabili o ierarhie. Dar înaite de aceasta trebuie să fiu mai rapid decât cei care au aceeași mașină ca și mine. Să-i bat pe Sébastien Ogier și Petter Solberg va fi o provocare dificilă! Cred că va fi un sezon dificil, dar aceasta nu face decât să mă motiveze mai mult.

DS3, al treilea model de Citroën care intră în WRC
După Xsara și C4, fiecare deținătoare a câte 3 titluri mondiale la constructori, DS3 WRC este al treilea model de Citroën care își face apariția în WRC. El va debuta cu ocazia Raliului Suediei (10-13 februarie), prima etapă din sezonul 2011.

Citroën DS3 WRC corespunde noilor reglementări ale FIA. Cea mai evidentă schimbare ține de gabarit , DS3 fiind un model mult mai compact decat C4. O modificare revoluționară se petrece și sub capotă, unde găsim un motor în 4 cilindri, 1,6 turbo cu injecție directă, conceput integral de Citroën Racing. Acesta este cuplat unei transmisii 4x4, cu o cutie manuală, comandată secvențial și un sistem de repartizare constantă a puterii pe trenul de rulare față și spate.

Pe lângă cele două echipaje de uzină, mașina cu numărul 1 pilotată de Sebastian Loeb, alături de copilotul Daniel Elena și cea cu numărul 2, care va aparține lui Sebastien Ogier – pilot și Julien Ingrassia – copilot, Citroën a distribuit alte trei modele DS3 WRC unor team-uri private. Petter Solberg / Chris Patterson vor lua startul în 13 raliuri, Kimi Räikkönen / Kaj Lindström vor participa în 10 raliuri iar Peter van Merksteijn / Eddy Chevaillier își vor începe sezonul competițional în Raliul Portugaliei.

Vezi imagini spectaculoase de la testele cu DS3 în Suedia pe zăpadă:

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite