Cine râde la urmă...! Retrospectiva unui an nebun în Formula 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retrospectiva Formula 1 2010: Abu Dhabi - victorie Sebastian Vettel
Retrospectiva Formula 1 2010: Abu Dhabi - victorie Sebastian Vettel

Contestat de mulţi înaintea sezonului, noul sistem de punctaj a fost cel care a transformat sezonul 2010 din Formula 1 într-o întrecere „nebună" pentru titlul de campion mondial. Vettel nu a fost lider niciodată în timpul sezonului, dar a ieşit învingător.

Chiar dacă spectacolul pe circuit a fost de multe ori condiţionat doar de vreme, sau de unele incidente, disputa pentru supermaţie a fost mai acerbă decât oricând şi pentru prima oară în istorie, patru piloţi aveau şanse la titlu înaintea ultimei curse a sezonului, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Mark Webber şi Lewis Hamilton.

În total cinci piloţi au luptat pentru titlu de-a lungul anului, celor patru deja menţionaţi adăugându-li-se şi Jenson Button.

Culmea, învingătorul, Vettel, nu s-a aflat nici măcat o dată pe primul loc de-a lungul sezonului.

Alonso a fost lider de cinci ori, începând în forţă şi revenind puternic după victoriile din Italia, Singapore şi Coreea de Sud. Button a condus în două rânduri clasamentul general, în prima parte a sezonului, dar a pierdut contactul cu podiumul în ultima parte. Webber a dus trena de şase ori, alternând pe primul loc al clasamentului general cu Lewis Hamilton, lider în cinci rânduri. Britanicul a plătit tribut celor trei abandonuri (Ungaria, Italia şi Singapore) într-o succesiune de patru curse completată de o victorie în Belgia.

Iată cum a evoluat lupta pentru coroana cu lauri în 2010:

BAHRAIN
Sebastian Vettel a debutat în forţă, cu un pole position şi a condus pentru mai mult de două treimi de cursă, dar problemele la motor le-au oferit celor de la Ferrari o dublă pe tavă. Alonso l-a depăşit pe Massa în primul viraj şi a devenit primul câştigător de Mare Premiu din 2010.
Situaţia la puncte: Alonso 25, Lewis Hamilton 15, Vettel 12, Jenson Button 6, Mark Webber 4.

Retrospectiva Formula 1 2010: Bahrain - victorie Fernando Alonso

AUSTRALIA
Jenson Button a câştigat pentru a doua oară consecutiv la Melbourne. Vettel a fost din nou în pole, dar de această dată l-au trădat frânele şi a ieşit în decor la mijlocul cursei. Alonso a sosit al patrulea, recuperând senzaţional după ce un tete-a-queue în primul tur l-a trimis pe ultimul loc.
Situaţia la puncte: Alonso 37, Button 31, Hamilton 23, Vettel 12, Webber 6

MALAYSIA
A treia cursă a sezonului a fost cu noroc pentru Vettel, care s-a impus în faţa coechipierului său Mark Webber, care plecase din pole position, Red Bull realizând prima dublă a sezonului. Alonso a plecat de pe 19 şi a abandonat în ultimul tur, după ce motorul i-a cedat.
Situaţia la puncte: Alonso 37, Vettel 37, Button 35, Hamilton 31, Webber 24

CHINA
Pe ploaie, Button şi Hamilton au reuşit dubla pentru McLaren. Linia boxelor a fost punctul fierbinte al cursei. Hamilton şi Vettel au fost pedepsiţi pentru duelul lor acolo, în timp ce Alonso a vrut să-i arate lui Massa cine este şeful şi s-a năpustit asupra sa la intrarea la boxe. Spaniolul a fost penalizat cu o trecere pe la standuri pentru un start furat.
Situaţia la puncte: Button 60, Alonso 49, Hamilton 49, Vettel 45, Webber 28

SPANIA
Webber a obţinut prima victorie a sezonului, conducând cursa de la cap la coadă. Alonso a profitat de un accident al lui Hamilton provocat de o pană de cauciuc, în penultimul tur, şi a terminat pe doi. Vettel, chinuit din nou de probleme cu frânele, a completat podiumul.
Situaţia la puncte: Button 70, Alonso 67, Vettel 60, Webber 53, Hamilton 49

MONACO
O nouă dublă Red Bull, cu Webber reuşind a doua victorie consecutivă. Button a abandonat în turul al treilea, după ce motorul supraîncălzit a cedat. Alonso a încheiat pe şase. El a fost depăşit de Michael Schumacher pe ultimul viraj în timp ce safety-car-ul era pe pistă, dar neamţul a fost penalizat cu 20 de secunde după finiş.
Situaţia la puncte: Webber 78, Vettel 78, Alonso 75, Button 70, Hamilton 59

Retrospectiva Formula 1 2010: Monaco - victorie Mark Webber

TURCIA
Una dintre cele mai nebune curse. Webber a plecat din pole, Vettel era al doilea şi Red Bull se îndrepta către o nouă dublă. Dar Vettel a forţat depăşirea, Webber s-a apărat şi cei doi s-au ciocnit violent. Hamilton a profitat şi a câştigat, nu înainte însă ca Button să le dea mari emoţii celor de la McLaren prin atacurile asupra coechipierului său. Webber a rămas pe circuit după incidentul cu Vettel şi a terminat pe podium. Alonso a sosit abia al optulea.
Situaţia la puncte: Webber 93, Button 88, Hamilton 84, Alonso 79, Vettel 78

CANADA
McLaren a izbutit o nouă dublă, tot cu Hamilton pe primul loc. Alonso, Vettel şi Webber au ocupat în ordine locurile trei, patru şi cinci.
Situaţia la puncte: Hamilton 109, Button 106, Webber 103, Alonso 94, Vettel 90

MP al EUROPEI
A fost cursa în care Webber a „decolat" cu monopostul după ce a intrat în Kovalainen, într-unul dintre cele mai spectaculoase dar şi terifiante accidente din ultimii ani. Webber a scăpat nevătămat. Hamilton a depăşit safety-car-ul care a intrat pe pistă, dar a fost penalizat cu trecere pe la boxe abia după 20 de tururi dând naştere unor proteste vechemente din partea celor de la Ferrari. Vettel a câştigat cursa, Hamilton a fost al doilea iar Alonso, care se afla chiar în spatele britanicului în momentul accidentului lui Webber, a terminat tocmai pe locul opt.
Situaţia la puncte: Hamilton 127, Button 121, Vettel 115, Webber 103, Alonso 98

MAREA BRITANIE
Webber a ieşit victorios şi şi-a acuzat echipa că l-a favorizat pe Vettel, după ce germanul a primit, în calificări nasul maşinii lui Webber. Vettel a fost în pole dar după o pană de cauciuc cauzat de o ciocnire cu Hamilton a ajuns în coada plutonului. Germanul a terminat în puncte, pe locul şapte în timp ce Alonso a avut o cursă de coşmar, încheiată pe locul 14, după o penalizare.
Situaţia la puncte: Hamilton 145, Button 133, Webber 128, Vettel 121, Alonso 98

GERMANIA
Alonso a revenit în forţă la Hockenheim, dar victoria sa a fost umbrită de ordinele de echipă pentru care Ferrari a fost amendată cu 100.000 de dolari. Massa a fost obligat să-l lase în faţă pe spaniol deşi iniţial a dat semne că nu recepţionează mesajul venit de la boxele echipei sale. Vettel a fost din nou în pole dar a încheiat pe trei, urmat, în ordine de Hamilton, Button şi Webber
Situaţia la puncte: Hamilton 157, Button 143, Webber 136, Vettel 136, Alonso 123

UNGARIA
Webber a redevenit liderul la general cu o victorie, după ce Hamilton a abandonat din cauza unor probleme la cutia de viteze. Alonso a sosit pe doi, urmat de Vettel, care a obţinut din nou pole-ul dar a fost nevoit să efectueze o trecere pe la boxe pentru o neregularitate comisă în timpul safety-car-ului.
Situaţia la puncte: Webber 161, Hamilton 157, Vettel 151, Button 147, Alonso 141

BELGIA
Hamilton a câştigat, Vettel l-a scos din cursă pe Button în urma unei coliziuni şi a terminat tocmai pe locul 15. Webber a fost al doilea iar Alonso a abandonat cu şase tururi înainte de final, în urma unei coliziuni cu Barrichello
Situaţia la puncte: Hamilton 182, Webber 179, Vettel 151, Button 147, Alonso 141

Retrospectiva Formula 1 2010: Belgia - victorie Lewis Hamilton

ITALIA
Alonso a câştigat cursa de pe circuitul de casă al celor de la Ferrari şi şi-a început asaltul pentru titlul mondial. Button a fost al doilea, Vettel al patrulea, Webber al şaselea în timp ce Hamilton a abandonat încă din primul tur după un incident cu Massa
Situaţia la puncte: Webber 187, Hamilton 182, Alonso 166, Button 165, Vettel 163

SINGAPORE
A doua victorie consecutivă pentru Alonso, care a reuşit să-l ţină la respect pe Vettel de-a lungul întregii curse. Webber a fost al treilea după ce a scăpat fără probleme dintr-un acroşaj cu Hamilton, care a încheiat cursa britanicului. A fost al doilea abandon consecutiv pentru Hamilton şi al treilea în ultimele patru curse.
Situaţia la puncte: Webber 202, Alonso 191, Hamilton 182, Vettel 181, Button 177

JAPAN
Red Bull a obţinut a treia dublă din 2010, cu Vettel câştigător. Vremea a dat peste cap tot weekendul, calificările au avut loc duminică dimineaţă înaintea cursei, iar accidentele s-au ţinut lanţ, începând cu cel al lui Hamilton din prima sesiune de antrenamente. Alonso a terminat pe trei în cursă urmat de Button şi Hamilton
Situaţia la puncte: Webber 220, Alonso 206, Vettel 206, Hamilton 192, Button 189

COREEA DE SUD
Un mare premiu de coşmar pentru piloţi, cu o organizare proastă, pe o ploaie mocănească, dar care a inundat circuitul. Safety-car-ul a avut mult de furcă. Alonso a obţinut cea de-a cincea victorie a sezonului şi devenea principal candidat la titlul mondial. Webber a abandonat după o ieşire în decor, motorul lui Vettel a cedat, Hamilton a terminat al doilea iar Button pe 12.
Situaţia la puncte: Alonso 231, Webber 220, Hamilton 210, Vettel 206, Button 189.

BRAZILIA
A patra dublă pentru Red Bull, cu Vettel câştigător, care le-a adus austriecilor primul titlu din istorie la constructori. Webber rămânea în plasa lui Alonso pentru titlul mondial, spaniolul terminând cursa pe trei. Hamilton, sosit pe patru, păstra şanse matematice la titlul mondial.
Situaţia la puncte: Alonso 246, Webber 238, Vettel 231, Hamilton 222, Button 189.

ABU DHABI
Sebastian Vettel a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Formulei 1, la 23 de ani şi 134 de zile după ce a câştigat a doua cursă consecutivă. Germanul a mers perfect şi a profitat de tactica aleasă de Ferrari pentru Fernando Alonso, care a încheiat cursa pe locul şapte. Hamilton a sosit al doilea iar Jenson Button a completat podiumul în timp ce Mark Webber, creditat cu şanse mai mari decât Vettel la titlul mondial, înaintea cursei, a sosit pe opt, în spatele lui Alonso.
Clasament final: Vettel 256, Alonso 252, Webber 242, Hamilton 240, Button 214.

Clasamentul victoriilor în acest sezon:
Sebastian Vettel - 5
Fernando Alonso - 5
Mark Webber - 4
Lewis Hamilton - 3
Jenson Button - 2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite