VIDEO: Rivalitatea Senna - Prost şi acroşajele celor doi de la Suzuka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul iscat între Michael Schumacher şi Rubens Barrichello, în timpul Marelui Premiu de la Hungaroring, este "apă de ploaie" comparativ cu disputa dintre legendarii piloţi Ayrton Senna şi Alain Prost. Cei doi au fost implicaţi în acroşaje spectaculoase, ambele produse pe circuitul de la Suzuka.

În 1988, McLaren l-a angajat pe Ayrton Senna. Nimic surprinzător, brazilianul fiind un pilot ce promitea foarte mult. Doar că la echipa britanică se afla, deja, Alain Prost. Între cei doi piloţi s-a născut o mare rivalitate. Una în folosul echipei McLaren, care a câştigat 15 din cele 16 curse ale acelei ediţii. Cu toate că a avut un număr mai mare de puncte decât Senna (105 la 94), Prost a pierdut titlul mondial! Potrivit regulamentului de atunci, un pilot nu putea contabiliza decât unsprezece rezultate, cele mai bune ale sale. Senna a avut opt victorii, iar Prost şapte. Şi a rezultat un avans de trei puncte pentru brazilian: 90-87...

Cum era de aşteptat, "Profesorul" a încercat să se revanşeze în 1989. Raporturile dintre el şi Senna s-au deteriorat de la o cursă la alta. Şi a degenerat după ce brazilianul nu a respectat un pact de neagresiune la startul cursei de la Imola... Presa a speculat rivalitatea, publicând declaraţiile celor doi, respectiv atacurile verbale pe care şi le adresau. Totul a culminat cu celebrul acroşaj dintre cei doi, produs pe circuitul de la Suzuka, în Japonia. În turul 46, spre final, Senna a încercat să-l depăşească pe francez. S-a produs un accident în urma căruia a ieşit în decor atât el, cât şi Prost. Francezul a abandonat. Brazilianul, în schimb, ajutat de comisarii de cursă, a repornit şi a câştigat. După cursă, Senna a fost descalificat şi titlul mondial i-a revenit astfel francezului... Cum situaţia la echipa McLaren era explozivă, Prost a plecat la Ferrari.

Duelul dintre cei doi a continuat şi în 1990. Titlul mondial a fost decis tot la Suzuka şi tot în urma unui acroşaj! Aflat în pole-position, Senna a simţit în ceafă răsuflarea rivalului său... Brazilianul a intrat cu monopostul în cel al francezului, chiar în primul viraj... Şi astfel a devenit campion mondial.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite