Prințul deșertului: Gyeneș victorios la clasa Maraton în Dakar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mani Gyeneș a încheiat pe locul 17 rally-raidul Dakar 2011, cel mai bun rezultat obținut de un pilot român și a câștigat clasa Maraton, acolo unde participanții au rulat cu același motor pe întreaga durată a celei mai dure competiții de motorsport din lume.

Pilotul Vectra Racing s-a clasat al 25-lea în ultima etapă, cea dintre Cordoba şi Buenos Aires, din cea de a 33-a ediție a Dakar-ului și se află pe locul 17 în clasamentul general, la peste şapte ore şi 46 de minute de învingător, spaniolul Marc Coma. Gyeneş a încheiat această ultima etapă, la numai 10 minute şi 36 de secunde de lider, belgianul Frans Verhoeven.

Coma a câştigat Raliul Dakar cu peste 15 minute avans faţă de Cyril Despres, însă dintre cele 15 minute, 10 au fost o penalizare înregistrată de francez.

Vezi o impresionantă GALERIE FOTO cu parcursul românilor în Dakar 2011

După 9.500 de km (din aceștia peste 5.000 de km au fost probele speciale) Emanuel Gyenes a încheiat Dakar-ul pe locul 1 la clasa Maraton, cea mai dificilă de la categoria moto.

Piloții care se înscriu la această categorie nu au voie să schimbe motorul motocicletei pe durata întregului raliu, în timp ce restul au dreptul să schimbe 3 motoare de-a lungul evenimentului.

După terminarea probei speciale din etapa a 13-a pe concurenți îi așteaptă o legătură de peste 170 de km la finalul căreia vor ajunge în Buenos Aires, unde duminică, 16 ianuarie, are loc festivitatea de premiere.

Rezultatul obținut de pilotul român este unul absolut impresionant având în vedere dificultatea competiției dar și dificultățile financiare pe care le-a întâmpinat echipa Vectra Racing.

La clasa auto, Carlos Sainz s-a impus şi în ultima etapă, dar cu numai 38 de secunde în faţa lui Nasser Al Attiyah, astfel că pilotul din Qatar s-a impus la general.

Al Attiyah a câştigat Raliul Dakar cu un avans consistent, aproape 50 de minute faţă de Giniel De Villiers şi peste o oră şi 20 de minute faţă de Carlos Sainz. Toți cei trei ocupanți ai podiumului au pilotat mașini Volkswagen.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite