F1: Hamilton, victorios în MP al Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu al Germaniei de la Nurgburgring şi a obţinut cea de-a 16-a victorie din cariera sa. Britanicul de la Mc Laren a fost urmat de Fernando Alonso de la Ferrari şi de Mark Webber de la Red Bull.

Clasament general piloţi:

1. Sebastian Vettel 216 puncte
2. Mark Webber 139
3. Lewis Hamilton 134
4. Fernando Alonso 130
5. Jenson Button 109
6. Felipe Massa 62
7. Nico Rosberg 46
8. Nick Heidfeld 34
9. Vitaly Petrov 32
10. Michael Schumacher 32
11. Kamui Kobayashi 27
12. Adrian Sutil 18
13. Jaime Alguersuari 9
14. Sergio Perez 8
15. Sébastien Buemi 8
16. Rubens Barrichello 4
17. Paul di Resta 2

Clasamentul constructori:

1. Red Bull 355 puncte
2. McLaren 243
3. Ferrari 192
4. Mercedes GP 78
5. Lotus-Renault 66
6. Sauber 35
7. Force India 20
8. Toro Rosso 17
9. Williams F1 4

Clasament cursă:
1. L Hamilton McLaren
2. F Alonso Ferrari
3. M Webber Red Bull
4. S Vettel Red Bull
5. F Massa Ferrari
6. A Sutil Force India
7. N Rosberg Mercedes
8. M Schumacher Mercedes
9. K Kobayashi Sauber
10. V Petrov Renault
11. S Perez Sauber
12. J Alguersuari Toro Rosso
13. P Di Resta Force India
14. P Maldonado Williams
15. S Buemi Toro Rosso
16. H Kovalainen Lotus
17. T Glock Virgin
18. J d'Ambrosio Virgin
19. D Ricciardo Hispania
20. K Chandhok Lotus

Abandonuri:
21 V Liuzzi Hispania
22 J Button McLaren
23 R Barrichello Williams
24 N Heidfeld Renault

16.44: Pe locul doi s-a clasat Fernando Alonso, urmat de Mark Webber, Sebastian Vettel şi Felipe Massa. Alonso a rămas fără benzină şi este purtat către boxe de Mark Webber pe aripa monopostului său.

FINAL DE CURSĂ: Hamilton câştigă! Este a doua victorie din acest sezon a britanicului după cea din Marele Premiu al Chinei

Turul 60: Cei de la Red Bull sunt mai rapizi şi Vettel trece în faţă pe linia boxelor. Războiul nervilor a fost câştigat de echipa austriacă.

Turul 59: Lui Vettel i se spune să facă opusul lui Massa, dar germanul alege să se ţină în continuare după Massa

Turul 58: Cine va ocupa locul 4, este ultima necunoscută la vârf, Massa şi Vettel vor intra la boxe în această ordine, cine se va mişca mai rapid la boxe?

Turul 57: Webber a făcut ultimul schimb şi este pe locul trei. Hamilton, Alonso, Webber va fi podiumul, în această ordine, dacă nu intervine vreo surpriză de ultim moment.

Turul 56: Massa şi Vettel rulează unul după altul. Vettel este avertizat de la boxe să nu facă vreo manevră riscantă.Webber la boxe.

Turul 55: Hamilton are 2,7 secunde faţă de Alonso şi este în pole pentru a obţine victoria pentru că are peste 12 secunde avans faţă de Webber, care va încheia cel mai probabil pe trei...

Turul 54: Alonso a trecut pe la boxe şi este pe trei în spatele lui Hamilton. cursa se va decide pe schimbul lui Webber. Va reuşi australianul să-şi crească suficient diferenţa pentru a rămâne lider în faţa celor doi rivali? "Forţează acum" i se spune de la boxe lui Webber care are cale liberă în faţă.

Turul 52: Alonso a preferat să mai rămână un tur pe circuit, dar este avertizat că deşi câştigă timp faţă de Hamilton, pierde faţă de Webber, care rulează excelent pe pneurile sale uzate şi ar putea rămâne şi mai mult pe circuit înainte de ultimul schimb.

Turul 51: Hamilton a trecut pe la boxe şi a revenit pe locul al treilea. A avut însă un pit-stop excelent.

Turul 50: Hamilton, Alonso, Webber, Massa, Vettel este ordinea la vârf la intrarea în ultimele 10 tururi ale acestui Mare Premiu al Germaniei.

Turul 48: Vettel face cel mai rapid tur dar nu reuşeşte să treacă de Felipe Massa

Turul 46: Schumacher trece de Petrov, cei doi au fost la un pas de acroşaj la intrarea în şicană. Alonso se apropie de Hamilton, 2,9 secunde este distanţa dintre ei. Hamilton este acum în spatele germanului Michael Schumacher, după ce Petrov a oprit la boxe.

Turul 45: Piloţii vor trebuia să folosească ambele compoziţii de pneuri de uscat şi dacă nu începe ploaia va mai exista cu siguranţă un schimb de pneuri pe finalul cursei, pentru a se folosi şi cele hard.

Turul 42: Massa şi Vettel au trecut pe la boxe şi ordinea rămâne aceeaşi, cu brazilianul în faţă. Webber pierde teren treptat faţă de primii doi clasaţi, este la şapte secunde faţă de lider.

Turul 42: Hamilton, Alonso, Webber, Massa, Vettel, Sutil, Rosberg, Kobayashi, Petrov, Perez este ordinea piloţilor aflaţi în acest moment în puncte.

Turul 38: Radarele meteo indică o posibilă ploaie în ultimele 10 tururi ale cursei.

Turul 38: Hamilton are un avans de 3,6 secunde faţă de Alonso, dar mecanicii îl avertizează că la ultimul pit-stop ar putea umbla şi la monopost, nu numai la pneuri.

Turul 36: După abandonul lui Button, Schumacher este pe opt, urmat de Kobayashi şi Petrov.

Turul 36: Jenson Button abandonează, mecanicii raportând o problemă hidraulică la monopostul său. Este al doilea abandon consecutiv pentru Button după cel de la Silverstone de acum două săptămâni.

Turul 34: Hamilton zboară în frunte şi face cel mai rapid tur de pistă, are deja 1,7 secunde faţă de Alonso.

Turul 33: Este o cursă fabuloasă şi dacă clipeşti s-ar putea să pierzi o depăşire. Ei bine, da, Hamilton a revenit imediat şi a trecut de Alonso. Deci.... Hamilton, Alonso, Webber.

Turul 32: Alonso a trecut pe la boxe... vine Hamilton, Alonso rămâne în faţă după primul viraj, dar Hamilton forţează şi trece. Noua ordine în cursă: Alonso, Hamilton şi Webber. Marele perdant al acestui schimb este Webber care de pe primul loc a ajuns pe trei!

Turul 31: Hamilton trece pe la boxe, iese exact când Webber trece prin dreptul liniei albe de demarcaţie, cei doi se duelează roată la roată şi cu toate că australianul are pneurile încălzite nu a putut trece, britanicul s-a poziţionat excelent şi l-a scos în exterior pe Webber.

Turul 30: La jumătatea cursei Webber, Hamilton şi Alonso se luptă pentru primele trei locuri la mare distanţă faţă de restul competitorilor. Hamilton e la mai puţin de o secundă de Webber, iar Alonso la 1,6 secunde de lider. Webber a intrat acum la boxe.

Turul 27: Hamilton rulează excelent şi pune mare presiune pe Webber înaintea celui de-al doilea schimb de pneuri

Turul 25: Webber, Hamilton, Alonso, Massa şi Vettel este ordinea la vârf. Massa şi Vettel sunt la peste 20 de secunde de trio-ul fruntaş.

Turul 25: Radarele meteo indică ca nu vor fi averse de ploaie în următoarea jumătate de oră ci doar câţiva stropi izolaţi.

Turul 22: Webber face cel mai rapid tur. Massa şi Vettel se duelează în continuare, au trecut între timp de Kobayashi. Schumacher este acum pe nouă şi îl atacă pe Rosberg dar răsuceşte monopostul şi va fi o nouă cursă de coşmar pentru septuplul campion mondial. Schumacher a greşit în acelaşi loc ca şi Sebastian Vettel.

Turul 18: Massa iese la boxe şi Webber este lider din nou, acum Vettel îl are în faţă pe Massa. Hamilton face cel mai rapid tur de pistă.

Turul 17: Ce nebunie de cursă! Webber şi Massa trec în viteză de Vettel, care intră în ultimul moment la boxe. Hamilton şi Alonso ies de la boxe exact când prin dreptul ieşirii trec Webber şi Massa, patru monoposturi într-un duel incredibil şi Webber iese învingător din această grămadă, pentru că Massa va ieşi în curând la boxe. Webber este urmat de Hamilton şi Alonso. Pit-stop de succes pentru Webber. Oh, baby!

Turul 16: Hamilton şi Alonso rămân în continuare pe circuit şi profită de faptul că Webber îl are acum în faţă pe Sutil

Turul 15: Webber a trecut pe la boxe şi este pe locul cinci acum. Are pneuri proaspete acum şi va forţa pentru a încerca să-i prindă din urmă pe Hamilton şi Alonso atunci când aceştia vor trece pe la boxe.

Turul 14: Alonso atacă, forţează pe interior, Webber închide cu o manevră magistrală. Hamilton profită de faptul că Webber este ocupat cu Alonso şi respiră în faţă mai uşurat

Turul 13: Duel senzaţional în faţă, Webber trece de Hamilton la intrarea în linia dreaptă, britanicul revine furibund pe finalul dreptei, se bagă pe interior şi îşi recâştigă poziţia de lider. Absolut superb, iar de duelul celor doi profită Fernando Alonso care vine puternic din spate şi acum s-a "lipit" de cei doi. Va fi o cursă magnifică la vârf!

Turul 11: Accident între Buemi şi Heidfeld, germanul abandonează iar elveţianul are probleme cu monopostul Toro Rosso. Buemi a fost de vină, l-a acroşat pe Heidfeld în încercarea de a intra pe trasa ideală într-un viraj. Massa l-a depăşit pe Rosberg şi este acum pe locul cinci în timp ce Vettel s-a distanţat din nou de cei doi, după acea greşeală.

Turul 10: Probleme pentru Vettel. Reluările arată o eroare de pilotaj, a prins cu roţile din spate iarba de pe marginea pistei şi s-a răsucit. A avut mare noroc cu o zonă de degajare asfaltată şi nu pare a avea probleme la monopost. Rosberg şi Massa l-au prins din urmă pe Vettel.

Turul 10: Webber s-a apropiat la o secundă de Hamilton ale cărui pneuri încep să cedeze.

Turul 8: Alonso revine în forţă şi cu o manevră superbă trece de Vettel şi recâştigă poziţia a treia. Se anunţă un regal între cei doi în această cursă.

Turul 5: Hamilton, Webber, Vettel, Alonso, Rosberg, Massa, Sutil, Schumacher, Petrov este ordinea în cursă la vârf

Turul 4: Alonso greşeşte din nou în virajul trei, la fel ca în turul precedent şi pierde contactul cu perechea de la Red Bull. Schumacher se apropie acum de Sutil după ce l-a "scuturat" pe Petrov din coada sa. Massa îl atacă pe Rosberg pentru locul cinci.

Turul 3: Hamilton este acum la două secunde avansa faţă de Webber. Reluarea startului arată cum Hamilton a plecat excelent pe linia dreaptă, Webber a pornit mai greoi şi nu a mai putut reveni în primul viraj deşi a încercat o depăşire. Schumacher este acum pe locul opt după ce a trecut de Petrov. Vettel face cel mai rapid tur.

Turul 1: Vettel revine pe locul trei după o eroare a lui Alonso care a negociat prost o succesiune de viraje. În spate di Resta şi Heidfeld au avut incidente pe pistă, însă nu au afectat şi alţi piloţi, cei doi au căzut în coada plutonului

START: Start extraordinar pentru Alonso care a câştigat un loc în dauna lui Sebastian Vettel. Weeber nu i-a rezistat lui Hamilton şi este pe doi acum!

15.00: S-.a plecat în turul de încălzire. Pista pare în regulă pentru pneuri slick. Este frig pentru această perioadă a anului, doar 12 grade Celsius în atmosferă la Nurgburgring şi şanse mari ca ploaia să devină mai intensă de-a lungul cursei.

14.50: Marea dilemă pentru piloţi este dacă să plece pe slick-uri sau pe intermediare. Circuitul nu este încă foarte umed, dar ploaia a început să cadă destul de serios. S-ar putea ca la sfârşitul turului de încălzire să vedem schimbări de pneuri.

14.30: Deşi va pleca de pe locul trei, Vettel nu este dezamăgit. "Mi-aş fi dorit desigur să fiu mai sus, dar a fost o sesiune dură de calificări. Nu sunt dezamăgit de poziţia ocupată. Maşina s-a comportat mult mai bine decât la antrenamente", a spus Vettel.

14.25: Fernando Alonso consideră că avansul echipei sale, Ferrari, faţă de liderul Red Bull a scăzut, iar campionii pot fi supuşi greşelii, aşa cum a fost în cursa precedentă, când o eroare la pit-stop a desemnat practic câştigătorul. "Acum au doar câteva zecimi de secundă avans, nu mai au o secundă întreagă, astfel că încrederea lor nu mai e aceeaşi şi pregătesc altfel fiecare tur de pistă. Presiunea e mai mare, s-a văzut la Silverstone, s-a văzut la Monaco şi dacă îi vom presa mai mult, va exista cu siguranţă loc şi pentru alte greşeli", a spus Alonso.

Ce a fost în calificări:

Marea surpriză a calificărilor a fost forma extraordinară pe care a arătat-o McLaren şi în special Lewis Hamilton, după ce în sesiunile de antrenamente rezultatele nu fuseseră deloc satisfăcătoare pentru echipa britanică.

Pentru prima oară în acest sezon, campionul Sebastian Vettel va pleca din rândul al doilea al grilei de start, avându-l alături pe câştigătorul ultimei curse, cea de la Silverstone, Fernando Alonso (Ferrari).

Ceilalţi piloţi calificaţi în cea de-a treia sesiune de calificări, în care se decide ocupantul primului loc pe grila de start, au fost, în ordine, Felipe Massa, Nico Rosberg, Jenson Button, Adrian Sutil, Vitaly Petrov şi Michael Schumacher.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite