Button, eroul de la Montreal! Victorie în ultimul tur!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jenson Button a ajuns pe primul loc după șase opriri la boxe
Jenson Button a ajuns pe primul loc după șase opriri la boxe

Jenson Button a câștigat un Mare Premiu al Canadei absolut fabulos, întrerupt din cauza ploii, cu o mulțime de abandonuri și în condițiile în care a trecut de șase ori pe la boxe!!!! Button a profitat de greșeala din ultimul tur a liderului Sebastian Vettel, care a condus cursa aproape în permanență!

După mai bine de patru ore de la start, după o întrerupere de două ore cauzată de o ploaie torențială, după cinci intrări ale safety-car-ului și după șase abandonuri, Marele Premiu al Canadei a luat sfârșit. O cursă epică, o cursă cu un final incredibil, cu dueluri magnifice în tururile în care s-a concurat cu adevărat. O cursă câștigată, cel puțin până la finalizarea tuturor investigațiilor, de către Jenson Button care, venit de undeva din coada plutonului, după mai multe incidente și șase opriri la boxe, a izbutit să ajungă în frunte după greșeala din ultimul tur al lui Sebastian Vettel.

O cursă în care am revăzut secvențe cu Michael Schumacher pilotând ca în vremurile bune, cu o depășire magnifică, dintr-o bucată, pe lângă Felipe Massa și Kamui Kobayashi. Germanul n-a rezistat însă ritmului sufocant al lui Jenson Button și al lui Mark Webber și a ratat la doar câteva secunde, podiumul.

Și mai în spate finalul a fost unul incandescent, cu Felipe Massa obținând poziția a șasea la fotografie, chiar pe linia de sosire, când l-a depășit la câțiva milimetri pe Kobayashi.

Marele perdant a fost Lewis Hamilton, implicat în două incidente în primele opt tururi, în urma celui de-al doilea fiind nevoit să abandoneze. Jenson Button pare în acest moment principalul contracadidat pentru titlul mondial al lui Sebastian Vettel și victoria sa de astăzi păstrează vie disputa la vârf.

Potrivit stewarzilor însă, Button va fi judecat după cursă pentru acroșajele cu Hamilton și cu Alonso. Rămâneți pe adevarul.ro pentru a afla deznodământul final al acestui weekend de poveste!

Clasament cursă:
1 J Button McLaren
2 S Vettel Red Bull
3 M Webber Red Bull
4 M Schumacher Mercedes
5 V Petrov Renault
6 F Massa Ferrari
7 K Kobayashi Sauber
8 J Alguersuari Toro Rosso
9 R Barrichello Williams
10 S Buemi Toro Rosso
11 N Rosberg Mercedes
12 P de la Rosa Sauber
13 V Liuzzi Hispania
14 N Karthikeyan Hispania
15 J d'Ambrosio Virgin
16 T Glock Virgin
17 J Trulli Lotus
18 P Di Resta Force India

Clasament piloți:
1. S Vettel Red Bull 161
2. J Button McLaren 101
3. M Webber Red Bull 94
4. L Hamilton McLaren 85
5. F Alonso Ferrari 69
6. F Massa Ferrari 32
7. V Petrov Renault 31
8. N Heidfeld Renault 29
9. M Schumacher Mercedes 26
10. N Rosberg Mercedes 26
11. K Kobayashi Sauber 25
12. A Sutil Force India 8
13. S Buemi Toro Rosso 8
14. J Alguersuari Toro Rosso 4
15. R Barrichello Williams 4
16. P Di Resta Force India 2

00.15 Bucuria este imensă la boxele echipei McLaren. Însă nu trebuie să uităm că Jenson Button a fost implicat într-un incident cu Lewis Hamilton despre care stewarzi au declarat la momentul respectiv că va fi analizat după cursă. Deocamdată podiumul de la Montreal este: Jenson Button, Sebastian Vettel și Mark Webber, în timp ce Michael Schumacher a ratat de puțin o clasare în primele trei locuri.

Turul 70: OOOOOOO!!! Vettel greșește!!!! Incredibil!!!! Button câștigă Marele Premiu al Canadei. Vettel a greșit cu doar câteva viraje înainte de final! CE CURSĂĂĂĂĂĂĂĂĂ!

Turul 69 Duel fabulos între Button și Vettel, nu are însă diferența necesară pentru a utiliza aripa portantă spate. Acum a deschis DRS-ul. Vettel rezistă. e lider la intrarea în ultimul tur.

Turul 67 Button îl atacă pe Vettel. Webber trece de Schumacher și nu mai este pe podium.

Turul 65 Webber atacă, Schumacher știe acum și închide șicana, Webber tot o taie, Button este aproape să-l lovească în plin dar trece milimetric pe lângă australian. Button trece de Schumacher! Superbă manevră. Button este cel mai rapid pilot de pe pistă și are mari șanse să-l ajungă pe Vettel.

Turul 64 Webber trece de Schumacher, dar taie șicana și este nevoit să cedeze poziția. O face și Schumacher revine pe doi. Button a încercat și el o depășire dar nu a avut spațiul necesar.

Turul 63 Schumacher rezistă. Sunt din nou steaguri galbene pentru câteva resturi din virajul doi, doar acolo nu se poate depăși.

Turul 61 Tren format dintre Schumacher, Webber și Button, ultimii doi par mult mai rapizi decât pilotul german. Vettel este deja la câteva secunde distanță în față.

Turul 59 Un incident foarte grav s-ar fi putut întâmpla pe circuit, după ce unul dintre oamenii care curățau pista de resturi a alunecat și se afla exact pe trasa ideală pe care încă veneau monoposturi. A fost cu greu evitat de un pilot de la HRT. O CURSĂ ABSOLUT HAOTICĂ!

Turul 57 Resturile de la monopostul lui Heidfeld au determinat apariția mașinii de siguranță. Plutonul se va strânge din nou. Vettel, Schumacher, Webber, Button, Kobayashi, Petrov, Barrichello, Alguersuari

Turul 56 Un nou abandon, Nick Heidfeld, l-a atacat pe Kobayashi, a intrat în spatele acestuia și a distrus eleronul față, peste care apoi a trecut. Button vine în viteză din spate. SAFETY CAR!!!!!!!

Turul 55: Webber este peste tot în spatele lui Schumacher, dar cum doar trasa ideală este uscată, riscul la depășire pe zona umedă este imens.

Turul 53 Schumacher și Massa au trecut și ei pe slickuri. Germanul rămâne în față. Vettel la boxe. Massa are nasul mașini distrus după ce a răsucit monopostul pe circuit și a lovit glisierele!

Turul 51 SCHUMACHER!!!! Incredibil. A profitat de duelul dintre Massa și Kobayashi și a trecut de amândoi odată. Sunt sclipirile de geniu ale unui septuplu campion mondial care acum este pe locul al doilea în cursă. Webber trece pe slick-uri, pe supersoft.

Turul 50 Button a revenit în puncte, pe locul 10, după ce a trecut de Maldonado și Alguersuari. Vettel are 6,2 secunde avans în fața lui Kobayashi.

Turul 48 Vettel stabilește cel mai rapid tur. Webber este prins între Heidfeld și Petrov și nu reușește să scape din acest sandwich Renault.

Turul 46 Schumacher  trece de Heidfeld și este pe locul patru. Germanul stabilește cel mai bun timp pe tur. ”Treci odată de Kobayashi și hai să ne ocupăm de Vettel” i se spune lui Massa de la boxe. Japonezul rezistă însă. Schumi se apropie de Massa.

Turul 44 Sutil este penalizat cu o trecere pe la boxe pentru că a depășit sub safety-car. Schumacher îl atacă pe Heidfeld pentru locul 4.

Turul 43 Cursă absolut nebună. Webber iese larg din viraj și Schumacher profită pe interior. Di Resta îl atacă pe Heidfeld dar se lovește de spatele acestuia și își avariază destul de serios eleronul față. Button va fi investigat pentru incidentul cu Alonso. Britanicul va mai fi investigat și pentru incidentul cu Hamilton, dar abia după cursă

Turul 41 Schumacher îl atacă pe Webber, acesta îl presează pe di Resta și aproape că îl atinge pe acesta.

Turul 40 Safety-car-ul va ieși de pe circuit. Ordinea este: Vettel, Kobayashi, Massa, Heidfeld, di Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Rosberg și Sutil.

Turul 39: Pista este aproape uscată pe trasa ideală. Vizibilitatea este bună. Sunt toate condițiile pentru a avea o cursă frumoasă până la final!

Turul 37: SAFETY CAR! Alonso abandonează. Jenson Button are pană după un acroșaj cu Alonso. Vettel a aflat de safety car și intră la boxe. Reluare. Alonso a atacat pe exterior, îi luase fața lui Button, acesta a accelerat și l-a agățat pe spaniol, care a rămas suspendat pe o bordură. Deși monopostul Ferrari nu părea grav avariat, Alonso nu a putut pleca deoarece roțile din spate patinau de iarbă iar botul era ridicat în aer.

Turul 36: Aglomerație la boxe, unde o mulțime de piloți schimbă pe intermediare!

Turul 35: Avem din nou o cursă! Massa  trece de Kobayashi, japonezul revine și trece din nou în față. Superbă revenirea niponului. Schumacher și Sutil au trecut pe la boxe.

Turul 34 Safety-car-ul va ieși la finalul acestui tur. Kovalainen a abandonat. D'Ambrosio a schimbat pe intermediare. Button este întrebat cât mai rezistă pe aceste pneuri iar răspunsul este, câteva tururi.

Turul 32 Cursa continuă sub safety-car. Piloții, prin radio, au reacții pozitive referitor la condițiile de pe pistă.

Turul 29 Massa spune că vizibilitatea este bună. Kovalainen ar putea să abandoneze cu probleme la motor. A rămas mult în urma plutonului.

Turul 28 McLaren a declarat că incidentul dintre Button și Hamilton, care a dus la abandonul celui din urmă, a fost unul nefericit, comentând diplomatic că Button nu l-a observat pe Hamilton.

Turul 27 Cursa s-a reluat și s-au rulat deja două tururi sub safety car!

22.47 Ordinea este: Vettel, Kobayashi, Massa, Heidfeld, Petrov, di Resta, Webber, Alonso, de la Rosa, Button, Rosberg, Schumacher, Sutil, Alguersuari, Glock, Barrichello, Liuzzi, Buemi, Karthikeyan, Maldonado, Kovalainen, Trulli și d'Ambrosio. Hamilton este singurul abandon până acum. Oficialii au anunțat că a mai rămas o oră și 14 minute până la expirarea timpului limită.

22.45 Piloții sunt din nou în monoposturi! În cinci minute se va concura din nou în Marele Premiu al Canadei.

22.40 Cursa se va relua la ora 22.50, ora României. Va fi un nou start dat sub safety-car.

22.30 Aversele puternice de ploaie au încetat. Comisarii se vor decide în curând asupra acestei curse. Se inspectează pista în aceste momente.

21.55 Comisarii se încăpățânează să nu anunțe anularea cursei și deocamdată se așteaptă încetarea ploii. Rămâneți pe adevarul.ro pentru a vedea dacă această cursă se va relua. Din momentul reluării cursei ar mai fi aproximativ 50 de minute în care trebuie completate cel puțin 50 la sută dintre cele 70 de tururi, cât măsura inițial MP al Canadei.

21.50 Utilajele încearcă să se lupte cu apa de pe circuit. Sistemul de drenaj al pistei nu mai face față. Au apărut o serie de glume legate de situația din Canada, în mediul on-line. Soluțiile hazlii sunt o întrecere de canoe între piloți sau adoptarea stilului din curling, cu doi ”înaintași” care să măture apa din fața monoposturilor.

21.45 Ultimele informații venite de la radarele meteo aflate la circuit indică o încetare a ploii în următoarele 10-15 minute. Fanii suportă cu stoicism aversele în speranța că această cursă se va relua în cele din urmă.

21.35 Vettel a renunțat să mai stea pe circuit și se îndreaptă la rândul său spre boxele echipei sale. Comisarii întârzie să apară cu o decizie privind soarta acestei curse.

21.30 Comisarii fac tot posibilul pentru a îndepărta apa de pe pistă în zonele în care acumulările sunt mai mari, dar este o muncă aproape în van. Câteva mașini asemănătoare celei de siguranță parcurg acum circuitul pentru a împărștia apa și pentru a testa care sunt zonele cele mai periculoase și dacă se poate rula în regim de cursă în acele zone.

21.20 Ploaia nu dă semne să se oprească. Sunt șanse din ce în ce mai mici ca această cursă să fie reluată!

21.10 O parte dintre piloți s-au retras în garajele echipelor lor, alții au preferat să rămână sub umbrele pe circuit. Încă se așteaptă o posibilă reluare a cursei. Ar mai fi încă 50 de minute până la expirarea limitei de timp pentru un Mare Premiu.

21.00 Radarele meteo indică o reducere a intensității ploii în următoarele 20 de minute. Deocamdată comisarii cursei nu au luat nicio decizie în ceea ce privește această cursă. Exista posibilitatea să se ruleze, după încetarea ploii, în limita celor 2 ore, iar în cazul în care se vor completa 50 la sută din numărul de tururi se vor acorda doar jumătate din puncte!. Pentru validarea punctajului în întregime trebuie să se parcurgă cel puțin 75 la sută din tururi.

Turul 25: Cursa a fost întreruptă din cauza ploii torențiale. Monoposturile se vor alinia pe grila de start și vor aștepta decizia comisarilor de cursă!

Turul 23: Vettel spune că această cursă ar trebui să fie oprită! Vettel, Kobayashi, Massa, Heidfeld, Petrov, di Resta, Webber și Alonso este ordinea primilor opt!

Turul 23: ”De la virajul 9 pista este impracticabilă. Nu se poate pilota!” spune Vettel din cockpit.

Turul 22: Massa trece pe la boxe și iese pe locul trei... Vettel e lider acum în timp ce mașina de siguranță rulează mai încet încercând să strângă plutonul.

Turul 21: Vettel a trecut și el pe la boxe, la fel și Mark Webber. Sarabandă a opririlor la boxe, după ce mulți piloți riscaseră pe intermediare. Acum ei revin pe pneuri de ploaie. Massa este lider acum în spatele safety-car-ului

Turul 20: Safety car-ul este din nou pe pistă deoarece pe o porțiune importantă a circuitului plouă torențial! Button și Alonso trec pe la boxe și revin cu pneuri de ploaie.

Turul 18: Alonso a revenit pe pistă pe locul 7, poziție pentru care s-a luptat pentru câteva sute de metri cu Vitali Petrov și a biruit în cele din urmă!. Alonso trece și de Nick Heidfeld. Schumacher trece și el pe la boxe. Alonso e pe cinci acum.

Turul 17: Mark Webber trece de Heidfeld în timp ce Button, pe intermediare, câștigă 2 secunde pe tur față de Vettel, dar are un pluton compact de cinci piloți în față. Britanicul este pe locul 11 acum! Alonso trece pe intermediare!

Turul 16: Monoposturile Ferrari au 4 secunde avand față de cele Mercedes. Vettel are 5 secunde avans față de Alonso. Rulează senzațional germanul.

Turul 14: Vettel are deja 2,5 secunde avans față de Alonso.

Turul 13: Button este penalizat pentru că a depășit viteza limită admisă sub safety-car! Se rulează din nou în regim de cursă. Vettel s-a distanțat de Alonso, care este presat de Massa. În spate Schumacher îl atacă pe Rosberg.

Turul 12: Vettel este informat de la boxe că Button a trecut pe pneuri intermediare!

Turul 11: Heidfeld este pe locul șapte, urmat de Petrov, Webber și di Resta

Turul 10: Button a trecut pe la boxe și este pe poziția a 15-a acum. Plutonul s-a restrând iarăși. Vettel este primul, urmat de Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher și Kobayashi

Turul 9: Reluarea arată că Hamilton, evident mult mai rapid decât Button a încercat depășirea, Button aparent și-a ținut trasa și l-a închis pe Hamilton, pare să nu-l fi văzut pe coechipierul său în oglinzi și l-a ”lipit” de parapetele de beton. Monopostul lui Button este întreg!

Turul 8: Accident între Button și Hamilton! Incredibil! Safety car pe pistă! Mașina lui Hamilton a avariată pe puntea spate și britanicul abandonează. Hamilton coboară din mașină!

Turul 7: Hamilton atacă pe exterior. Schumi îl ”împinge” spre lateral și îl forțează să greșească. Hamilton pierde timp și este depășit de Button. În față Vettel are deja 2,2 secunde față de Alonso. Spaniolul este atacat de Felipe Massa.

Turul 6: Schumacher se luptă cu Hamilton, pe care îl are exact în spatele său. Hamilton atacă, germanul închide trasele!

Turul 5: OOOO Ce start cursă! Alonso l-a atacat pe Vettel. Germanul a rezistat extraordinar, Hamilton s-a acroșat cu Webber. E haos pe pistă!

Turul 4: Safety-car-ul va părăsi pista la finalul acestui tur. ”E ud dar este normal pe jos”

Turul 2: Mașinile rulează în spatele safety-car-ului. Vizibilitatea în pluton este extrem de redusă. Se pare că în 15 minute ploaia va fi din nou intensă!

Start în cursă!

20.00 S-a plecat în turul de încălzire!

19.58 Temperatura piste este de 20 de grade iar în aer sunt 19 grade Celsius. Ploaia s-a oprit momentat, dar pista este inundată pe alocuri. Nori negri amenință însă desfășurarea cursei.

19.57 Vedete din show-biz-ul american au fost prezente pe grila de stat. Rapperul Ice T sau actorul Colin Farrell au luat pulsul bolizilor chiar înainte de plecarea în cursă.

19.55 Încă cinci minute până la start. Va reușit oare Ferrari să confirme evoluția bună aici în Canada sau Sebastian Vettel va trece peste toate ghinioanele pe care le-a avut de-a lungul timpului pe acest circuit și va obține o nouă victorie? Rămâneți alături de noi și veți afla în aproximativ două ore.

19.53: Se confirmă startul sub safety-car. Toate monoposturile vor fi echipate cu pneuri de ploaie, obligatoriu, chiar dacă unii piloți ar fi riscat o plecare pe intermediare.

19.50: Bine ați venit la Marele Premiu al Canadei. Rămâneți pe adevarul.ro pentru a vedea ce se întâmplă pe circuitul Gilles Villeneuve, acolo unde momentan plouă și se pare că vom avea parte de un start lansat, sub safety car. În cazul în care plouă sistemul DRS (aripa portantă spate) nu poate fi folosit.

Mark Webber se va afla în linia a doua a grilei de start, alături de Massa. Înaintea cursei din această seară cei de la Red Bull au raportat probleme cu sistemul KERS la monopostul lui Webber, astfel că australianul, în cazul în care defecţiunea nu este remediată, va avea de furcă la start.

Câştigătorul de anul trecut de la Montreal, considerat favorit şi în acest an, Lewis Hamilton, a avut o sesiune mai slabă de calificări, asigurându-şi la mare luptă locul al cincilea, în faţa germanului Nico Rosberg de la Mercedes. Jenson Button, coechipierul lui Hamilton la McLaren este al şaptelea şi îl are vecin pe grilă pe Michael Schumacher.

Renault a avut o sesiune de calificări excelentă, reuşind să-şi strecoare ambele monoposturi Q3, Nick Heidfeld urmând să plece de pe locul nouă, urmat, pe zece, de coechipierul său Vitali Petrov.

Iată grila de start din Canada:
Linia 1: Vettel (Red Bull) / Alonso (Ferrari)
L2: Massa (Ferrari) / Webber (Red Bull)
L3: Hamilton (McLaren) / Rosberg (Mercedes)
L4: Button (McLaren) / Schumacher (Mercedes)
L5: Heidfeld (Renault) / Petrov (Renault)
L6: Di Resta (Force India) / Maldonado (Williams)
L7: Kobayashi (Sauber) / Sutil (Force India)
L8: Buemi (Toro Rosso) / Barrichello (Williams)
L9: De la Rosa (Sauber) / Alguersuari (Toro Rosso)
L10: Trulli (Lotus) / Kovalainen (Lotus)
L11: Liuzzi (HRT) / Glock (Virgin)
L12: Karthikeyan (HRT) / D'Ambrosio (Virgin)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite