F1: Button, strategie perfectă, victorie în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jenson Button câştigă Marele Premiu al Ungariei după o cursă excelentă şi o strategie perfectă. Button este pilotul care a câştigat singurlele curse de F1 pe ploaie din istoria circuitului Hungaroring, precenta victorie fiind în 2006. Vettel (Red Bull Racing) şi Alonso (Ferrari) au mai urcat pe podium.

17.03: Clasament general constructori:

1. Red Bull-Renault 383p
2. McLaren-Mercedes 280p
3. Ferrari 215p
4. Mercedes 80p
5. Renault 66p
6. Sauber-Ferrari 35p
7. Force India-Mercedes 26p
8. Toro Rosso-Ferrari 22p
9. Williams-Cosworth 4p

17.00: Clasament general piloţi:

1. S Vettel Red Bull 234p
2. M Webber Red Bull 149p
3. L Hamilton McLaren 146p
4. F Alonso Ferrari 145p
5. J Button McLaren 134p
6. F Massa Ferrari 70p
7. N Rosberg Mercedes 48p
8. N Heidfeld Renault 34p
9. V Petrov Renault 32p
10. M Schumacher Mercedes 32p
11. K Kobayashi Sauber 27p
12. A Sutil Force India 18p
13. S Buemi Toro Rosso 12p
14. J Alguersuari Toro Rosso 10p
15. S Perez Sauber 8p
16. P Di Resta Force India 8p
17. R Barrichello Williams 4p
18. J Trulli Lotus 0p
19. V Liuzzi Hispania 0p
20. P Maldonado Williams 0p
21. J d'Ambrosio Virgin 0p
22. H Kovalainen Lotus 0p
23. T Glock Virgin 0p
24. D Ricciardo Hispania 0p

16.59: Clasament cursă

1. J Button McLaren
2. S Vettel Red Bull
3 .F Alonso Ferrari
4. L Hamilton McLaren
5. M Webber Red Bull
6. F Massa Ferrari
7. P Di Resta Force India
8. S Buemi Toro Rosso
9. N Rosberg Mercedes
10. J Alguersuari Toro Rosso
11. K Kobayashi Sauber
12. V Petrov Renault
13. R Barrichello Williams
14. A Sutil Force India
15. S Perez Sauber
16. P Maldonado Williams
17. T Glock Virgin
18. D Ricciardo Hispania
19. J d'Ambrosio Virgin
20. V Liuzzi Hispania

Abandonuri:
H Kovalainen Lotus
M Schumacher Mercedes
N Heidfeld Renault
J Trulli Lotus

16.55: Piloţii urcă pe podium pentru festivitatea de premiere.

16.51: Sebastian Vettel şi Fernando Alonso completează podiumul. Hamilton termină pe patru în faţa lui Webber. Rezultat spectaculos pentru Paul di Resta, care termină pe şapte în spatele lui Massa. Buemi, Rosberg şi Alguersuari au mai intrat în puncte.

16.50: JENSON BUTTON CÂŞTIGĂ ÎN UNGARIA!

Ultimul tur: Mark Webber forţează în încercarea de a-l prinde pe Lewis Hamilton dar sunt slabe şanse.

Turul 68: Se pare că vom avea un final de cursă liniştit: Button, Vettel, Alonso, Hamilton, Webber, Massa, Di Resta, Buemi, Rosberg, Alguersuari este ordinea piloţilor aflaţi în puncte în momentul de faţă.

Turul 66: Vettel este la 9 secunde în spatele lui Button şi nu forţează, are un avans liniştitor faţă de locul trei ocupat de Alonso, 15 secunde.

Turul 65: Button, Vettel, Alonso, Hamilton, Webber este ordinea primilor cinci cu cinci tururi înainte de final! Ar fi al patrulea podium consecutiv pentru Alonso.

Turul 63: Webber, cu Hamilton pe urmele sale, a prins din urmă grupul piloţilor care luptă pentru ultimele puncte. Hamilton a atacat super pe interior şi a trecut de Webber pentru locul patru.

Turul 63: Buemi trece de Kobayashi şi Algursuari se atinge cu Sutil în primul viraj. Duelul pentru puncte este foarte aprig.

Turul 62: Vettel pare mulţumit cu locul al doilea şi nu forţează. Button ar putea câştiga din nou aici în Ungaria, tot într-o extrem de rară cursă pe ploaie, la fel ca în 2006. Cursa de astăzi este una aniversară pentru britanic, al 200-lea start.

Turul 61: Massa a trecut pe la boxe şi a ieşit tot pe locul şase. Hamilton face cel mai rapid tur dar are 56 de secunde faţă de liderul cursei.

Turul 59: Button cel mai rapid tur, Webber a trecut de Massa, la fel şi Hamilton. Alonso a răsucit monopostul şi Webber ar avea o şansă să-l prindă până la final.

Turul 57: Hamilton iese în spatele lui Massa şi Webber pe locul şase. Button, Vettel şi Alonso sunt acum pe podium. În puncte mai sunt Kobayashi, Buemi, Di Resta şi Alguersuari. Red Bull ar putea avea toate cele patru monoposturi în puncte.

Turul 55: Hamilton a fost pedepsit cu o trecere pe la boxe pentru răsucirea periculoasă din urmă cu câteva tururi.

Turul 51: Hamilton a ajuns pe locul patru după ce a fost depăşit de Alonso. Pneurile intermediare nu s-au dovedit o alegere fericită până în acest moment. Button, Vettel, Alonso este acum ordinea!

Turul 50: Lewis Hamilton a ieşit pe pneuri intermediare.

Turul 49: Hamilton trece de Button pe linia dreaptă, cu ajutorul DRS.

Turul 49: Ploaia ar putea dura cam 15 minute, ceea ce ar însemna că finalul cursei ar putea fi pe uscat. Vettel a greşit şi el şi a pierdut ceva timp faţă de primi doi.

Turul 48: Trasa rămâne uscată, dar plouă din ce în ce mai tare. Să vedem cine va avea nervii mai tari să rămână pe circuit până la a trece pe intermediare. Ar putea fi şansa lui Hamilton. Button şi Hamilton rulează unul după altul. Vettel a rămas puţin mai în spate.

Turul 48: Reluarea a arătat cum Hamilton a pus monopostul de-a curmezişul. A întors apoi periculos şi aproape l-a atins pe di Resta. Vettel îl atacă pe Hamilton.

Turul 47: Hamilton a greşit şi este depăşit de Button. Vettel este în spatele lui Hamilton. Şi... pe anumit porţiuni de pe circuit plouă! Alonso trece pe la boxe.

Turul 46: Button este avertizat că în afară de o degradare mai rapidă la pneul din stânga faţă, restul pneurilor sunt capabile de a rula până la final.

Turul 45: Button recuperează distanţa faţă de Hamilton, dar pierde timp faţă de Vettel care a venit la 3 secunde de britanic. Hamilton mai are doar cinci secunde faţă de Button.

Turul 44: Vettel trece de Alonso pentru locul trei, o manevră superbă, pe exterior. Button face cel mai rapid tur. Hamilton este avertizat că cei din spatele său ar putea rula fără oprire până la finiş şi este sfătuit să forţeze.

Turul 43: Hamilton, Button, Alonso, Vettel, Webber este ordinea primilor cinci. Lewis Hamilton va trebui să forţeze o distanţare pentru a câştiga ecartul necesar unui nou schimb, în cazul în care cei din spate nu vor mai intra la boxe.

Turul 42: Button are strategie diferită faţă de Hamilton. A pus softuri şi se pare că va forţa până la final cu ele. Button este în faţa lui Alonso.

Turul 41: Vettel intră la boxe şi Alonso este în faţa sa. Spaniolul a rulat absolut extraordinar în ultimele 5 tururi. Vettel a pus softuri. Button trece şi el pe la boxe.

Turul 41: Hamilton nu a mai forţat pneurile, cel din dreapta faţă era zdrenţuit. A schimbat cu super-soft, deci clar va mai avea un schimb până la final.

Turul 40: Hamilton a fost sfătuit să mai rămână pe circuit cam 9 tururi pentru a încălţa apoi varianta "soft" cu care ar merge până la finalul cursei. Webber pune pneuri soft. Va merge oare cu ele până la finalul cursei???

Turul 38: Webber rămâne pe circuit. Să vedem dacă va funcţiona strategia în duelul cu Alonso. Vettel anunţă că actualele pneuri sunt gata, trebuie să le schimbe.

Turul 36: Alonso a trecut pe la boxe şi a încălţat ultimul set de super-soft disponibile.

Turul 35: Suntem la jumătatea cursei cu Hamilton, Button, Vettel, Webber, Alonso, Massa, Rosberg, Di Resta, Barrichello şi Alguersuari ordinea primilor 10. Kobayashi a ieşit de la boxe pe 13.

Turul 34: Rosberg şi Massa trece de Kobayashi pentru locurile şase şi şapte. Kobayashi trece pe la boxe acum. Vettel face din nou cel mai rapid tur, dar este la aproape 12 secunde de liderul Hamilton. Germanul are acum 6 secunde faţă de Webber, presat de Alonso.

Turul 31: Picăturile de ploaie se înteţesc pe circuitul de la Hungaroring. Cât vor mai rămâne piloţii pe slick-uri? Alonso îl atacă pe Webber. Acesta este încetinit de Sutil. Vettel face cel mai rapid tur de pistă şi se distanţează la 2,6 secunde de Webber.

Turul 30: Hamilton, Button, Vettel, Alonso este ordinea primilor cinci după al doilea schimb.

Turul 29: Vettel opreşte şi el la boxe. Monopostul lui Heidfeld este tractat spre boxe de către o maşină Dacia Duster, folosită de cei de la Hungaroring drept maşină de intervenţie! Michael Schumacher a abandonat. A oprit la marginea circuitului! Schumacher s-a răsucit în timp ce se duela cu Massa.

Turul 27: Incendiul a fost stins prompt. Maşina lui Heidfeld fumegă. Reluarea arată "evadarea" spectaculoasă a pilotului din flăcări.  Button trece şi el pe la boxe.

Turul 26: Monopostul lui Heidfeld este pe iarbă exact în dreptul culoarului de ieşire de la boxe. Câteva resturi sunt pe pistă dar nu este pericol, în acea zonă sunt steaguri galbene şi nu se poate depăşi. Hamilton la boxe.

Turul 25: MONOPOSTUL LUI HEIDFELD A LUAT FOC. PILOTUL IESE IMEDIAT DIN FLĂCĂRI ŞI NU PARE A AVEA PROBLEME. SUNT DOAR STEAGURI GALBENE DEOARECE MAŞINA ESTE ÎN AFARA CIRCUITULUI.

Turul 24: Hamilton are un avans de peste 8 secunde faţă de Button dar a ajuns din urmă piloţii întârziaţi şi va avea probleme de trafic.

Turul 22: Webber stabileşte cel mai rapid tur de pistă. Piloţii Ferrari sunt încurajaţi de la boxe să forţeze depăşirea. Alonso este în spatele lui Webber iar Massa în spatele lui Schumacher.

Turul 19: Alonso şi Webber rulează în acelaşi ritm şi pilotul Ferrari nu reuşeşte să găsească breşa deşi are avantajul sistemului DRS. Sunt şanse de ploaie în aproximativ 20 de minute indică radarele meteo.

Turul 16: Hamilton, Button, Vettel, Webber, Alonso, Rosberg, Di Resta, Schumacher, Massa, Kobayashi este ordinea primilor 10 piloţi în cursă.

Turul 14: Hamilton a stabilit cel mai rapid tur pe pistă şi are 5,2 secunde faţă de Button. Webber iese larg într-un viraj dar reuşeşte să-şi menţină poziţia în faţa lui Alonso.

Turul 13: Schumacher, pe primul loc în cursă, îl ţine în loc pe Hamilton, care trece în cele din urmă. Vettel este depăşit de Button, care avea pneurile deja rulate. Hamilton este lider, Button este în mod normal de locul doi acum, pentru că Schumacher va trebui să iasă la boxe pentru schimb, în timp ce Vettel este în spatele piloţilor McLaren.

Turul 12: Webber a avut ceva probleme de aderenţă la ieşirea de la boxe. Hamilton şi Vettel trec pe la boxe. Intră şi Alonso la boxe. Vettel câştigă o secundă la boxe faţă de Hamilton.

Turul 10: Avansul lui Hamilton a crescut la 5,4 secunde faţă de Vettel. Ferrari se pregătesc la boxe şi Massa este sfătuit să rişte, după acea greşeală, şi să treacă pe slick-uri, în speranţa că va putea recupera. Webber trece pe super-softuri, este primul care riscă

Turul 9: Alonso trece ca o furtună pe lângă Rosberg cu sistemele DRS şi KERS şi urcă pe patru. Nu se aşteaptă ploaie pentru următoarele 20 de minute este avertizat de la boxe Michael Schumacher.

Turul 8: Brazilianul iese în decor! A pierdut aderenţa pe spate dar a nimerit într-o zonă de degajare largă şi nu a avariat  monopostul. Revine pe circuit. Hamilton, Vettel, Button, Rosberg, Alonso, Webber, Schumacher, Di Resta, Massa, Kobayashi este acum ordinea primilor 10.

Turul 7: Alonso a greşit şi a fost depăşit de Massa. Spaniolul revine şi îşi recuperează poziţia a patra. Hamilton, Vettel, Button, Rosberg, Alonso, Massa este ordinea.

Turul 6: Trasa ideală începe să se usuce şi vom vedea cine va risca primul şi va trece pe slick-uri. Hamilton are peste 2,5 secunde avans faţă de Vettel şi rulează extraordinar.

Turul 5: Vettel greşeşte şi Hamilton trece! După ce a stabilit cel mai rapid tur, germanul a ieşit prea larg dintr-un viraj, a frânat târziu şi Hamilton a trecut. Are acum deja 1,8 secunde faţă de Vettel.

Turul 4: Vettel are ceva probleme cu aderenţa dar rezistă extraordinar. Hamilton a încerca şi pe exterior, germanul nu se lasă! În spate Adrian Sutil a avut un start dezastruos şi a ajuns tocmai pe locul 17.

Turul 3: Alonso trece de Rosberg, dar germanul revine. Duel la limită în faţă între Lewis Hamilton care forţează depăşirea, este închis de Vettel, cei doi sunt gata să se atingă şi Hamilton cedează în ultima clipă. Ce început de cursă!!!

Turul 2: Rosberg este presat de Alonso, Hamilton riscă şi este aproape de o ieşire în decor dar redresează senzaţional şi rămâne în plasa lui Vettel. Intermediarele par a nu mai face faţă.

Turul 1: Alonso revine şi îl depăşeşte pe Michael Schumacher. Hamilton este lipit de Sebastian Vettel. Va fi un duel senzaţional încă din primele tururi.

START! Vettel şi-a păstrat poziţia, Hamilton se bate cu Button roată la roată. Start fulminant pentru monoposturile Mercedes GP, Rosberg şi Schumacher au depăşit maşinile Ferrari şi pe Mark Webber şi sunt pe locurile patru şi cinci. Fabulos start pentru echipa germană.

15.00: Se pleacă în turul de încălzire, pista este umedă, însă de sub roţile monoposturilor nu ies jeturi de apă. Safety car-ul este în spatele plutonului, deci vom avea un start normal. Sunt unele porţiuni de circuit unde se poate produce acvaplanare şi Nico Rosber a ieşit uşor de pe circuit într-un viraj. Piloţii au plecat cu pneuri intermediare. Adrian Sutil este avertizat să nu rişte pentru că va fi o cursă lungă.

14.55: Încă cinci minute până când se va pleca în turul de încălzire. Temperatura în aer este de 20 de grade, total neobişnuită pentru această perioadă a anului în zona capitalei Ungariei.

14.50: Jenson Button a câştigat aici în singurul Mare Premiu disputat pe ploaie, cel din 2006. Button va pleca acum de pe poziţia a treia. Rămâne de văzut cum se va apăra Vettel în faţa lui Hamilton, britanicul câştigând duelul la start cu celălalt pilot Red Bull, Mark Webber, la cursa din Germania de săptămâna trecută.

14.45: Surprizele apar încă de la început în Marele Premiu al Ungariei. Pentru a doua oară în istoria cursei vom avea ploaie. Deocamdată nu este foarte intensă ceea ce le dă mari bătăi de cap echipelor în alegerea setului de pneuri cu care să plece în cursă.

După frigul de săptămâna trecută din Germania, piloţii vor avea de înfruntat căldura tipică Marelui Premiu al Ungariei. De altfel, în istoria celor 26 de mari premii disputate pe acest circuit, o singură dată s-a înregistrat ploaie în timpul cursei, în 2006.

Se anunţă un duel fierbinte, cu Red Bull în pole pentru o nouă victorie aici, după cea a lui Mark Webber de anul trecut. Austriecii îşi doresc un avans cât mai confortabil înaintea "vacanţei de vară" din Formula 1, când atât McLaren cât şi Ferrari vor lucra cu siguranţă la intensitate maximă pentru a încerca relansarea campionatului în ultima parte a sezonului.

Asfaltul aspru de pe circuitul de la Hungaroring este principala preocupare a piloţilor, care vor trebui să-şi calculeze foarte bine opririle la boxe pentru că va fi extrem de greu să-şi protejeze pneurile. Pirelli a ales pentru acest weekend pneurile soft şi super-soft, în încercarea de a-i ajuta pe piloţi să aibă o aderenţă cât mai bună pe virajele incomode de pe circuitul ungar.

Iată ce s-a întâmplat în calificări:

Sebastian Vettel (Red Bull Racing) a fost cel mai rapid în calificările pentru Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei, de la Hungaroring şi a obţinut cel de-al şaptelea pole position din acest sezon. Vettel a fost urmat de piloţii McLaren, Lewis Hamilton şi Jenson Button. Cursa are loc duminică, de la ora 15.00 (Digi Sport).

Sebastian Vettel a revenit spectaculos în ultimul tur al calificărilor, după ce se afla în spatele lui Lewis Hamilton spre finalul ultimei sesiuni. Vettel a completat ultimul tur, încheiat după expirarea timpului regulamentar, într-un minut, 19 secunde şi 815 miimi, la doar 163 de miimi de pilotul celor de la McLaren.

Acesta a fost cel de-al şaptelea pole position din acest sezon pentru Vettel, care s-a aflat o singură dată în afara primei linii de pe grila de start, săptămâna trecută la Nurburgring. Red Bull îşi menţine procentajul de sută la sută în ceea ce priveşte ocuparea primei poziţii pe grilă în 2011.

Button a avut de asemenea un ultim tur de excepţie şi a reuşit să-i scoată în afara „podiumului" din calificări pe piloţii Ferrari. Surprinzător, Felipe Massa i-a luat faţa lui Fernando Alonso în duelul intern al scuderiei. Australianul Mark Webber, de la Red Bull, a fost cel care a încheiat plutonul granzilor, pe locul şase.

Ştiind probabil că nu au nicio şansă să se măsoare de la egal la egal cu mai-marii Formulei 1 în acest sezon, ceilalţi piloţi calificaţi în Q3 au preferat să-şi protejeze cât mai mult pneurile, aceleaşi cu care vor pleca în cursa de duminică. Astfel Nico Rosberg, Adrian Sutil şi Michael Schumacher, clasaţi în această ordine pe locurile 6, 7 şi 8, au rulat un singur tur la maximum de potenţial în ultima sesiune de calificări. Mai mult, Sergio Perez nici măcar nu a mai ieşit de la boxe în Q3, mulţumindu-se cu poziţia a 10-a pe grila de start.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite