Massa i-a cedat locul lui Alonso, care a câştigat la Hockenheim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fernando Alonso a câştigat Marele Premiu al Germaniei de la Hockenheim. Coechipierul său Felipe Massa a completat dubla Ferrari sosind pe doi, ultimul loc pe podium fiind ocupat Sebastian Vettel de la Red Bull.

Clasament cursă:
1. Fernando Alonso Ferrari 1h28:38.866
2. Felipe Massa Ferrari + 4.196
3. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +5.121
4. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 26.896
5. Jenson Button McLaren-Mercedes + 29.482
6. Mark Webber Red Bull-Renault + 43.606
7. Robert Kubica Renault + 1 tur
8. Nico Rosberg Mercedes + 1 tur
9. Michael Schumacher Mercedes + 1 tur
10. Vitaly Petrov Renault + 1 tur
11. Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari + 1 tur
12. Rubens Barrichello Williams-Cosworth + 1 tur
13. Nico Hulkenberg Williams-Cosworth + 1 tur
14. Pedro De la Rosa Sauber-Ferrari + 1 tur
15. Jaime Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 tur
16. Tonio Liuzzi Force India-Mercedes + 2 tururi
17. Adrian Sutil Force India-Mercedes + 2 tururi
18. Timo Glock Virgin-Cosworth + 3 tururi
19. Bruno Senna HRT-Cosworth + 4 tururi

Cel mai rapid tur: Sebastian Vettel, 1:15.824

Abandonuri:
Haikki Kovalainen Lotus-Cosworth turul 58
Lucas Di Grassi Virgin-Cosworth turul 51
Sakon Yamamoto HRT-Cosworth turul 20
Jarno Trulli Lotus-Cosworth turul 4
Sebastian Buemi Toro Rosso-Ferrari turul 2

Clasament general piloţi

1. Lewis Hamilton 157p
2. Jenson Button 143p
3. Mark Webber 136p
4. Sebastian Vettel 136p
5. Fernando Alonso 123p
6. Nico Rosberg 94p
7. Robert Kubica 89
8. Felipe Massa 85p
9. Michael Schumacher 38p
10. Adrian Sutil 35p
11. Rubens Barrichello 29p
12. Kamui Kobayashi 15p
13. Antonio Liuzzi 12p
14. Vitali Petrov 7p
15. Sebastian Buemi 7p
16. Jaime Alguersuari 3p
17. Nico Hulkenberg 2

Clasament general constructori

1. McLaren-Mercedes 300p
2. Red Bull-Renault 272p
3. Ferrari 208p
4. Mercedes 132p
5. Renault 96p
6. Force India-Mercedes 47p
7. Williams-Cosworth 31p
8. Sauber-Ferrari 15p
9. Toro Rosso-Ferrari 10p

16.37: Kubica, Rosberg, Schumacher şi Petrov sunt piloţii care au mai intrat astăzi în puncte. Vom reveni cu clasamentul cursei şi cele generale

16.34: Fernando Alonso s-a dus la Felipe Massa să-l felicite şi a încercat să-l ia în braţe însă brazilianul după o strângere formală de mână s-a eschivat şi a plecat direct către zona de premiere. Massa nu pare deloc foarte fericit şi cei doi piloţi Ferrari, aflaţi acum în anticamera podiumului de premiere nici măcar nu schimbă priviri. Alonso încearcă să lege un dialog dar brazilianul este impenetrabil.

Ultimul tur: Fernando Alonso trece primul linia de sosire în Marele Premiu al Germaniei. Cursă perfectă pentru Ferrari, umbrită însă de decizia de la boxe, prin care Massa a fost nevoit să-i cedeze locul coechipierului său. Sebastian Vettel a sosit pe trei, urmat de Hamilton, Button şi Webber.

Turul 66: Schumacher şi Rosberg au fost depăşiţi de Alosno, Massa şi Vettel cu câte un tur.

Turul 64: Diferenţă foarte mare între Sebastian Vettel şi Mark Webber în această cursă. Concidenţă sau nu, această evoluţie slabă vine după ce Webber şi-a pus echipa şi apropiaţii ei în cap cu declaraţiile sale după MP de la Silverstone.

Turul 62: Încă cinci tururi şi Alonso se îndreaptă către victorie. Are 3,9 secunde avans faţă de Massa.

Turul 58: Vettel se află acum la doar 1,4 secunde de Felipe Massa. Duelul dintre cei doi va fi atracţia principală a finalului de cursă.

Turul 55: Alonso are acum 2,7 secunde avans faţă de Massa.

Turul 55: Lucas di Grassi abandonează după un tet-a-queue.

Turul 52: Vettel se apropie acum de Massa care nu-şi mai găseşte ritmul după ce i-a cedat locul lui Alonso.

Turul 49: Massa îi cedează pur şi simplu locul lui Alonso. "Ok, a fost bine. Îmi pare rău!" a fost mesajul de la boxe pentru Felipe Massa, care nu răspunde, probabil nervos pentru că a fost nevoie să-i cedeze locul său lui Alonso. Reluările cu grafica acceleraţiei lui Massa arată cum brazilianul nu a accelerat în momentul în care Massa a trecut pe lângă el.

Turul 48: Lui Massa i se comunică cât mai diplomatic posibil: "Alonso, este mult mai rapid decât tine. Înţelegi acest mesaj?" i s-a transmis de la boxe lui Massa. Însă brazilianul nu răspunde şi în continuare îl ţine pe Alonso în spate.

Turul 45: Problemele lui Webber sunt legate de consumul de ulei. Este sfătuit de la boxe să fârneze brusc şi cât mai târziu.

Turul 44: Webber are ceva probleme la motor şi i se comunică de la boxe să rămână la patru secunde în spatele lui Button şi să protejeze monopostul.

Turul 43: Vettel a stabilit cel mai rapid tur de pistă dar se află la peste şase secunde de monoposturile Ferrari

Turul 40: Avansul lui Massa a scăzut la 1,5 secunde.

Turul 37: Webber este la mai puţin de o secundă de Button în duelul pentru locul cinci

Turul 36: Hulkenberg a trecut pe la boxe şi a ieşit pe circuit pe locul 14.

Turul 34: Alonso revine şi acum el este pilotul cel mai rapid de la Ferrari şi distanţa faţă de Massa scade. Alonso este cu aproximativ 0,3 secunde mai rapid pe tur.

Turul 33: Primi şase piloţi Massa, Alonso, Vettel, Hamilton, Button, Webber sunt întinşi pe 15 secunde şi s-au distanţat la peste 20 de secunde de ocupantul locului şapte, Hulkenberg, care nu a oprit încă la boxe.

Turul 32: Rosberg câştiga din nou duelul cu Schumacher pentru moment, are 2,2 secunde avans pe locul 10 faţă de coechipierul său de la Mercedes GP

Turul 28: Massa a încălzit îndeajuns pneurile şi acum rulează la capacitate maximă. Alonso este la peste trei secunde şi Vettel se apropie ameninţător. Massa este cu o jumătate de secundă mai rapid pe tur decât Alonso. Primeşte de la boxe încurajări pentru a continua tot aşa pentru a obţine victoria.

Turul 26: Massa s-a distanţat la aproape trei secunde de Fernando Alonso, care pare a fi încetinit ritmul.

Turul 23: Dueluri între coechiperi, Massa-Alonso la vârf, apoi Hamilton-Button pentru locul 4. Pe trei e Vettel, iar pe şase este Webber, piloţii Red Bull. Urmează Rosberg, Petrov şi Hulkenberg.

Turul 22: Alonso îl atacă furibund pe Massa, însă brazilianul îi închide sistematic uşa în nas. Alonso e un car de nervi, este evident mai rapid decât coechipierul său. Duelul dintre cei doi îi permite lui Vettel să se apropie de Ferrari. Button va intra la boxe.

Turul 20: Button are un ritm excelent deşi nu a schimbat încă pneurile, pe care a ştiut să le protejeze foarte bine. Vettel se apropie de perechea Ferrari.

Turul 18: Kubica a revenit pe circuit după schimbul de pneuri pe locul 11 înaintea lui Michael Schumacher

Turul 16: Massa nu are încă aderenţa optimă pe noile pneuri în timp ce Alonso este mai rapid decât coechipierul său şi îl va ataca în curând.

Turul 15: Button este liderul cursei acum, însă nu a oprit la boxe. Massa, Alonso, Vettel, Kubica, Hamilton este ordinea. Schumacher a oprit şi el şi acum rulează pe poziţia a 13-a.

Turul 14: Alonso a oprit la boxe şi a revenit pe locul 4 în faţa lui Vettel care este acum pe cinci. Webber a schimbat pneurile la rândul său şi este acum pe opt.

Turul 13: Vettel a trecut pe la boxe şi a revenit pe pistă pe poziţia a şasea. Este primul pilot din plutonul fruntaş care opreşte.

Turul 12: Schumacher s-a apropiat la 1,5 secunde de Robert Kubica. Germanul îşi propusese un loc cinci în faţa propriilor fani.

Turul 11: Trulli a abandonat, la fel ca şi Sebastian Buemi.

Turul 10: Hamilton este presat de Webber şi ocupat cu apărarea, pierde contactul cu Sebastian Vettel, aflat în faţa sa pe locul trei.

Turul 9: Button a ieşit prea larg în primul viraj şi i-a cedat locul lui Mark Webber. Pilotul australian l-ar putea înlocui pe Massa la Ferrari potrivit ultimelor zvonuri apărute în lumea Formulei 1.

Turul 8: Trulli a avut probleme, a trecut pe boxe, a revenit pe circuit dar rulează încet şi se pare că va abandona.

Turul 7: Massa şi Alonso se "bat" pentru cele mai rapide tururi. Se pare că asistăm la un reviriment al echipei Ferrari. Monoposturile roşii merg excelent.

Turul 5: Probleme pentru Sutil care a oprit pentru a doua oară la boxe.

Turul 3: Masaa, liderul cursei, stabileşte cel mai rapid tur de pistă. Este urmat de Alonso, Vettel. Hamilton a avut de asemenea un start excelent şi este pe patru pe urmele lui Vettel. Schumacher a câştigat trei locuri şi este pe poziţia a opta.

Turul 2: Sutil, Liuzzi, Buemi şi Alguersuari au trecut pe la boxe în urma unor uşoare acroşaje. Reluarea startului cu mişcările extraordinare reuşite de piloţii Ferrari. Vettel a fost încolţit pe ambele părţi şi nu a ştiut de cine să se apere mai întâi. A încercat să-l scoată pe Alonso în margine dar s-a trezit cu Massa atacând pe partea cealaltă.

Turul 1: Start senzaţional pentru Ferrari! Vettel făcut sandwich de către piloţii Ferrari a pierdut două locuri pe primii metri ai cursei

15.00 Monoposturile se aşează pe grila de start. Ne pregătim de lansare în Marele Premiul al Germaniei.

14.59: S-a plecat în turul de încălzire.

14.56: Campionul mondial la categoria grea Wladimir Klitschko, în versiunile IBF, WBO şi IBO, este prezent la cursă. El a fost în paddock şi ieri în timpul calificărilor. 

image

14.50 Michael Schumacher a criticat interzicerea testelor, considerând această măsura una ridicolă. Cei de la Mercedes GP nu reuşeşc să găsească calea către a seta perfect un monopost şi absenţa totală a sesiunilor de teste este considerată principala cauză a rezultatelor slabe.

14.48 Christian Horner, boss-ul de la Red Bull speră ca rezultatele excelente din calificări să fie concretizate în sfârşit şi în cursă.

14.45 Pneurile ar putea da naştere unei curse haotice, asemănătoare cu cea din Montreal. Piloţii din faţă, cei care au încheiat sesiunea a treia de calificări pe super-soft şi, potrivit noilor reglementări din acest an, vor începe cursa pe aceleaşi pneuri au destul motive de îngrijorare privind rezistenţa cauciucurilor. Primul şi pentru unii probabil singurul pit-stop de pneuri este aşteptat în jurul turului 15, când piloţii vor trece pe hard. Al doilea schimb ar putea aduce piloţii pe pneuri soft

14.40: Circuitul de la Hockenheim găzduieşte o dată la doi ani Marele Premiu al Germaniei (alternanţă cu Nurgburgring). Este un circuit spectaculos, de viteză, care însă are în analele sale şi cinci accidente cauzatoare de moarte. Pericolul nu a lipsit nici în acest an, Hamilton în antrenamentele libere şi Liuzzi în calificări suferind accidente serioase. Configuraţia circuitului şi relieful plat îl fac o gazdă perfectă şi pentru concerte. Michael Jackson, Rolling Stones sau AC DC, printre alţii, au concertat aici.

14.30: Cer parţial înnorat la Hockenheim. Nu se aşteaptă ploaie, cel puţin în primele 30 de minute ale cursei.

Germania, Hockenheim

Vettel a obţinut cel de-al şaselea pole position din acest sezon, confirmând încă o dată forţa monoposturilor Red Bull în calificări.

Marea surpriză a calificărilor a fost echipa Ferrari, care şi-a plasat ambele monoposturi „pe podium", în urma lui Sebastian Vettel. Modificările aduse maşinilor Ferrari s-au observat din plin şi Fernando Alonso a fost la doar 2 miimi de secunde de pole position. În cele din urmă el s-a clasat pe poziţia a doua, urmat de coechipierul său Felipe Massa.

Mark Webber va pleca al patrulea iar în urma sa se află cei doi piloţi de la McLaren, cu Jenson Button reuşind să se claseze în faţa coechipierului său Lewis Hamilton.

Fanii germani au fost martori şi la schimbarea ştafetei piloţilor favoriţi, când tânărul Nico Hulkenberg l-a scos în afara rundei decisive pe idolul său Michael Schumacher. Ironia sorţii, Hulkenberg este manageriat de cel care i-a condus pentru multă vreme cariera lui Schumi, Willi Webber.

Iată ordinea pe grila de start:
1. Vettel Red Bull-Renault
2. Alonso Ferrari
3. Massa Ferrari
4. Webber Red Bull-Renault
5. Button McLaren-Mercedes
6. Hamilton McLaren-Mercedes
7. Kubica Renault
8. Barrichello Williams-Cosworth
9. Rosberg Mercedes
10. Hulkenberg Williams-Cosworth
11. Schumacher Mercedes
12. Kobayashi Sauber-Ferrari
13. Petrov Renault
14. de la Rosa Sauber-Ferrari
15. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari
16. Buemi Toro Rosso-Ferrari
17. Trulli Lotus-Cosworth
18. Kovalainen Lotus-Cosworth
19. Sutil Force India-Mercedes *
20. Senna HRT-Cosworth
21. Liuzzi Force India-Mercedes
22. Yamamoto HRT-Cosworth
23. di Grassi Virgin-Cosworth *
24. Glock Virgin-Cosworth *

* penalizaţi pentru schimbarea cutiei de viteze

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite