Mark Webber a câştigat la Silverstone!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark Webber s-a impus în Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone, urmat de Lewis Hamilton şi Nico Rosberg. Webber le-a dat peste nas celor de la Red Bull după ce aceştia l-au dezavantajat înaintea calificărilor.

Mark Webber a făcut o cursă perfectă şi a câştigat cursa de la Silverstone într-o manieră categorică. Webber a avut un start excelent, în urma căruia a câştigat prima poziţie după ce coechipierul său Sebastian Vettel, aflat în pole position, a ieşit în decor. Disputa dintre cei doi coechipieri a fost extrem de tensionată după ce Webber a considerat că echipa l-a favorizat pe Vettel înaintea calificărilor. Germanul, care-şi avariase aripa faţă, a primit-o pe cea a lui Webber, singurul model nou care mai era disponibil, în timp ce australianul a alergat în calificări cu un model mai vechi.

După un start furios, în care l-a scos în margine pe Vettel, Webber a rulat extraordinar, fără să-i ofere nicio şansă lui Lewis Hamilton, instalat pe poziţia a doua după primele viraje. Pilotul de la McLaren a testat întreaga cursă posibilitatea de a trece de rivalul său, dar monopostul Red Bull şi-a demonstrat forţa pe circuitul rapid de la Silverstone şi Hamilton a trebuit să se mulţumească cu locul al doilea.

Marele perdant al cursei a fost Fernando Alonso, plecat de pe trei pe grila de start, care a început dezastruos pierzând câteva locuri pe primii metri ai cursei. Ghinionul lui Alonso nu avea să se termine aici. În urma unui duel cu Robert Kubica, pe care l-a depăşit tăind un viraj, spaniolul a fost penalizat cu o trecere pe la boxe şi a ieşit din lupta pentru primele locuri.

Sebastian Vettel, care a ajuns pe ultimul loc după incidentul de la start a făcut o cursă fabuloasă de urmărire şi a terminat în puncte, pe locul şapte după ce în ultimele tururi a trecut pe rând de Hulkenberg, Schumacher şi Sutil într-un spectaculos duel între patru piloţi germani.

La finalul cursei Webber nu a rămas dator după cele petrecute înaintea calificărilor şi le-a răspuns ironic celor de la boxe prin comunicaţia radio. Când aceştia l-au felicitat, australianul a răspuns: "Nu a fost foarte rău pentru al doilea pilot al echipei".

Clasament cursă:
1. Webber Red Bull-Renault 1h24:38.200
2. Hamilton McLaren-Mercedes + 1.360
3. Rosberg Mercedes + 21.307
4. Button McLaren-Mercedes + 21.986
5. Barrichello Williams-Cosworth + 31.456
6. Kobayashi Sauber-Ferrari + 32.171
7. Vettel Red Bull-Renault + 36.734
8. Sutil Force India-Mercedes + 40.932
9. Schumacher Mercedes + 41.599
10. Hulkenberg Williams-Cosworth + 42.012
11. Liuzzi Force India-Mercedes + 42.459
12. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 47.627
13. Petrov Renault + 59.374
14. Alonso Ferrari + 1:02.385
15. Massa Ferrari + 1:07.489
16. Trulli Lotus-Cosworth + 1 tur
17. Kovalainen Lotus-Cosworth + 1 tur
18. Glock Virgin-Cosworth + 1 tur
19. Chandhok HRT-Cosworth + 2 tururi
20. Yamamoto HRT-Cosworth + 2 tururi

Clasament piloţi:
1. Hamilton 145p
2. Button 133p
3. Webber 128p
4. Vettel 121p
5. Alonso 98p
6. Rosberg 90p
7. Kubica 83p
8. Massa 67p
9. Schumacher 36p
10. Sutil 35p
11. Barrichello 29p
12. Kobayashi 15p
13. Liuzzi 12p
14. Buemi 7p
15. Petrov 6p
16. Alguersuari 3p
17. Hulkenberg 2p

Clasament constructori:
1. McLaren-Mercedes 278p
2. Red Bull-Renault 249p
3. Ferrari 165p
4. Mercedes 126p
5. Renault 89p
6. Force India-Mercedes 47p
7. Williams-Cosworth 31p
8. Sauber-Ferrari 15p
9. Toro Rosso-Ferrari 10p

Iată desfăşurarea cursei:

16.33: "Nu a fost foarte rău pentru al doilea pilot" a fost mesajul plin de ironie pe care Webber l-a transmis la boxe prin comunicaţia radio după ce acesta consideră că a fost dezavantajat de echipă. Conflictul cu Vettel şi cu Christian Horner este deschis şi public, vom vedea ce va urma.

16.31: Hamilton şi Rosberg sunt pe podium. Au urmat Button, plecat tocmai de pe 14, apoi Barrichello, Kobayashi, Vettel, Sutil, Schumacher, Hulkenberg completează clasamentul celor care au luat puncte.

16.29: Webber câştigă Marele Premiu al Marii Britanii la două săptămâni după ce a văzut moartea cu ochii la Valencia!!!

Ultimul tur: Patru piloţi germani luptă pentru locul şapte Sutil, Vettel, Schumacher şi Hulkenberg. Vettel trece!!! Se atinge de Sutil, Schumacher poate profita. Nu reuşeşte. Ce final de cursă!

Turul 50: Alonso trece de Liuzzi dar se atinge de acesta şi este nevoit să iasă la boxe. Vettel iese de pe traseu puţin, dar rămâne în plasa lui Sutil însă din spate este ameninţat de Michael Schumacher.

Turul 48: Cursa a intrat în ultimele cinci tururi. Vettel nu reuşeşte să găsească breşa pe lângă Sutil.

Turul 46: Sutil rezistă eroic în faţa lui Vettel în timp ce în faţa Barrichello îi ţine piept lui Hulkenberg. Alguersuari iese în decor şi abandonează.

Turul 43: Vettel s-a apropiat de Sutil acum şi îl va ataca în curând pentru locul şapte.

Turul 42: Încă 10 tururi şi Webber se îndreaptă spre victorie!

Turul 41: Vettel trece şi de Schumacher şi este acum pe 8! Felipe Massa a ieşit în decor chiar în dreptul liniei boxelor, a evitat la limită parapetul şi a fost nevoit să treacă pe la boxe nemaiputând întoarce pe circuit. Mecanicii au fost surprinşi şi la boxe nu l-a aşteptat nimeni. În cele din urmă Massa a pierdut foarte mult timp.

Turul 39: Vettel trece şi de Hulkenberg şi în faţă este Michael Schumacher. Pilotul Red Bull primeşte un mesaj scurt de la boxe: "Foarte bine, acum hai pe Michael!"

Turul 37: Webber, Hamilton, Rosberg, Button, Barrichello, Kobayashi, Sutil, Schumacher, Hulkenberg, Vettel. Neamţul urcă în puncte după o eroare de pilotaj al lui Petrov, pus sub presiune, care a ieşit în decor, dar a revenit pe circuit.

Turul 36: Vettel este acum pe locul 11 şi îl atacă pe Vitali Petrov pentru ultimul loc în puncte

Turul 34: Duel de peste un tur între Massa şi Vettel. Neamţul se apără extraordinar şi rezistă în continuare pe locul 12. Massa atacă în continuare dar Vettel îi închide de fiecare dată perfect trasa ideală.

Turul 33: Webber , Hamilton, Rosberg, Button, Barrichello, Kobayashi, Schumacher, Sutil, Hulkenberg, Petrov este ordinea primilor 10. Plutonul este amestecat cu piloţii întârziaţii şi asta cauzează destule probleme pentru piloţii care luptă pentru puncte. Schumacher este depăşit de Sutil. În spate Vettel l-a depăşit pe Massa şi este pe locul 12.

Turul 31: Avem din nou o cursă! Webber a plecat bine la restart şi s-a distanţat de Hamilton.

Turul 30: Safety Car-ul va anima cursa. Hamilton s-a încordat pentru restart şi îl va ataca pe Webber. Maşina de siguranţă iese la finalul acestui tur.

Turul 28: Se anunţă Safety Car după ce acele bucăţi din monopostul lui de la Rosa au rămas pe pistă.

Turul 27: De la Rosa şi Sutil s-a atins şi bucăţi mari din monopostul lui de la Rosa au zburat pe pistă.

Turul 27: Webber, Hamilton, Hulkenberg (fără oprire), Rosberg, Alonso, Button, Alguersuari, Barrichello, Kobayashi, Schumacher sunt piloţii din puncte. Alonso este sancţionat cu o trecere pe la boxe pentru că a câştigat o poziţie tăind virajul în duelul cu Robert Kubica.

Turul 25: Vettel a ajuns pe locul 18. Se află acum la 37 de secunde faţă de ultimul loc de puncte.

Turul 23: Webber are 4,7 secunde faţă de Hamilton. Abandonul lui Kubica l-a promovat pe Schumacher în puncte, germanul este pe locul 10.

Turul 22: Rosberg pierde o bucată din monopost dar nu pare să-i fie afectat parcursul.

Turul 21: Webber, Hamilton, Button, Hulkenberg, Rosberg, Alonso, este ordinea la vârf. Button a ieşit la boxe şi a revenit pe locul 6.

Turul 19: Kubica spune că a fost împins de Alonso în afară şi i se spune prin radio că echipa va solicita directorului cursei să analizeze incidentul. Kubica rulează lent, intră la boxe şi  înregistrăm abandonul polonezului.

Turul 19: Rosberg trece de Alguersuari, la fel ca şi Alonso şi se anunţă un duel interesant între Rosberg şi Alonso!

Turul 17: Hamilton şi-a păstrat potiţia a doua după trecerea pe la boxe. Rosberg a rămas înaintea lui Kubica după schimb. Duel superb între Kubica şi Alonso, spaniolul trece extraordinar pe interior, tăind bordurile. Webber a trecut pe la boxe şi rămâne pe locul 1.

Turul 16: Webber este pe cale să treacă cu un tur de coechipierul său Sebastian Vettel. Strategia celor de la Mercedes cu Rosberg ar putea da roade, germanul a stabilit cel mai rapid tur şi s-a distanţat de Kubica. Ar putea avea şanse să rămână în faţa lui Alonso şi după ce schimbă pneurile.

Turul 15: Rosberg rămâne pe traseu şi ar putea fi depăşit de Alonso pe intrarea la boxe. Pilotul de la Ferrari nu a reuşit să treacă de Kubica după schimbul de pneuri.

Turul 14: Kubica e şi el la boxe şi revine pe 10. Webber şi Hamilton alternează cu cel mai rapid tur.

Turul 13: Alonso, Barrichello şi Kobayashi intră la boxe. Ultimul iese în faţa lui Michael Schumacher şi se naşte un duel între cei doi.

Turul 12: Kubica încetineşte ritmul celor din spate prin faptul că se apără şi trenul format de la locul 3 în jos se află acum la peste 15 secunde de liderul Webber. Schumacher a trecut pe la boxe, şi revine pe locul 15 în spatele lui Sutil.

Turul 10: Barrichello, Schumacher, Button şi Kobayashi s-au alipit de trioul Kubica, Rosberg, Alonso şi se aşteaptă câteva dueluri interesante.

Turul 8: Liuzzi a trecut de Kovalainen şi ajunge pe 17. Webber e din noul cel mai rapid şi are 2,1 secunde faţă de Hamilton. Reluările arată că pana lui Vettel, pe pneul din dreapta spate, a survenit în urma unei uşoare atingeri cu monopostul lui Hamilton aflat în spate, probabil în urma frânării bruşte din duelul cu Webber. Massa a trecut de Yamamoto, pentru locul 23. Pilotul japonez îl înlocuieşte pe Bruno Senna la HRT

Turul 6: Webber stabileşte cel mai rapid tur în timp ce în coada cursei Vettel şi Massa se apropie de ultimele monoposturi

Turul 4: Webber, Hamilton, Kubica, Rosberg, Alonso, Barrichello, Schumacher, Jenson Button este ordinea la vârf. Button rulează excepţional după ce a plecat de pe poziţia a 14-a. Webber s-a distanţat la 1,4 secunde. Kubica este sub presiunea lui Rosberg şi Alonso, cei trei formând un trenuleţ...

Turul 2: Rosberg a pleca la rândul său foarte bine şi a trecut de Alonso. Lui Rosberg i se spune de la boxe să nu ţină seamă de pneuri şi să forţeze cât poate. Pe reluarea startului se vede cum Webber l-a scos în lateral pe Vettel, care a frânat puternic pe bordură pentru a evita contactul. Pana lui Massa a survenit în urma unei atingeri cu coechipierul său de la Ferrari, Alonso

Turul 1: Kubica a plecat foarte bine, la fel Schumacher care este pe şapte. Massa are şi el pană. Tensiunile dintre Vettel şi Webber este deschis cei doi au fost foarte aproape să se ciocnească la start, dar Hamilton nu a putut profita. Vettel a trecut pe la standuri şi este ultimul în cursă în acest moment!!!!!.

Turul 1: Duel între Webber şi Vettel. Vettel a ieşit în decor şi a făcut pană după ce a ieşit prea larg în virajul Abbey! Incredibil start. A profitat Hamilton care a avut un start fulminant!

START în Marele Premiu al Marii Britanii. Se vor alerga 52 de tururi

15.01: Piloţii sunt în turul de încălzire

14.59: Norii s-au mai îndepărtat şi potrivit ultimelor previziuni ale radarelor meteo şansele de ploaie au scăzut simţitor.

14.52: Imnul Marii Britanii a fost intonat, mecanicii fac ultimele pregătiri şi totul e aproape gata pentru cursă. Temperatura la sol este de 35 de grade Celsius.

14.46: Michael Schumacher s-a declarat dezamăgit de prestaţia din calificări când a încheiat pe locul 10, la cinci locuri în spatele coechipierului său Nico Rosberg. "După a doua sesiune, care a fost bună, nu am mai reuşit un tur bun. Sunt nemulţumit de acest rezultat obţinut în calificări. Am făcut o mică greşeală pe primul tur rapid şi apoi nu am mai putut să-mi îmbunătăţesc performanţele. Va fi o cursă dificilă pentru mine", a declarat Schumi.

14.35: Piloţii sunt deja pe traseu parcurgând tururile de încălzire. Boxele se vor închide la 14.45 şi orice maşină care nu este prezentă pe circuit până la acea oră va pleca de la boxe. Este momentul în care se testează elementele importante ale monoposturilor, pentru ca totul să fie în regulă la start

14.30: Noua configuraţie a circuitului de la Silverstone a născut păreri contradictorii din partea piloţilor, mulţi dintre ei arătându-se deranjaţi de mai multe denivelări evidente prezente pe traseu.

14.25: Cerul este destul de înnorat deasupra circuitului de la Silverstone şi este posibil ca ploaia să-şi facă apariţia în timpul cursei. Temperatura este de 23 de grade Celsius

Iată cum arată noua configuraţie a circuitului de la Silverstone şi modificările prin care a trecut de-a lungul anilor (sursa: Graphic News):

image

Iată care a fost grila de start:
1. Sebastian Vettel (Germania/Red Bull-Renault)
2. Mark Webber (Australia/Red Bull-Renault)

3. Fernando Alonso (Spania/Ferrari)
4. Lewis Hamilton (Marea Britanie/McLaren-Mercedes)

5. Nico Rosberg (Germania/Mercedes)
6. Robert Kubica (Polonia/Renault)

7. Felipe Massa (Brazilia/Ferrari)
8. Rubens Barrichello (Brazilia/Williams-Cosworth)

9. Pedro de la Rosa (Spania/Sauber-Ferrari)
10. Michael Schumacher (Germania/Mercedes)

11. Adrian Sutil (Germania/Force India-Mercedes)
12. Kamui Kobayashi (Japonia/Sauber-Ferrari)

13. Nico Hulkenberg (Germania/Williams-Cosworth)
14. Jenson Button (Marea Britanie/McLaren-Mercedes)

15. Vitaly Petrov (Rusia/Renault)
16. Sebastien Buemi (Elveţia/Toro Rosso-Ferrari)

17. Jaime Alguersuari (Spania/Toro Rosso-Ferrari)
18. Heikki Kovalainen (Finlanda/Lotus-Cosworth)

19. Timo Glock (Germania/Virgin-Cosworth)
20. Vitantonio Liuzzi (Italia/Force India-Mercedes)

21. Jarno Trulli (Italia/Lotus-Cosworth)
22. Lucas Di Grassi (Brazilia/Virgin-Cosworth)

23. Karun Chandhok (India/Hispania-Cosworth)
24. Sakon Yamamoto (Japonia/Hispania-Cosworth)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite