Sebastian Vettel a câştigat la Valencia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lewis Hamilton are ocazia de câştiga pentru prima oară în carieră trei curse consecutive. Britanicul va pleca în Marele Premiu al Europei de la Valencia, de pe poziţia a treia la start, făcut sandwich de monoposturile Red Bull, aflate în faţă şi cele Ferrari, din spatele său. Amănunte de la Valencia pe adevarul.ro începând cu ora 14.30

FINIŞ! Victorie pentru Sebastian Vettel (Red Bull), urmat de Lewis Hamilton (McLaren) şi Jenson Button (McLaren).

TURUL 54. Aflat pe locul 3, Kobayashi e nevoit să intre la standuri. El revine în cursă pe locul 9...

TURUL 50. Hulkenberg a abandonat.

TURUL 49. Avansul lui Vettel faţă de Hamilton s.a redus substanţial, fiind acum sub 7 secunde!

TURUL 44. Nouă piloţi, din care cinci sunt clasaţi acum în puncte, vor fi vizaţi şi ei de o anchetă privind modul în care au rulat în momentul în care maşina de securitate s-a aflat pe pistă. Buemi, Sutil, Kubica, Barrichello şi Button sunt printre ei.

TURUL 42. Iată cum se prezintă clasamentul la vârf: 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Kobayashi, 4. Button, 5. Barrichello, 6. Kubica, 7. Sutil, 8. Buemi, 9. Alonso, 10. Hulkenberg.

TURUL 42. Alarmă falsă. Hulkenberg rămâne în cursă.

TURUL 41. Hulkenberg pare să aibă probleme. Din monopostul său iese fum...

TURUL 41. Schumi a făcut cel mai rapid tur de circuit: 1:39,895.

TURUL 39: Manevră reuşită pentru Sutil, care a trecut de Buemi şi a ajuns pe locul 7.

TURUL 37. Alt incident de cursă. Acroşaj între bolizii lui Senna şi Glock. "Nasul" monopostului pilotat de brazilian a fost avariat.

TURUL 37. Schumi nu se împacă deloc cu pneurile... A intrat din nou la boxe şi a ieşit cu cauciucuri soft...

TURUL 33. Dacă la vârf situaţia e clară, pentru locul 5 lupta e aprigă. Barrichello rezistă atacurilor lui Kubica.

TURUL 29. Hamilton şi-a ispăşit pedeapsa. Şi a reuşit să rămână pe locul 2, în faţa japonezului. Clasamentul arata astfel: 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Kobayashi, 4. Button, 5. Barrichello, 6. Kubica, 7. Buemi, 8. Sutil, 9. Alonso, 10. Hulkenberg. Vettel are un avans de 14 secunde faţă de Hamilton.

TURUL 27. Pe pistă se află o sticlă de bere...  Button nu poate trece de Kobayashi.

TURUL 25. Hamilton este penalizat (drive trough) pentru că a depăşit în momentul în care maşina de securitate se afla pe pistă (după accidentul lui Webber).

TURUL 21. Alonso a reclamat un incident cu Hamilton. El a cerut echipei sale să discute cu Charlie Whiting, comisarul FIA. O anchetă a fost declanşată.  Hamilton este pe locul 2, având un avans substanţial în faţa lui Kobayashi (peste 11 secunde).

TURUL 17. Alonso a urcat pe locul 10. Michael Schumacher a recuperat din nou, fiind acum pe 17.

TURUL 16. Ferrari a pierdut poziţiile deţinute la început în urma neutralizării cursei. Vettel reuşeşte din nou cel mai rapid tur de circuit: 1:42,059.

TURUL 15. Pista a fost degajată. Vettel rămâne lider. Kobayashi este acum pe 3, în urma lui Hamilton. Pe locurile următoare se află Button, Barrichello, Kubica, Buemi şi Sutil.

TURUL 14. Michael Schumacher are probleme... El a intrat din nou la boxe. Reia cursa de pe locul 21.

TURUL 13. Comisarii cursei încearcă să elibereze zona în care s-a produs accidentul lui Webber de resturile desprinse din monopostul Red Bull.

TURUL 11. Schumi a intrat la boxe. El a reluat cursa de pe poziţia a 19-a.

TURUL 10. Cele două maşini Ferrari au intrat la standuri. Pe circuit a intrat safety-car-ul.

TURUL 12. A abandonat şi Kovalainen. Un alt pilot care a tras pe dreapta este Trulli.

TURUL 10. Australianul de la Red Bull a abandonat, monopostul său fiind serios avariat. E un miracol că Webber nu s-a rănit. Accidentul a fost violent.

TURUL 10. Webber a acroşat maşina lui Kovalainen, a pierdut controlul bolidului, care s-a răsturnat, a traversat pista şi s-a lovit violent de parapet. Din fericire australianul nu s-a rănit, el coborând imediat din monopost.

TURUL 6. Situaţia în fruntea cursei este următoarea: 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Alonso, 4. Massa, 5. Kubica, 6. Button, 7. Barrichello, 8. Hulkenberg, 9. Webber, 10. Buemi.

TURUL 5. Vettel a reuşit cel mai rapid tur de circuit de până acum: 1:43,153. Webber nu reuşeşte să revină. El este pe 9.

TURUL 4. Vettel s-a distanţat în fruntea cursei.

TURUL 3. Michael Schumacher (Mercedes) a câştigat patru locuri comparativ cu poziţia pe care a deţinut-o pe linia de start. Acum este pe 11.

TURUL 2. Webber are probleme... A ajuns pe locul 9.

START! Lewis Hamilton (McLaren) a reuşit să-l depăşească pe Mark Webber (Red Bull) imediat după start. Sebastien Vettel (Red Bull) rămâne lider, el rezistând atacului britanicului. În urma lui Hamilton presează cei doi oameni de la Ferrari, Fernando Alonso şi Felipe Massa.

Este al 20-lea Mare Premiu disputat sub titulatura de „al Europei”. Primul a avut loc la Brands Hatch, în Anglia, în 1983. Britanicii au mai găzduit alte două Mari Premii ale Europei. Cursa ajunge pentru a cincea oară în Spania, restul disputându-se în Germania. 

Pe circuitul de la Valencia au câştigat până acum doar piloţi brazilieni, Felipe Massa în 2008 şi Rubens Barrichello în 2009.

În acest weekend Lotus sărbătoreşte cel de-al 500-lea Mare Premiu din istoria echipei. Doar nouă au fost bifate de la reînfiinţarea echipei, restul de 491 fiind cumulate între 1958 şi 1994. Doar trei echipei au mai multe curse disputate: Ferrari (801), McLaren (673) and Williams (592).

Ultimul pilot care a reuşit trei victorii la rând a fost Jenson Button (actualul coechipier al lui Hamilton) care a reuşit performanţa în sezonul trecut pentru Brawn GP.

McLaren a reuşit dubla în ultimele două curse. Ultima oară când echipa a reuşit acest lucru a fost în sezonul 2000 (Franţa/Austria). Britanicii au reuşit tripla în 1988 cu Alain Prost şi Ayrton Senna pilotând monoposturile.

Mark Webber este singurul pilot care a sosit în puncte în fiecare dintre cele opt curse disputate până acum în 2010. Felipe Massa, care deţinea această performanţă alături de Webber înainte de MP al Canadei, a încheiat pe locul 15 la Montreal.

Red Bull Racing a avut cel puţin un monopost în prima linie la start în ultimele 13 curse şi a obţinut pole-ul în opt dintre cele nouă curse, incluzând-o şi pe cea de astăzi.

Mark Webber şi Lewis Hamilton sunt singurii piloţi care au câştigat o cursă în acest sezon după ce au plecat din pole position.

Ferrari nu au mai avut un monopost în pole position din 2008, de la Marele Premiu al Braziliei.

Sebastian Vettel va pleca din pole position şi îl va avea alături pe coechipierul său Mark Webber. Urmează apoi Hamilton, iar pe locurile patru şi cinci, după o sesiune excelentă de calificări, Fernando Alonso şi Felipe Massa de la Ferrari.

Mercedes GP a suferit din nou o mare dezamăgire. Michael Schumacher, aflat pentru prima oară în carieră pe circuitul la Valencia, a va pleca al 15-lea, în timp ce Nico Roserg, coechipierul său se află trei poziţii mai sus.

Williams a mers foarte bine în calificări la Valencia, plasându-şi ambele monoposturi în primele 10. Rubens Barrichello, care a devenit în Canada primul pilot ce depăşeşte graniţa celor 15.000 de tururi în F1, va pleca de pe nouă, din spatele coechipierului său Nico Hulkenberg.

Iată grila de start de la Valencia:
Linia 1: Sebastian Vettel RBR-Renault / Mark Webber RBR-Renault
Linia 2: Lewis Hamilton McLaren-Mercedes / Fernando Alonso Ferrari
Linia 3: Felipe Massa Ferrari / Robert Kubica Renault
Linia 4: Jenson Button McLaren-Mercedes / Nico Hulkenberg Williams-Cosworth
Linia 5: Rubens Barrichello Williams-Cosworth / Vitaly Petrov Renault
Linia 6: Sebastien Buemi STR-Ferrari / Nico Rosberg Mercedes GP
Linia 7: Adrian Sutil Force India-Mercedes / Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes
Linia 8: Michael Schumacher Mercedes GP / Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari
Linia 9: Jaime Alguersuari STR-Ferrari / Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari
Linia 10: Jarno Trulli Lotus-Cosworth / Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth
Linia 11: Lucas di Grassi Virgin-Cosworth / Timo Glock Virgin-Cosworth
Linia 12: Karun Chandhok HRT-Cosworth / Bruno Senna HRT-Cosworth

Europa (Valencia)

Duelul dintre Red Bull şi McLaren va ţine capul de afiş însă nu trebuie neglijată nici evoluţia idolului gazdelor, Fernando Alonso de la Ferrari. Scuderia are şanse pe acest circuit stradal, fără prea multe şi prea lungi linii drepte, iar Alonso ar putea suplini avantajele de aerodinamică pe care le au McLaren şi Red Bull.

Sezonul este însă departe de a fi tranşat şi, potrivit propriilor declaraţii, chiar şi Felipe Massa mai speră la titlul mondial. Statisticile indică cel mai echilibrat sezon din istorie, cu nu mai puţin de cinci lideri ai clasamentului general până în prezent. Fernando Alonso, Felipe Massa, Mark Webber, Jenson Button şi Lewis Hamilton s-au perindat pe primul loc, ultimul fiind încă în poziţie. Cei mai mulţi lideri într-un sezon, patru, s-au înregistrat de mai multe ori, ultima oară în 2008, Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen, Robert Kubica, Felipe Massa

Clasament piloţi:
1. Lewis Hamilton 109p
2. Jenson Button 106p
3. Mark Webber 103p
4. Fernando Alonso 94p
5. Sebastian Vettel 90p
6. Nico Rosberg 74p
7. Robert Kubica 73p
8. Felipe Massa 67p
9. Michael Schumacher 34p
10. Adrian Sutil 23p
11. Vitantonio Liuzzi 12p
12. Rubens Barrichello 7p
13. Vitaly Petrov 6p
14. Sebastien Buemi 5p
15. Jaime Alguersuari 3p

Clasament constructori:
1. McLaren-Mercedes 215p
2. RBR-Renault 193p
3. Ferrari 161p
4. Mercedes GP 108p
5. Renault 79p
6. Force India-Mercedes 35p
7. STR-Ferrari 8p
8. Williams-Cosworth 8p
9. BMW Sauber-Ferrari 1p

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite