Formula 1: Jenson Button, victorie în Australia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a luat o decizie riscantă, trecând pe pneuri slick într-un moment în care pista era încă umedă, Jenson Button a dat marea lovitură în Marele Premiu de Formula 1 al Australiei. Britanicul a câştigat detaşat într-o cursă cu 10 abandonuri, printre care şi Sebastian Vettel, plecat din pole position.

După cursa plictisitoare din Bahrain, Marele Premiu de Formula 1 al Australiei a fost maginifcă. Ploaia uşoară care a cazut la start şi în prima parte a cursei a contribuit din plin la o serie de evenimente care au marcat cursa. Accidentul din primul tur dintre Button şi Alonso, în care a fost implicat şi Michael Schumacher părea că le oferă o mare şansă celor de la Red Bull, plecaţi din prima linie.

Alonso şi Schumacher au căzut în spatele plutonului la fel ca şi Button, care însă în turul şapte a luat o decizie care a uimit pe toată lumea: a trecut pe pneuri slick în condiţiile în care pista alterna porţiunile umede cu cele uscate. A riscat şi a câştigat! La fel ca Alonso în Bahrain, însă, a profitat de o nouă problemă a lui Sebastian Vettel care se detaşase la conducere. Acesta a ieşit în decor în turul 26, iniţial crezându-se că a fost vorba despre o greşeală de pilotaj. Dar până la urmă cei de la Red Bull au comunicat că incidentul s-a datorat unor problemele cu frânele, care au cauzat blocarea roţilor, într-o zonă umedă a pistei. Cale deschisă pentru Button.

În spatele său s-a strecurat Kubica, care s-a apărat eroic de-a lungul cursei fie avându-l în spate pe Hamilton, fie pe Massa. Polonezul a obţinut un nesperat loc doi după o cursă aproape perfectă.

Ferrari a reuşit din nou o clasare bună, după dubla din Bahrain. Alonso a luat plutonul la rând după ce căzuse pe locul 18 şi a reuşit să-l ajungă pe coechipierul său Felipe Massa. Cei doi au fost sub presiunea lui Hamilton, care însă a clacat, cu pneurile tocite la maximum, chiar în ultimul tur. Răsucirea sa l-a scos în decor şi pe Webber şi astfel Red Bull a adunat doar două puncte după cursa din Australia, şi asta după ce Webber a reuşit în cele din urmă să treacă pe la boxe în ultimul tur şi să fie clasat. Hamilton şi Webber au mai avut un duel la începutul cursei, dar atunci australianul, ieşit pe pietriş, a reuşit să revină pe circuit.

Actorul John Travolta a fost cel care a fluturat steagul la sosire, după ce înainte de start a vizitat boxele echipei Mercedes GP.

Clasamentul cursei:
1. Button McLaren-Mercedes 1h33:36.531
2. Kubica Renault + 12.034
3. Massa Ferrari + 14.488
4. Alonso Ferrari + 16.304
5. Rosberg Mercedes + 16.683
6. Hamilton McLaren-Mercedes + 29.898
7. Liuzzi Force India-Mercedes + 59.847
8. Barrichello Williams-Cosworth + 1:00.536
9. Webber Red Bull-Renault + 1:07.319
10. Schumacher Mercedes + 1:09.391
11. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:11.301
12. De la Rosa Sauber-Ferrari + 1:14.084
13. Kovalainen Lotus-Cosworth + 2 tururi
14. Chandhok HRT-Cosworth + 4 tururi

Abandonuri:
Glock Virgin Cosworth turul 41
Vettel Red Bull Renault turul 26
Di Grassi Virgin Cosworth turul 25
Sutil Force India Mercedes turul 12
Petrov Renault turul 10
Senna HRT Cosworth turul 5
Buemi Toro Rosso Ferrari turul 1
Hulkenberg Williams Cosworth turul 1
Kobayashi Sauber Ferrari turul1
Trulli Lotus Cosworth turul 1

Clasament general piloţi:
1. Alonso 37p
2. Massa 33 p
3. Button 31 p
4. Hamilton 23 p
5. Rosberg 20 p
6. Kubica 18 p
7. Vettel 12 p
8. Schumacher 9 p
9. Liuzzi 8 p
10. Webber 6 p
11. Barrichello 5 p

Clasament constructori:
1. Ferrari 70
2. McLaren-Mercedes 54
3. Mercedes 29
4. Red Bull-Renault 18
5. Renault 18
6. Force India-Mercedes 8
7. Williams-Cosworth 5

Iată principalele momente ale cusei:

10.42: Michael Schumacher a reuşit să obţină ultimul punct disponibil în ceea ce a fost o cursă dezamăgitoare pentru septuplul campion mondial. A fost însă o cursă magnifică,

10.37: Jenson Button câştigă în Australia. Campionul mondial este la prima victorie pentru noua sa echipă. Kubica pe doi, Massa pe trei.

Turul 56: Alonso i-a închis uşa lui Hamilton, acesta a forţat, s-a răsucit iar din spate Webber nu l-a mai putut evita. Ambii ies din cursă în urma coliziunii.

Turul 56: Hamilton are viteză superioară pe linia dreaptă dar nu-l ajută pneurile. Dacă iese la boxe pierde tot, trebuie să mai reziste două tururi. Hamilton forţează, presează, scoate nasul maşinii şiiiiiiiiiiii..... ACCIDENT!

Turul 52: Alonso se apără eroic. Webber pândeşte orice mişcare greşită în faţa sa. Massa profită şi se distanţează un pic. Hamilton iese din siajul lui Alonso, dar nu găseşte momentul potrivit.

Turul 49: Cu 10 tururi înainte de final Hamilton a apărut în spatele lui Alonso, cu Webber după el. Ne pregătim de moment fierbinţi!

Turul 45: Glock abandonează. Este al 10-lea pilot care încheie mai devreme cursa astăzi.

Turul 43: Lui Hamilton i se spune de la boxe că îi poate depăşi pe cei de la Ferrari până la finalul cursei, că este destul de rapid pentru a face asta, dar în acelaşi timp i se cere precauţie. Însă acesta este un cuvânt care lipseşte din vocabularul britancului care preferă oricând o depăşire riscantă în locul unei poziţii sigure în puncte. Hamilton este la 9 secunde în spatele lui Alonso după ce la un moment dat era la aproape 20

Turul 43: Un comunicat Red Bull spune că Vettel a avut din nou probleme cu monopostul. Nu a fost o greşeală de pilotaj aşa cum s-a crezut iniţial sau o problemă cauzată de apa de pe circuit ci de o defecţiune a frânelor.

Turul 37: Hamilton a pierdut o poziţie în faţa lui Webber după ce a ieşit uşor în iarbă pe un viraj. Dar britanicul revine imediat şi îşi recâştigă locul. Ordinea este: Button, Kubica, Massa, Alonso, Hamilton, Webber, Rosberg, Liuzzi, Rosa, Barrichello, Alguersuari, Schumacher, Kovalainen, Glock, Chandhok. Mai sunt 20 de tururi

Turul 29: Hamilton îl atacă acum pe Kubica pentru a ajunge pe locul doi în spatele coechipierului său de la McLaren, Jenson Button. Ordinea este Button, Kubica, Hamilton, Rosberg, Webber, Massa , Alonso, Barrichello, Liuzzi, De la Rosa, Schumacher, Alguersuari, Kovalainen, Glock şi Chandhok. Indianul de la HRT are mari şanse să termine cursa.

Turul 28: Hamilton trece de Rosberg, Webber trece de Massa. Ce cursă avem!!!

Turul 26: INCREDIBIL!!!!! Vettel iese în decor de pe prima poziţie. A prins o porţiune udă şi a blocat roţile. Din nou Vettel pierde conducerea cursei după ce în Bahrain a fost oprit de o defecţiune la motor. Dar de această dată va pierde cu siguranţă toate punctele.

Turul 25: Webber îl atacă pe Massa. Vettel conduce în faţa lui Button, Kubica şi Rosberg.

Turul 24: Hamilton îl atacă acum pe Rosberg iar în spate Schumacher a trecut în sfârşit de Alguersuari.

Turul 21: Alonso se agaţă de Hamilton dar britanicul trece de Massa. Massa a frânat puternic pe o încercare de revenire, după ce Hamilton i-a închis uşa în nas. Alonso venit puternic din spate era să intre în Massa şi a fost nevoit să aprese brusc pe frâne. Din spate Webber a profitat şi a trecut de Alonso. Reluările arată o depăşire superbă a lui Hamilton asupra lui Massa, pe interior, şi apoi o manevră de maestru în apărare pentru a nu-i permite brazilianului să revină. Senzaţional!

Turul 19: Hamilton îl atacă pe Massa pentru locul cinci în timp ce Alonso vine tare din spate. Cei trei vor forma cât de curând un "tren" şi se aşteaptă un nou duel spectaculos. Se pare că ameninţarea de ploaie a dispărut pentru moment şi vom avea parte mai departe de o cursă uscată în următoarele tururi.

Turul 15: Sutil abandonează şi rămân doar 17 piloţi în cursă. Lui Kubica i se spune de la boxe că în 10-15 minute începe din nou ploaia. Webber trece de Massa. Hamilton vine tare din spate. Ce duel. Hamilton forţează., trece de Webber, în agaţă şi Webber e out. Ce cursă!!!

Turul 10: Plutonul este dat peste cap cu intrările la boxe. Webber este lider, cu Vettel la boxe în timp ce Liuzzi şi Alguersuari sunt pe doi şi trei. O cursă nebună, dar plutonul se va rearanja odată cu aceste prime shimburi de pneuri. Petrov a ieşit în decor şi avem parte de un nou abandon.

Turul 8: Mai mulţi piloţi intră la standuri pentru slick-uri. Mare greşeală a echipei Renault, ambii piloţi au venit la standuri şi acum stau la coadă. Petrov avusese chiar un start bun şi urcase aproape de puncte. Monoposturile derapează uşor pe slick-uri dar piloţii speră să usuce cât mai repede pista şi se roagă probabil ca o nouă repriză de ploaie să vină abia după încheierea cursei.

Turul 7: Button riscă şi trece pe pneuri slick!!! Asta în timp ce lui Vettel i se spune prin radio că vor mai urma reprize de ploaie.

Turul 3: Ordinea este în acest moment Vettel, Massa, Webber, Kubica, Rosberg, Button, Hamilton and Sutil. Robert Kubica a avut un start excelent.

Turul 2: Monoposturile lui Alonso şi Button nu au avut de suferit din incident. Alonso s-a răsucit 180 de grade dar a reuşit să revină în cursă şi a urcat până pe locul 18 în condiţiile în care Buemi, Hulkenberg şi Kobayashi sunt out.

Turul 2: Reluările arată că Button l-a agăţat pe Alonso într-un duel fierbinte între locurile 3 şi 4. Alonso a picat pe poziţia a 22-a. Button a accelerat puternic pe linia sa. Alonso a forţat şi cei doi s-au agăţat reciproc. Un nou accident. Kobayashi iese spectaculos în decor

Turul 1: Michael Schumacher s-a acroşat are nevoie de schimbarea botului maşinii. Safety car după ce Buemi şi un monopost Sauber au ieşit în decor

9.03: Start în Marele Premiu al Australiei.  Accident în primul viraj. Vettel, Alonso şi Webber au plecat bine

Aceasta a fost grila de start pentru Marele Premiu al Australiei:

Linia 1: Vettel (Red Bull)/Webber (Red Bull)
L2: Alonso (Ferrari)/Button (McLaren)
L3: Massa (Ferrari)/Rosberg (Mercedes)
L4: Schumacher (Mercedes)/Barrichello (Williams)
L5: Kubica(Renault)/Sutil (Force India)
L6: Hamilton (McLaren)/Buemi (Toro Rosso)
L7: Liuzzi (Force India)/De la Rosa (Sauber)
L8: Hulkenberg (Williams)/Kobayashi (Sauber)
L9: Alguersuari (Toro Rosso)/Petrov (Renault)
L10: Kovalainen (Lotus)/Trulli (Lotus)
L11: Glock (Virgin)/Di Grassi (Virgin)
L12: Senna (HRT)/Chandhok (HRT)

Australia, Melbourne
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite