Dublă McLaren în China, Button victorios!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

McLaren Mercedes a reuşit să-şi claseze ambele monoposturi pe primele două locuri în Marele Premiu al Chinei, cu Jenson Button victorios, iar Lewis Hamilton pe locul doi.

A fost o cursă haotică, în care ploaia a dat peste cap toate strategiile. Au fost piloţi cu câte patru-cinci ieşiri la boxe dar cei de la McLaren au reuşit un parcurs strălucitor într-o cursă dramatică. Button a explodat efectiv la finalul cursei, eliberat de presiunea unei dispute încinse.

Lewis Hamilton a sosit al doilea, fiindu-i indicat diplomatic de la boxe că nu are rost să-l atace pe Button pe ultimele tururi şi cei doi piloţi britanici au trecut aproape împreună linia de sosire. Hamilton va trebui însă să aştepte judecarea incidentului de pe linia boxelor cu Sebastian Vettel pentru a se putea bucura de acest loc doi.

Germanul Nico Rosberg a sosit pe locul trei, după o nou cursă extraordinară în timp ce coechipierul său, septuplul campion mondial Michael Schumacher a fost efectiv umilit în condiţii de ploaie, faţă de vremurile de glorie când excela pe o pistă umedă. Schumacher a fost depăşit de două ori de către Vettel şi Hamilton iar pe ultimele tururi debutantul Vitaly Petrov de la Renault a trecut de ilustrul său adversar cu o manevră superbă.

Petrov câştigă primele sale puncte din Formula 1 într-o manieră exuberantă, sosind pe locul şapte, devansat de Alonso, Kubica şi Vettel.

Clasament cursă:
1. Button McLaren-Mercedes 1h44:42.163
2. Hamilton McLaren-Mercedes + 1.530
3. Rosberg Mercedes + 9.484
4. Alonso Ferrari + 11.869
5. Kubica Renault + 22.213
6. Vettel Red Bull-Renault + 33.310
7. Petrov Renault + 47.600
8. Webber Red Bull-Renault + 52.172
9. Massa Ferrari + 57.796
10. Schumacher Mercedes + 1:01.749
11. Sutil Force India-Mercedes + 1:02.874
12. Barrichello Williams-Cosworth + 1:03.665
13. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:11.416
14. Kovalainen Lotus-Cosworth + 1 tur
15. Hulkenberg Williams-Cosworth + 1 tur
16. Senna HRT-Cosworth + 2 tururi
17. Chandhok HRT-Cosworth + 4 tururi

Cel mai rapid tur: Hamilton, 1:42.061

Abandonuri:
Trulli Lotus-Cosworth turul 27
Di Grassi Virgin-Cosworth turul 9
De la Rosa Sauber-Ferrari turul 8
Buemi Toro Rosso-Ferrari turul 1
Kobayashi Sauber-Ferrari turul 1
Liuzzi Force India-Mercedes turul 1
Glock Virgin-Cosworth turul 1

Clasamentele generale după această cursă:

Piloti:
1. Button 60 p
2. Rosberg 50 p
3. Alonso 49 p
4. Hamilton 49 p
5. Vettel 45 p
6. Massa 41 p
7. Kubica 40 p
8. Webber 28p

Constructori
1. McLaren-Mercedes 109p
2. Ferrari 90p
3. Red Bull-Renault 73p
4. Mercedes 60p
5. Renault 46p
6. Force India-Mercedes 18p
7. Williams-Cosworth 6p
8. Toro Rosso-Ferrari 2p

Iată filmul cursei:

Turul 56 (ultimul): Massa l-a depăşit pe Schumacher şi germanul a ieşit în decor, revenind însă pe pistă şi va obţine cel mai probabil un punct. Button şi Hamilton trec aproape la pas şi împreună linia de sosire. Hamilton fusese avertizat de la boxe, în mod diplomat să aibă grijă pe acest final de cursă, în ideea în care britanicul e cunoscut pentru sângele fierbinte.

Turul 55: Intrăm în ultimele două tururi. Hamilton s-a apropiat de Button, dar cei doi par să nu mai forţeze şi vor trece aproape la braţ linia de sosire. Probabil că ordinele de echipa sunt clare şi nu prevăd un duel riscant între cei doi pe acest final de cursă.

Turul 53: Fost coechipier la Ferrari cu Schumacher, Massa îl atacă pe acesta dar neamţul îl scoate pe iarbă pe brazilian. În faţă Petrov zboară şi trece şi de Mark Webber profitând şi de un uşor derapaj al australianului.

Turul 53: Hamilton are la rândul său câteva ezitări şi Button poate sta liniştit deocamdată. Massa simte momentul prielnic în spate şi în atacă pe Schumacher pentru locul nouă. "Massa este singura ameninţare. Concentrează-te asupra lui" i se comunică de la boxe lui Schumi.

Turul 52: Culmea umilinţei pentru Michael Schumacher, a fost depăşit de debutantul Vitaly Petrov de la Renault. O manveră excelentă a lui Petrov în faţa septuplului campion mondial, o depăşire pe ploaie, într-un ac de păr. Schumacher nu a avut răspuns şi nu a putut replica.

Turul 51: Jenson Button are o mică eroare de pilotaj, a blocat roţile şi Hamilton se apropie la cinci secunde.

Turul 50: În spate Schumacher a trecut puţin prin decor, dar a revenit pe pistă. Petrov s-a apropiat la 3,8 secunde după ce distanţa dintre cei doi era de peste 9 secunde. Massa pândeşte şi el din spate.

Turul 49: Rosberg este la 10 secnde în spatele lui Hamilton, în timp ce Alonso încearcă să se apropie

Turul 46: Alonso are un ritm excelent şi se pare că îl va ajunge în aceste ultime 10 tururi pe Nico Rosberg, să vedem dacă va putea să-l şi depăşească

Turul 45: Alguersuari este scos din puncte de către Petrov şi Massa care urcă în puncte. Alguersuari pare a avea probleme şi este depăşit şi de Adrian Sutil

Turul 44: Se mai duce o luptă interesantă pentru ultimle locuri în puncte. Alguersuari pe nouă a fost prins de către Petrov şi Massa, în această ordinde şi cei trei formează un tren în duelul pentru locurile 9 şi 10.

Turul 43: Vettel se pregăteşte de un atac asupra lui Kubica. Este singurul duel care pare a mai schimba ceva în ierarhia la vârf. Cursa pare să se liniştească cu piloţii preocupaţi mai mult de a se menţine pe actualele poziţii în condiţiile unei ploi din ce în ce mai intense

Turul 41: Se conturează podiumul cu Button având 3,2 secunde faţă de Hamilton, care mai departe are 5,7 secunde faţă de Rosberg. Cei trei s-au distanţat de Alonso.

Turul 39: Button, Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel este ordinea primilor şase şi intrăm în ultima parte a cursei. Încă 17 tururi.

Turul 38: Button trece pe la boxe de la conducerea cursei, la fel face şi Rosberg. Button a rămas lider. Rosberg a ieşit pe trei în spatele lui Hamilton. Se prefigurează o dublă McLaren

Turul 37: Hamilton iese la boxe pentru schimb de pneuri. Nu au mai rezistat cauciucurile şi britanicul a preferat să nu rişte un eventual abandon. Vettel a trecut şi el pe la boxe.

Turul 36: Duelul dintre Rosberg şi Hamilton îi permite lui Button să se distanţeze la conducere. Lui Rosberg i se comunică că face o treabă excelentă şi că ploaia se va înteţi în următoarele câteva minute. Schumacher a mai trecut o dată pe la boxe, iese pe locul 10 în spatele lui Webber

Turul 35: Un nou duel spectaculos, acum între Hamilton şi Rosberg. Hamilton a încercat o manervă, dar Rosberg închide bine. Hamilton e cu "nasul" maşinii aproape lipit de roata din spate a monopostului lui Rosberg. Duel extraordinar. Hamilton trece, dar Rosberg revine. Senzaţional!!!!!

Turul 34: Vettel este pe urmele lui Fernando Alonso în lupta pentru locul cinci

Turul 33: Scumacher îl atacă în continuare pe Sutil, dar pilotul Force India rezistă. Petrov iese în decor de pe locul cinci, dar rusul rămâne în cursă pe locul şapte. Au trecut de el Alonso şi Vettel.

Turul 31: Massa şi Webber trec de Barrichello pentru locurile 10 şi 11. Button are în faţă 2,1 secunde în faţa lui Rosberg care la rândul său are 3,6 secunde în faţa lui Hamilton, dar britanicul se apropie ameninţător.

Turul 30: Vettel trece şi el de Sutil care este atacat acum de către Michael Schumacher.

Turul 29: Hamilton este imbatabil, trece de Kubica fără probleme. Alonso îl depăşeşte pe Sutil.

Turul 28: Button, Rosberg, Kubica, Hamilton, Petrov, Sutil, Alonso, Vettel, Schumacher. Schumi are probleme şi nu reuşeşte să menţină ritmul cu cei din faţă. Hamilton se pregăteşte să-l atace pe Kubica. Evoluţie excelentă pentru piloţii Renault.

Turul 28: Vettel trece şi el de Michael Schumacher pentru locul 8. "Regele ploii" cum era considerat Schumacher are iată probleme mari chiar în condiţii în care altădată nu avea rival. Este depăşit şi de Alonso

Turul 27: Vizibilitatea scade din ce în ce mai mult. Hamilton trece de Petrov pentru locul patru. Ordinea este acum Button, Rosberg, Kubica, Hamilton, Petrov

Turul 26: Ploaia s-a înteţit. Plutonul compact a fost aproape de a se înfunda în virajul strâns ce precede linia standurilor. Haos pe circuit cu plutonul strâns. Hamilton îl depăşeşte pe Michael Schumacher pentru a doua oară.

Turul 25: Safety car-ul va ieşi de pe circuit la finalul acestui tur. Se vor alerga 56 de tururi la Shanghai

Turul 22: Plutonul se regrupează în spatele safety-carului pentru ca pista să fie curăţată de resturile rămase de la maşina lui Arlguersuari, care a lăsat "nasul" maşinii pe pistă. Button, Rosberg, Kubica, Petrov, Schumacher, Webber, Hamilton şi Vettel este ordinea. Degringoladă la boxele echipei Ferrari şi disputat mocnită dintre cei doi iese la iveală. Au venit amândoi la boxe, iar Alonso i-a tăiat calea lui Massa la intrarea la boxe, forţându-l pe brazilian să iasă pe iarbă. Incredibil!

Turul 22: Vettel şi Hamilton vin din nou împreună la boxe dar de această dată sunt mult mai calmi. Hamilton iese în faţa lui Vettel. Alguersuari a trecut pe la boxe după ce şi-a avariat eleronul faţă la o ieşire prin decor dar revine pe pistă

Turul 20: Schumacher şi Webber trec pe la boxe. Alonso şi Massa vin amândoi la boxe. Ploaia s-a intensificat un pic şi astfel din nou se iau decizii privind pneurile. Hamilton şi Vettel vor fi investigaţi după cursă pentru duelul de pe linia boxelor astfel că locurile lor de la finalul cursei, în cazul în care încheie, nu vor fi sigure decât după decizia stewarzilor.

Turul 19: Alguersuari arată stofă de pilot deşi este cel mai tânăr de pe grilă şi îl depăşeşte frumos pe Adrian Sutil. În frunte Button trece la conducere după ce Nico Rosberg a derapat şi a pierdut controlul monopostului. Rosberg rămâne însă în cursă

Turul 18: Schumacher a fost depăşit şi de către Sebastian Vettel care urcă pe şase. Schumi este atacat acum de Mark Webber. Hamilton a stabilit cel mai rapid tur, acum în urmărirea lui Vitali Petrov.

Turul 17: Hamilton trece de Schumacher într-unul dintre cele mai spectaculoase dueluri din acest sezon. Hamilton a atacat la aspiraţie, pe finalul liniei drepte, Schumacher a încercat totul în virajul strâns, a frânat târziu şi a închis unghiul dar a ieşit prea larg şi Lewis a găsit exact portiţa prin care să treacă iar acum zboară. Absolut superb!

Turul 16: Schumacher se apără în faţa unui Hamilton mult mai rapid. Nu are şanse prea mari pe liniile drepte, dar în viraje îi închide uşa perfect britanicului. A atacat Hamilton la finalul liniei drepte, dar Schumacher aproape că l-a scos pe iarbă în viraj

Turul 15: Ordinea este Rosberg, Button, Kubica, Petrov, Schumacher, Hamilton, Vettel, Webber şi Sutil. Hamilton se apropie de Schumacher care era îngrijorat de ploaie însă i s-a transmis de la boxe că deocamdată şi Rosberg rulează pe slick

Turul 14: Vettel a reuşit după lupte grele de Sutil, care a fost depăşit şi de Mark Webber. Sutil l-a ajutat indirect pe Hamilton care a stabilit cel mai rapid tur şi s-a distanţat de piloţii Red Bull

Turul 13: DUEL SUPERB între cei trei, Hamilton a profitat de faptul că Vettel a fost blocat de Sutil şi a trecut de amândoi într.o manevră extraordinară pe interiorul primului viraj.

Turul 11: Trenul format din Adrian Sutil, Sebastian Vettel şi Lewis Hamilton l-a depăşit pe Kovalainen pentru locurile 7, 8, 9

Turul 10: Vettel şi Hamilton trec pe Mark Webber pentru locurile 8 şi 9, iar Vettel se apropie ameninţător de Adrian Sutil.

Turul 9: Rosberg, Button, Kubica, Petrov, Alguersuari, Kovalainen, Schumacher şi Sutil este ordinea la vârf în acest moment

Turul 8: Rosberg conduce, dar este pe slick-uri. Strategiile au fost date peste cap şi vom vedea cine va avea câştig de cauză. Au fost o serie de intrări precipitate la standuri, unii piloţi au intrat chiar de două ori. Fernando Alonso iese pe pământ la intrarea la boxe. Massa are şi el probleme de aderenţă. Pedro de la Rosa are probleme cu motorul

Turul 7: Duel aprins între Vettel şi Hamilton pe linia de la boxe arată reluările. După ce Hamilton a forţat intrarea tăindu-i calea lui Vettel, neamţul i-a întors gestul la plecarea de la boxe.

Turul 6: Alonso a fost penalizat cu o trecere pe la boxe pentru că a furat startul. Vettel a oprit şi el la boxe şi este undeva în spatele plutonului la fel ca şi Barrichello, Hamilton sau Hulkenberg.

Turul 5: Ordinea se reface şi plutonul este condus de Rosberg, urmat de Button şi Kubica. Alonso este pe patru, urmat de Sutil, de la Rosa, Petrov, Barrichello şi Alguersuari. Schumacher trece pentru a doua oară pe la boxe de pe locul 16.

Turul 4: Liderul cursei este acum Adrian Sutil de la Force India.

Turul 3: Ploaia continuă să se intensifice. Toţi piloţii au trecut pe boxe pentru schimbul de pneuri şi ordinea în cursă este dată peste cap. Stewarzii se luptă cu rămăşiţele accidentului din primul tur şi încearcă să cureţe cât mai bine pista. Safety-car-ul a ieşit la finalul turului trei şi avem din nou o cursă.

Turul 3: Alonso a furat startul şi este investigat momentul de către stewarzi. Dar pe reluare se vede destul de evident cum Alonso pleacă înainte de sitngerea luminilor roşii. Piloţii au intrat la boxe pentru schimba pneurile slick cu cele intermediare.

Turul 2: Safety car. Trei monoposturi implicate în accident. Liuzzi cel care a provocat accidentul în urma unei erori de pilotaj şi i-a cărat după el pe Buemi şi pe Kobayashi, un accident spectaculos.

Turul 1: Start senzaţional al lui Fernando Alonso care s-a instalat la conducere plecând de pe poziţia a treia. Extraordinar! Acroşaj în primul tur.

10.01 Rosberg este informat de la boxe că ploaia se va înteţi.

10.00 Timo Glock a rămas pe linia de start. Vom vedea dacă e vorba de un abandon sau va relua cursa de la standuri.

9.59 Chiar dacă zonele umede sunt prezente pe pistă, piloţii vor folosi cel puţin pentru start pneuri slick. Lucas di Grassi va pleca în cele din urmă de la boxe. S-a plecat în turul de încălzire. Iată cum arată circuitul din China

China, Shanghai

9.50 Primii stropi de ploaie au ajuns deja pe circuit. Pista este umedă doar pe alocuri, iar boxele au fost deja închise, toate monoposturile aflându-se pe pistă.

9.30 Cu o jumătate de oră înainte de începerea cursei, ameninţările cu ploaia dau bătăi de cap în stabilirea strategiei pentru cursă. Deocamdată radarele indică formaţiuni noroase care ar putea aduce doar câteva averse uşoare.

9.25 După o nouă sesiune de calificări excelentă, în care Sebastian Vettel i-a furat în ultima clipă pole-ul lui Mark Webber, Red Bull se pregăteşte de o nouă cursă în care ar putea domina de la un capăt la celălalt. Vom vedea dacă Webber, care pleacă acum al doilea, îşi va putea lua revanşa după ce a fost depăşit în primul viraj din Malaysia de către coechipierul său. Din spate Fernando Alonso şi Nico Rosberg sunt principalele ameninţări în debutul cursei pentru primii doi ocupanţi ai grilei, iar din linia a treia pândesc săgeţile argintii de la McLaren, ambii piloţi Hamilton şi Button reuşit un ritm bun în calificări.

Iată grila de start:

Linia: 1. Sebastian Vettel, Red Bull / 2. Mark Webber, Red Bull
L2: 3. Fernando Alonso, Ferrari / 4. Nico Rosberg, Mercedes GP
L3: 5. Jenson Button, McLaren / 6. Lewis Hamilton, McLaren
L4: 7. Felipe Massa, Ferrari / 8. Robert Kubica, Renault
L5: 9. Michael Schumacher, Mercedes / 10. Adrian Sutil, Force India
L6: 11. Rubens Barrichello, Williams / 12. Jaime Alguersuari, Toro Rosso
L7: 13. Sebastian Buemi, Toro Rosso / 14. Vitaly Petrov, Renault
L8: 15. Kamui Kobayashi, BMW-Sauber / 16. Nico Hulkenberg, Williams
L9: 17. Pedro de la Rosa, BMW-Sauber / 18. Vitantonio Liuzzi, Force India
L10: 19. Timo Glock, Virgin / 20. Jarno Trulli, Italy, Lotus
L11: 21. Heikki Kovalainen, Lotus / 22. Lucas di Grassi, Virgin
L12: 23. Bruno Senna, HRT / 23. Karun Chandhok, HRT

Chiar dacă nici nu a început încă Marele Premiu al Chinei, echipele sunt deja îngrijorate în ceea ce priveşte revenirea în Europa pentru Marele Premiu al Spaniei, care va avea loc peste două săptămâni, din cauza norului de cenuşă care s-a extins deasupra întregului continent şi a perturbat dramatic traficul aerian.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite