Vettel, cel mai tânăr campion din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aflat pe 3 înaintea ultimei curse  din 2010, Vettel  i-a depăşit  magistral pe Alonso şi Webber
Aflat pe 3 înaintea ultimei curse din 2010, Vettel i-a depăşit magistral pe Alonso şi Webber

Germanul a triumfat la Abu Dhabi, unde a făcut o cursă perfectă. El este primul pilot german care câştigă coroana supremă în „Marele Circ“ de la Michael Schumacher încoace. Cursă perfectă pentru Sebastian Vettel (Red Bull), la Abu Dhabi. Plecat din pole-position, germanul a reuşit un start ireproşabil. 

Pilotul echipei Red Bull a pus secunde preţioase între el şi urmăritorii săi, iar trecerea lui pe la boxe, pentru schimbul de pneuri, s-a făcut într-o viteză incredibilă: 3,8 secunde! Aşa se explică victoria celui care născut în în 3 iulie 1987, la Heppenheim (Germania). O colaborare perfectă cu echipa tehnică şi un stil de pilotaj exact ca o maşinărie nemţească. Vettel n-a coborât niciodată mai jos de locul 2. Rivalii săi la titlu, în schimb, cu excepţia lui Lewis Hamilton (McLaren), au avut mari probleme. Webber a intrat la boxe în turul 12, iar la revenirea pe circuit a ajuns în coada plutonului. Nici Alonso n-a avut mai mult noroc, alunecând spre mijlocul clasamentului tot după schimbul de cauciucuri. În plus, spaniolul a fost blocat de piloţii din faţa lui, îndeosebi de rusul Vitali Petrov (Renault) - l-a finalul cursei, când a trecut pe lângă el, fostul campion mondial i-a arătat pumnul...

Schumi a abandonat în primul tur

Fără să fie atât de agitată pe cât se aştepta, disputa de la Abu Dhabi n-a fost deloc una paşnică. Dovadă şi acroşajul produs după start, când Michael Schumacher (Mercedes) şi Vitantonio Liuzzi (Force India) au ieşit cu greu din maşinile serios avariate. Paradoxal, în ziua în care Vettel a devenit campion, mult mai titratul său compatriot a încheiat sezonul cu un abandon. Trist pentru cel care a revenit anul acesta în "Marele Circ".

Fost pilot de teste la BMW Sauber - a debutat în Formula 1 la această echipă (Marele Premiu al SUA 2007), mai apoi pilot titular la Toro Rosso -, Vettel nu şi-a putut ascunde lacrimile la final. "Nu am ştiut nimic din ce se petrece până în momentul în care am trecut linia de sosire. În ultimele zece tururi inginerul meu nu mi-a spus nimic. Când am văzut steagul fluturând, am auzit prin radio că totul e bine, însă trebuie să aştept. Apoi, el mi-a urlat că sunt campion mondial. Sunt fără voce. Nu ştiu ce pot spune, Am crezut în echipa noastră, am crezut în mine. Este o zi specială. De dimineaţă, când m-am trezit, mi-am spus să uit de tot, să evit a intra în contact cu oamenii. Trebuia doar să câştig cursa. Şi am reuşit", a declarat emoţionat cel care, la 23 de ani şi 135 de zile, a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Formulei 1, depăşindu-i pe Lewis Hamilton (23 de ani şi 301 zile în 2008) şi Fernando Alonso (24 de ani şi 59 de zile în 2005).  Red Bull a reuşit astfel "dubla", cucerind titlul la piloţi după ce îl câştigase pe cel al constructorilor. 

Clasament piloţi

Numele puncte
1. Sebastian Vettel    256p
2. Fernando Alonso    252p
2. Mark Webber    242p
4. Lewis Hamilton    240p
5. Jenson Button    214p
6. Felipe Massa    144p
7. Nico Rosberg    142p
8. Robert Kubica     136p
9. Michael Schumacher    72p
10. Rubens Barrichello    47p
11. Adrian Sutil     47p

Marele Premiu de la Abu Dhabi

Pilot  -   Echipa -    timp
1. Sebastian Vettel   -  Red Bull Racing  -   1h 39:36,837
2. Lewis Hamilton -   McLaren   - la 10,162
3. Jenson Button -  McLaren   - la 11,047
4. Nico Rosberg  -  Mercedes-Benz  -  la 30,747
5. Robert Kubica  -  Renault  -  la 39,026
6. Vitali Petrov  -  Renault -   la 43,520
7. Fernando Alonso -   Ferrari -    la 43,797
8.  Mark Webber -   Red Bull Racing  -  la 44,243
9. Jaime Alguersuari   - Toro Rosso   - la 50,201
10. Felipe Massa  -  Ferrari -   la 50,868



Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite