VIDEO Adam Lihor, între stunt şi medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adam este un pilot profesionist de cascadorii pe motocicletă, cu performanţe ce au uimit şi piloţii cu experienţă. Pentru cei mai mulţi adolescenţi principala problemă este viitoarea facultate, însă Adam până la 18 ani a obţinut locul 4 la campionatul din Ungaria după 3 luni de antrenament şi a fost diagnosticat cu leucemie.

Adevărul: Cum ai început să faci stunt?

Adam Lihor: Mai mulţi prieteni se dădeau pe o roată cu motocicleta, dar nu au reuşit să îmi explice cum fac asta. Astfel am decis să învăţ singur şi am intrat în competiţie la începutul sezonului 2007, cu Yamaha TDR de 125cc. La sfârşitul sezonului  eram deja în concurs în Ungaria, unde am luat locul 4. Am obţinut şi un sponsor, AutoNet, care mă ajută cu transport, consumabile, cu tot, mai puţin cu motocicleta, care este a mea.

Adevărul: Cum este privit sportul acesta pe plan naţional?

Adam Lihor: Nu multă lume se ocupă de stunt în România şi nu este foarte cunoscut sportul acesta pe plan naţional. Din păcate doar în Ungaria puteam să particip. Anul acesta este prima ediţie a Campionatului "Stunt Ride" în Baia Mare pe 16 mai, dar nu particip anul acesta pentru că sunt motociclete de 600cc, iar a mea este de 125cc. Anul viitor voi fi şi eu printre ei, cu siguranţă.

Adevărul: Cât de periculos este stunt-ul?

Adam Lihor: Cele mai periculoase sunt căzăturile din stopping, când motocicleta poate cădea peste pilot, iar din asta pot rezulta fracturi de coloană, în cel mai rău caz. Sunt şi căzături mai mici, însă e un sport şi nu renunţi la prima căzătură. Mulţi piloţi renunţă la prima julitură. Nu se face performanţă aşa.


Adam Lihor la SMAEB 2009

Adevărul: Ce părere are familia ta despre stunt?

Adam Lihor: Familia nu mă susţine. Când sunt pe motocicletă mă sună din 5 în 5 minute să mă întrebe dacă am căzut deja. Mama este mai îngrijorată, însă asta e marea mea pasiune.

Adevărul: Cum au început problemele de sănătate?

Adam Lihor: În 2008 am avut un show în Baia Mare şi am căzut din stopping. În urma căzăturii am avut dureri de spate care nu mai treceau şi am slăbit cam 10 kilograme. Am mers la Cluj şi mi-au spus că probabil am leucemie, însă trebuia să mai fac unele analize. După confirmarea diagnosticului am mers în Ungaria, unde am început tratamentul pentru 15 luni, lucru care m-a scos din competiţie pentru un an. Acum sunt bine, deşi mai fac tratament pentru 3 ani. Singurul lucru care m-a menţinut în perioada asta a fost stunt-ul.

Adevărul: Ce părere au doctorii despre sportul pe care îl practici?

Adam Lihor: La un moment dat am insistat să merg acasă din spital şi am fost la o întâlnire să mă dau cu motocicleta. Întâmplarea a făcut ca unul dintre doctorii mei să fie pasionat de motociclism şi a văzut unul dintre filmuleţele cu mine pe YouTube. Când am ajuns înapoi în spital m-a întrebat ce e cu el şi am încercat să explic că e mai vechi, însă nu m-a crezut şi în urma acestei întâmplări nu am mai avut voie să plec 4 luni din spital. Când am fost externat doctorul mi-a spus că nu am voie să practic niciun sport extrem şi că am voie doar pe bicicletă de cameră.

Adevărul: Ce planuri de viitor ai?

Adam Lihor: Vreau să particip la campionat şi să fiu între primii trei. Problema este că în momentul de faţă nu prea pot să mă antrenez. În urma recomandărilor doctorilor, nu pot să fac unlele figuri, nu pot să forţez.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite