VIDEO Acrobaţii pe motocicletă la RomExpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a Campionatului Mondial de Acrobaţii pe Motocicletă „Stunt Ride” 2009 începe astăzi la RomExpo. Organizatorul evenimentului, clubul băimărean UrbanMoto, a menţionat la conferinţa de presă de aseară că acesta este un campionat comercial, deoarece nu există o bază  legală pentru a se putea organiza altfel.

Citiţi şi:

Mondialul de Stunt Riding vine la Bucureşti
Adam Lihor, între stunt şi medicamente


Pentru afilierea la Federaţia Română de Motociclism este necesară plătirea unei cotizaţii lunare, iar birocraţia „infernală” ce însoţeşte astfel de evenimente face aproape imposibilă competiţia în sine.

Pentru înfiinţarea unei federaţii de stunt sunt necesare 10 cluburi şi 20 de membri, iar până în momentul de faţă exista doar 7 cluburi interesate de acest lucru. Stunt-ul este un sport destul de nou pentru România, iar drept dovadă pentru acest lucru stă reprezentarea slăbuţă a României la prima ediţie.

Una dintre persoanele implicate direct în organizarea evenimentului este preşedintele Federaţiei de Stunt din Ungaria, Amrein László, care s-a ocupat de negocierile cu piloţii, aceştia fiind predominant din Franţa şi Ungaria, unde popularitatea sportului este mult peste nivelul din România. Amrein László se ocupă de astfel de evenimente de peste 11 ani. Printre partenerii „Stunt Ride” 2009 se află şi clubul SpiderBiker şi UrbanRiders.

Pentru start erau pregătiţi aseară 28 de piloţi, însă posibilitatea venirii altora nu a fost exclusă de organizatori. Acestora li s-a asigurat cazarea şi masa pe perioada celor două zile de competiţie şi 150 de euro pentru benzină. Premiile substanţiale oferite (locul I – 6.000 de euro, în condiţiile în care pentru locul I la o competiţie asemănătoare în Ungaria se oferă 500 de euro) au contribuit la prezenţa unor piloţi aflaţi la mii de kilometri de Bucureşti.

image


Adam Lihor, unul dintre cei mai talentaţi piloţi de stunt din România nu va participa la competiţie, motocicleta sa fiind de 125cc, iar una dintre regulile concursului spune că trebuie să fie de minim 550cc. Adam, până la 18 ani a obţinut locul 4 la campionatul din Ungaria, după doar 3 luni de antrenament.


Etapele concursului


Pentru calificări sunt necesare următoarele probe: mersul pe o roată (spate) cu viteză mică, drift în cerc în jurul unui ax, mersul pe roata din faţă. La proba de calificări toţi concurenţii duc mai departe punctele acumulate în preliminarii, la care fiecare concurent are la dispoziţie 4 minute de free riding. La această probă se va porni în funcţie de numărul de puncte acumulate în calificări, ordinea fiind de la coadă la cap. Din proba de preliminarii, doar 12 concurenţi vor ajunge în finală.

La proba finală fiecare concurent are la dispoziţie 8 minute de free riding. La această probă se va porni ţinându-se cont de punctele acumulate în calificare şi preliminarii, iar ordinea va fi de la coadă la cap.

La sfârşitul concursului se va face adunarea punctelor obţinute în calificare, preliminarii şi finală, anunţă site-ul oficial.



Partea financiară a campionatului


Pentru organizarea întregului eveniment, „până în momentul de faţă”, după cum s-a exprimat Maczo Istvan de la UrbanMoto, s-au investit 40.000 de euro, din care doar închirierea spaţiului pentru desfăşurarea competiţie a costat 10.000 de euro, iar valoare totală a premiilor depăşeşte 16.000 de euro.

Costurile au crescut în mod neprevăzut în momentul în care a fost necesară mutarea capionatului la Bucureşti de la Baia Mare, unde trebuia să se desfăşoare iniţial. Preţul pentru închirierea pistei pentru avioanele charter de pe aeroporul de la Baia Mare, în urma negocierilor iniţiale dintre UrbanMoto şi conducerea aeroportului, a fost stabilit la 5.000 de euro, însă apoi a crescut brusc la 20.000 de euro.

"Este cel putin ciudat să ceri o astfel de chirie unei asociaţii non-profit cum este a noastră - Asociaţia Sportivă UrbanMoto. În plus, anul trecut pentru liniuţe am folosit pista mare (preţul de anul trecut era de 1.000 de euro pe zi – n.r.), în timp ce acum am solicitat doar pista pentru avioanele charter. Nu am înţeles această majorare şi nimeni nu a dorit să ne-o explice”, afirma la momentul respectiv Istvan Maczo.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite