Schimbări cu impact major

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italienii revin după o pauză de 20 de ani
Italienii revin după o pauză de 20 de ani

Interzicerea alimentării în timpul cursei este noutatea care va afecta cel mai mult Formula 1 în 2010. Modificarea sistemului de punctaj, micşorarea pneurilor din faţă, interzicerea învelişului aerodinamic al roţilor şi o uşoară schimbare a sistemului de calificare sunt alte noutăţi.

Faţă de avalanşa de reguli noi care s-a abătut asupra Formulei 1 înaintea sezonului din 2009, schimbările prevăzute pentru 2010 pot fi trecute uşor cu vederea. Dar o modificare aparent minoră, precum aceea a interzicerii alimentării în timpul cursei, are consecinţe majore în ceea ce priveşte designul monoposturilor.

Cel mai mult va avea de suferit echilibrul maşinii, iar designerii vor trebui să găsească soluţiile cele mai bune pentru ca masa să fie optim distribuită între roţile din spate şi cele din faţă.

Motorul şi cutia de viteze vor fi mutate mai în spate, pentru a face loc unui rezervor mai mare. Capacitatea acestuia va creşte de la cei aproximativ 80 de litri la 250 de litri. Provocarea va fi, desigur, setarea maşinii, astfel încât să rămână echilibrată şi pe finalul cursei, atunci când rezervorul va fi aproape gol. Va creşte, de asemenea, şi distanţa între axa roţilor din faţă şi cea a roţilor spate.

Dezbateri pe tema lipsei realimentării

Regula potrivit căreia monoposturile vor folosi un singur plin de combustibil pentru o cursă a născut vii dispute. Utilizată pentru prima oară în 1982 de către echipa Brabham, la sugestia lui Bernie Ecclestone, alimentarea în timpul cursei a fost unul dintre elementele de spectacol în ultimele trei decenii din Formula 1.

Dincolo însă de această latură, lipsa opririlor pentru combustibil este una dintre măsurile menite să reducă costurile şi va simplifica strategia de cursă. Astfel echipele nu vor mai fi nevoite să transporte sistemele de realimentare de la o cursă la alta, ceea ce presupunea costuri mari, iar strategiile bazate pe diversele încărcări ale monopostului nu vor mai exista. Se reduce astfel şi riscul incendiilor care surveneau în momentul realimentării, precum şi al altor incidente cauzate de sistemele de pompare a benzinei.

Pneurile şi frânele vor avea de suferit

Potrivit noilor reglementări FIA, un monopost va cântări, gol, cel puţin 620 de kilograme, faţă de 605 până acum. Această modificare a fost introdusă iniţial pentru a-i sprijini pe piloţii mai înalţi şi mai grei, care aveau mai puţină flexibilitate în distribuţia greutăţii la monoposturile care foloseau sistemul KERS.

Chiar dacă echipele au căzut de comun acord să nu folosească sistemele KERS în 2010, creşterea masei maşinii, pe lângă mărirea capacităţii rezervorului, care va adăuga cam 180 de kilograme, va pune o presiune mai mare asupra pneurilor şi a frânelor.

Abilitatea piloţilor de a proteja cât mai mult aceste două componente va fi una dintre cheile către succes şi strategiile se vor orienta acum către o utilizare cât mai eficientă a pneurilor în funcţie de compoziţia lor, „moale" sau „tare".

Roţile din faţă devin mai mici

Odată cu revenirea la pneurile slick, la începutul acestui sezon, aderenţa roţilor din faţă a devenit, proporţional, mai mare decât cea a celor din spate, din cauza suprafeţei de frecare. Acest lucru a fost amendat în 2010 prin reducerea lăţimii pneurilor faţă, de la 270 de milimetri la 240 de milimetri, pentru a se putea realiza astfel un echilibru mai bun al aderenţei.

O altă regulă legată de roţi este interzicerea învelişului aerodinamic, un fel de „capac" care nu permitea circulaţia aerului în interiorul jantei. Astfel, se elimină încă un lucru care ar fi putut împiedica un pit-stop perfect, pe lângă alimentarea cu combustibil, iar oprirea la boxe va dura probabil mai puţin de patru secunde.

25 de puncte pentru învingător

Creşterea numărului de monoposturi pe grilă la 26 a determinat şi schimbarea sistemului de punctaj. Astfel, câştigătorul unui Grand Prix va fi recompensat cu 25 de puncte, locurile doi şi trei urmând să primească 20, respectiv 15 puncte. Următorii şapte clasaţi vor primi 10, 8, 6, 5, 3, 2, respectiv 1 punct. Astfel, numărul piloţilor care primesc puncte este de 10. Numărul mai mare de echipe a schimbat şi sistemul de calificare, cu câte opt maşini eliminate în fiecare dintre primele două runde.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite