MOTOR: Many Gyenes: „România a ieşit din anonimat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MOTOR: Many Gyenes: „România a ieşit din anonimat!“
MOTOR: Many Gyenes: „România a ieşit din anonimat!“

Proaspăt câştigător al Raliului Marocului la clasa producţie, Many Gyenes îşi propune o clasare în Top 10 la Africa Race. Pilotul sătmărean spune că ultimele rezultate ale sportivilor autohtoni pe plan internaţional au ridicat cota motorsportului autohton.

Adevărul Sporturi: Ai revenit în forţă după accidentarea de la Dakar. Cum te simţi acum, după Raliul Marocului?

Many Gyenes: Sunt OK fizic, am avut doar ceva probleme de acomodare cu motorul, pe care le-am rezolvat însă. Ajunge la 200 de kilograme cu plinul făcut, pe când motocicleta pe care am concurat anul acesta la concursurile de enduro în România are doar 106 kilograme. Se simte o diferenţă în primul rând la distanţa de frânare…

Eşti primul român care câştigă un concurs mondial de rally-raid. Când crezi că asemenea performanţe vor deveni o obişnuinţă?

Important este că lumea a început să audă de noi. Eu şi Marcel Butuza am fost la multe concursuri internaţionale cu Vectra Racing în ultima perioadă şi aş putea spune că România a ieşit din anonimat. Ceilalţi piloţi ne cunosc deja şi nu mai sunt miraţi când spunem de unde suntem. În plus, organizarea Red Bull Romaniacs  a făcut multă imagine pentru motorsportul nostru.

Ţi-ai stabilit calendarul pentru acest final de an?

Nu mai am nicio cursă pentru că Raliul Marocului a fost ultima etapă a Campionatului Mondial de rally-raid. Voi începe aşadar o serie de antrenamente fizice pentru Africa Race, competiţie care se desfăşoară în deşert, între 27 decembrie şi 10 ianuarie, pe traseul fostului Raliu Dakar. În primul an de Dakar m-am simţit obosit pe final şi mi-am dat seama cât de importantă este pregătirea fizică.

Nu ţi-e teamă de ameninţările teroriste din zonă? De ce ai ales să concurezi aici, şi nu în America de Sud, unde se ţine acum Raliul Dakar?

În primul rând, decizia de a merge aici aparţine echipei Vectra Racing şi lui Marcel Butuza, cel care o patronează. Apoi, personal chiar nu mă gândesc la astfel de probleme. Cred că mutarea concursului în America de Sud s-a făcut pe considerente politice, nu pe criterii de siguranţa sportivilor aşa cum s-a anunţat de către organizatori. Aşa că nu am niciun motiv să îmi fie frică de ceva.

Ce obiectiv ţi-ai propus pentru Raliul Africa Race?

Prima dată când am participat îmi doream doar să trec linia de sosire. Acum lucrurile s-au schimbat. Nu ştiu exact lista participanţilor pentru că piloţii de top se vor împărţi între Africa Race şi Raliul Dakar. Indiferent de adversari, îmi propun totuşi o clasare în Top 10 deorece am o echipă puternică în spate.

Many Gyenes

image

Palmares:
- Multiplu campion naţional la Enduro şi Endurocros.
- Dublu câştigător la Red Bull Romaniacs - clasa Experţi.
- Locul 9 la Dakar 2007 la clasa debutanţi.
- Locul 46 la Dakar 2007 în clasamentul general.
- Medalie de argint la International Six Days Enduro 2007.
- Locul 2 la clasa 450 cmc în Dakar Series Central Europe Rally 2008.
- Câştigătorul probei speciale Baharija-Sitra, Raliul Faraonilor 2008.
- Locul 2 la Red Bull Romaniacs 2009 - clasa Experţi single.
- Câştigător Raliul Marocului – clasa producţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite