Robert Mureşan: „Roby“, un nou record pentru România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 18 ani, pilotul arădean este cel mai tânăr participant în Campionatul Mondial de Superbike, categoria Supersport. Deoarece, din sezonul viitor, în calendarul CM de Motociclism Viteză se va introduce şi clasa 600 cc, Robert Mureşan a decis să concureze anul acesta într-o competiţie similară.

„Adevărul Sporturi“: Ce te-a determinat să renunţi la participarea în Campionatul Mondial de Motociclism viteză?

Robert Mureşan
: Îmi doream mult să fac saltul la clasa 250 cc pentru că sunt deja prea mare ca gabarit pentru 125 cc, dar nu puteam să fac din nou un compromis şi să accept să fac parte dintr-o echipă modestă sau dintr-una în care aş fi fost tratat ca al treilea pilot.

Ai participat deja în două curse în competiţiile de Supersport. Cum ţi se par comparativ cu cele de Moto GP?

Aici nu contează aşa de mult banii, diferenţele dintre motociclete sunt infinit mai mici. Competiţia este astfel mai strânsă şi orice pilot are şansa să-şi demonstreze talentul pe pistă, nu doar cei care beneficiază de motoare puternice şi de o echipă cu buget mare.

Cum caracterizezi colaborarea cu noua ta echipă?

Este o formaţie cehă patronată de familia Smrz, dar care rulează cu licenţă românească pentru că am primit sprijin financiar de la stat. MS Team Romania face onoare ţării noastre pentru că etapele de Supersport sunt transmise pe Eurosport în zeci de ţări, iar capitalul de imagine este unul imens.

Multă lume te întreabă când vei obţine primul punct în Campionatul Mondial. Când vei trece peste acest prag psihologic?

Am scăpat de ceva vreme de obsesia asta, creată artificial, în opinia mea, de cei din lumea motorsportului autohton. Nu îmi mai doresc un singur punct, ci mai multe şi sunt sigur că le voi realiza în Campionatul Mondial de Superbike.

Ţi-ai trasat deja un obiectiv concret pentru acest sezon la clasa Supersport?

Ţinând cont că m-am înscris mai târziu în competiţie, nu am ca obiectiv clasarea pe un loc anume în clasamentul general. Nu asta contează pentru mine, ci să fac o impresie bună în general pentru ca echipele de top din Moto GP să mă dorească de la anul. Faptul că sunt cel mai mic concurent ca vârstă de la Supersport este un avantaj pentru mine, deoarece se caută piloţi de perspectivă.

În ce competiţie vei concura din sezonul viitor?

E prea devreme să mă decid. Multă lume nu are încă prea multă încredere în această clasă de 600 cc, nou- înfiinţată în Moto GP. Este o necunoscută totală, nu se ştiu echipele şi nici piloţii care vor concura. Îmi doresc să revin în Moto GP, dar nu exclud varianta să rămân la Supersport, în cazul în care nu voi primi o ofertă avantajoasă.

Eşti mulţumit de ce ai realizat până acum în carieră?

Întotdeauna este loc de mai bine, dar sunt mândru că am făcut numele României mult mai cunoscut în lumea motorsportului ca înainte. E normal că există şi critici, dar aceştia ar trebui să înţeleagă că e foarte uşor să vorbeşti, fără să te afli în miezul problemei. Să te numeri printre cei mai buni douăzeci de piloţi din lume, fără să ai un sprijin financiar important, nu este un lucru tocmai uşor.

La doar 18 ani eşti deja un globe-trotter. Ai început să colecţionezi ceva din deplasări?

Nu, pentru că merg la concursuri cu un singur scop: să obţin performanţă. Nu prea am timp de plimbări, mai ales că anul acesta voi da şi BAC-ul. Am un calendar foarte aglomerat, dar asta e viaţa unui sportiv profesionist.

Robert Mureşan

image


Data naşterii: 22.03.1991
Locul naşterii: Arad

Carieră:

-1998 - prima întrecere
-2001 – campion naţional juniori III
-2002 – vicecampion naţional juniori II
-2003 – campion naţional absolut la clasa 125 cc
-2004 – campion balcanic la clasa 125 cc GP
-2005 – locul 3 Adria Cup (Campionatul Europei Centrale), obţine primul punct din istorie pentru un  român în CE de

Motocilism Viteză

-2006 - Debutează în CM de Motociclism Viteză
-2007 – Participă în 16 curse ale CM de Motociclism Viteză
-2008 – Termină 12 curse în CM de Motociclism Viteză
-Cel mai bun rezultat în CM: locul 16 pe etapă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite