Noul rege al ploii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jenson Button a obţinut pe circuitul de la Shanghai a doua victorie a sezonului, tot pe o pistă umedă, la fel ca şi la Melbourne. Strategia celor de la McLaren a fost perfectă şi Lewis Hamilton s-a clasat pe locul al doilea într-o cursă haotică, cu doua întreruperi şi şapte abandonuri.

Natura ţine cu lumea Formulei 1. În lipsa unor alte elemente care să facă Marile Premii mai spectaculoase, ploaia a fost din nou factorul vital pentru o cursă care i-a ţinut cu sufletul la gură fanii competiţiei. Desfăşurarea haotică a ostilităţilor în Marele Premiu al Chinei, strategiile date complet peste cap, piloţi intrând la boxe de patru sau chiar de cinci ori pentru a schimba pneurile au fost principalele caracteristici ale unei curse de vis.

Deasupra tuturor dificultăţilor s-a ridicat, la fel ca în Australia, tot pe ploaie, Jenson Button. Campionul mondial de anul trecut devine primul pilot care acumulează două victorii în acest sezon după o cursă magnifică în care alegerea pneurilor i-a dat din nou câştig de cauză. Presiunea unei curse cu un start fulminant, dar neregulamentar, al lui Fernando Alonso, cu un accident care a implicat trei monoposturi în primul tur, cu ploaia care a avut diverse intensităţi pe parcursul celor aproape două ore s-a observat cel mai bine în reacţiile învingătorului la final. Button câştigase parcă pentru a doua oară titlul mondial şi a explodat la final atunci când şi-a adus maşina în siguranţă pe locul rezervat învingătorului.

De două ori safety-car

Campionul mondial a apelat la o strategie aproape identică cu cea din Australia şi a ales să rişte cât mai mult pe pneuri slick deşi pista era pe alocuri umedă. Majoritatea piloţilor au trecut imediat pe intermediare, la primii stropi de ploaie, dar Button şi Rosberg au mers înainte.

Au luat avans, alături de Kubica şi Petrov care au mers pe aceeaşi strategie. Avansul luat s-a dovedit suficient, în ciuda celor două intrări ale safety-carului, care au compactat plutonul. Dar asta doar pentru că cei de la Red Bull, Ferrari, Hamilton şi Schumacher au mai intrat încă o dată la boxe pentru a reveni pe slickuri atunci când au realizat că ploaia nu este atât de intensă.

Hamilton, domolit

După doar câteva tururi ploaia a revenit, de această dată dând semne că nu se va mai opri. A fost momentul în care cei patru piloţi din frunte au decis că e cazul să treacă pe pneuri de ploaie, însă pitstopul realizat nici nu a contat după sarabanda de opriri ale celor din spate. Button a profitat de o mică eroare a lui Rosberg, s-a strecurat în faţă şi nu a mai cedat până la final. Hamilton a venit tare din spate şi l-a depăşit pe Rosberg pentru a întregi dubla McLaren, care are acum 19 puncte avans în clasamentul constructorilor. Campionul mondial din 2008 a fost domolit diplomatic pe final de la boxe, pentru ca sângele său fierbinte să nu-l determine să forţeze victoria şi să pericliteze un rezultat excelent pentru echipă.

Deşi plasarea pe primele două locuri ale grilei anunţa o nouă victorie pentru Red Bull, „taurii" Vettel şi Webber au avut de suferit datorită strategiei, ultimul optând chiar pentru o oprire în plus, care l-a îndepărtat şi mai mult de locurile fruntaşe.

Hamilton şi Vettel nu sunt siguri de puncte

Lewis Hamilton (dreapta) şi Sebastian Vettel nu sunt încă siguri de locurile ocupate în Marele Premiu al Chinei, respectiv de punctele câştigate aici. Cei doi au avut un duel aprins pe linia boxelor care va fi analizat de către comisarii cursei. Pe o intrare comună la standuri, Hamilton i-a luat faţa lui Vettel cu o manevră destul de riscantă.

Nici Vettel însă nu rămas mai prejos şi şi-a plătit imediat poliţele la ieşirea de la boxe, când l-a ţinut pe britanic în afara liniei drepte până în ultima clipă, înainte de ieşirea pe circuit. Hamilton a fost nevoit să rămână în spatele adversarului său de care avea însă să treacă câteva tururi mai târziu.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite