Nemuritorul Rossi: Titlul 9!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentino Rossi a cucerit în Malaysia al nouălea său titlu mondial la motociclism viteză, al şaptelea în clasa regină. Nimeni nu poate să-i stea în cale fenomenului care la 30 de ani face legea într-un sport în care a debutat acum 15 ani.

Marele Premiu al Malaysiei a fost dominat de australianul Casey Stoner. Dar încă de la început, din momentul în care Jorge Lorenzo a fost nevoit să-şi schimbe motocicleta şi a plecat ultimul de pe grilă, toţi ochii s-au îndreptat către Valentino Rossi.

„Il Dottore” avea şansa de a se distanţa decisiv pentru titlul mondial în faţa coechipierului şi principalului său rival. Tensiunea avea să crească după ce startul a fost amânat cu 40 de minute din cauza unei ploi torenţiale.

Apoi, la start, Lorenzo a plecat ca din puşcă din spate, Rossi a ieşit mult prea larg din primul viraj, şi duelul pentru titlul mondial era în prim plan după de spaniolul l-a depăşit pe italian în chiar primul tur.

Chiar dacă lui Rossi îi era suficient să termine în spatele lui Lorenzo, atât timp cât distanţa nu era foarte mare, totuşi „Il Dottore” nu s-a mulţumit cu puţin. Aşa cum a făcut-o de fiecare dată cu rivalii săi în momentele decisive, nu a vrut să lase loc de îndoieli. L-a depăşit pe Lorenzo pentru a termina pe ­podium într-o cursă superbă de la locul doi în jos, condusă cap-coadă de Casey Stoner.

Ce rămâne pentru Rossi

La 30 de ani, fenomenalul Valentino Rossi pare de neoprit în acest sport în care a debutat acum 15 ani, iar performanţele apar pentru piloţi în general la vârste fragede. Noua generaţie este ţinută în frâu de spiritul mereu tânăr al lui Rossi, care se pare că nu poate fi detronat decât, poate, dacă este convins să treacă la Formula 1.

„Are o abilitate incredibilă de a-şi schimba stilul de pilotaj în funcţie de necesităţi. Nu am mai văzut la nimeni aşa ceva, este o calitate uimitoare” spunea despre Rossi, conaţionalul său Andrea Dovizioso.

Indiferent de motor, de motocicletă, Valentino e capabil să câştige şi singurul său adversar pare doar legendarul Giacomo Agostini căruia mai are să-i „fure” câteva recorduri. Zvonurile anunţă o posibilă trecere a „Doctorului” la Ducati. Ar fi doar o nouă provocare în lupta pentru al zecelea titlu, care ar putea veni în 2010. Nimic nu e imposibil pentru Nemuritorul Valentino Rossi.

Recordurile lui Rossi la clasa „regină“

  • Cele mai multe victorii: 77
  • Cele mai multe podiumuri: 126
  • Cele mai multe podiumuri într-un sezon:16 (în 2003, 2005, 2008)
  • Cele mai multe tururi rapide într-un sezon: 12 (în 2003)
  • Cele mai multe pole position: 59
  • Cele mai multe puncte într-un sezon: 373 (în 2008)
  • Cele mai multe curse: 226
  • Singurul pilot care a câştigat clasa regină cu patru motoare diferite: 500cc Honda în doi timpi, 990cc Honda în patru timpi, 990cc Yamaha în patru timpi şi 800cc Yamaha în patru timpi
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite