Formula 1: Lewis Hamilton începe în forţă All Star Game-ul de la Abu Dhabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formula 1: Lewis Hamilton începe în forţă All Star Game-ul de la Abu Dhabi
Formula 1: Lewis Hamilton începe în forţă All Star Game-ul de la Abu Dhabi

Cu titlurile la piloţi şi la constructori deja adjudecate de Jenson Button şi echipa sa Brawn GP, Marele Premiu de Formula 1 de la Abu Dhabi are miza dar şi strălucirea unui All Star Game. Hamilton a fost cel mai rapid în prima sesiune de antrenamente, care a făcut cunoştinţă piloţilor cu noul circuit.

O întâlnire relaxată a vedetelor din Formula 1 într-un decor de şapte stele pe circuitul care a costat peste 800 de milioane de dolari, acesta va fi ultimul Mare Premiu al sezonului 2009.

Dar în ciuda strălucirii şi a luxului care i-a încântat pe piloţi la sosirea pe circuitul Yas Marina, la volanul monopostului lucrurile s-au schimbat. Praful care s-a aşezat pe circuit, în ciuda eforturilor organizatorilor de a curăţa pista, a îngreunat prima sesiune de calificări. Tinerii Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Kamui Kobayashi şi Romain Grosjean au fost cei care au făcut majoritatea turelor în primele 30 de minute, pentru a curăţa pista.

Apoi au apărut vedetele, iar duelul pentru cel mai bun timp a fost interesant. Webber şi apoi Vettel au coborât limita pe tur la 1 minut 45,372 secunde. Hamilton şi Webber s-au duelat pentru cel mai bun timp, iar apoi Jenson Button a intervenit.

Ultimii doi campioni mondiali, ambii britanici, Hamilton şi Button au oferit spectacolul pe finalul sesiunii, Lewis punctând decisiv în cele din urmă cu 1.43,939.

Piloţii au încercat să descopere limitele circuitului şi au avut parte de mai multe surprize, răsucindu-se sau ieşind în decor, însă fără incidente majore.

Un circuit magnific
Strălucire, lux, grandoare, incredibil, uriaş, fantastic sunt doar câteva dintre cuvintele pe care oamenii din Formula 1 le-au folosit la primul contact cu noua facilitate din Marele Circ. F1 Supremo, Bernie Ecclestone a declarat circuitul de pe insula Yas Marina, din Abu Dhabi drept cel mai bun din toate timpurile.

Cele peste 800 de milioane de dolari au transformat zona într-un paradis de şapte stele. În aceste condiţii, şi cu titlurile mondiale deja adjudecate, nu le mai rămâne tuturor decât să se bucure ca la un adevărat All Star Game al Formulei 1.
Epicentrul acestui proiect extraterestru este hotelul Yas Marina, care asigură, pe lângă o cazare de lux, şi o spectaculoasă imagine în noapte, fiind „placat” cu 4500 de panouri cu leduri care îşi schimbă culoarea.

Pe lângă strălucire, complexul a fost desenat pentru a fi extrem de accesibil. Poţi ajunge, pe jos, în numai câteva minute, de la hotel, la paddock sau în tribune. Iar accesul de la aeroport şi din oraş către insulă sună fantasmagoric pentru români: o autostradă cu 12 (sic!) benzi, câte şase pe sens.

Yas Marina în cifre:
1 – ieşirea de la boxe unică, printr-un tunel, pe sub circuit
1,2 – km, cea mai lungă linie dreaptă din Formula 1
5 – p.m., ora locală la care începe cursa. Este primul MP care se dispută la apusul soarelui, începe ziua şi se termină seara
5,55 – km măsoară un tur de circuit
12 – benzi are autostrada care leagă circuitul de oraş şi de aeroport
55 – de tururi vor acoperi piloţii în Marele Premiu de Formula 1
500 - de camere şi apartamente are Hotelul Yas Marina, pe sub care trece circuitul, majoritatea cu vedere asupra pistei
14.000 – de oameni au lucrat la construcţie
50.000 – de locuri acoperite în tribuna principală (record în Formula 1)
800.000.000 – de dolari a costat circuitul Yas Marina
40.000.000.000 – de dolari este costul total al proiectului de dezvoltare a insulei care va mai cuprinde parcuri de distracţii, acvatice, hoteluri, restaurante şi alte locuri pentru distracţie

Vezi o simulare care prezintă circuitul de la Yas Marina:

Vezi primele teste de pe circuit cu un monopost de Formula 1:
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite