Ghinioniştii ediţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marc Coma a fost scos din luptă de penalizările primite
Marc Coma a fost scos din luptă de penalizările primite

Cotaţi cu şanse la câştigarea Dakarului, Marc Coma (KTM) şi Stephane Peterhansel (BMW) au pierdut timp fie din vina lor, fie în urma unor probleme mecanice. La moto, Coma s-a ales cu o penalizare de şase ore pentru că a schimbat roata, în timp ce, la auto, Peterhansel a pierdut vreo două ore încercând să repare sistemul de transmisie.

Deţinător al titlului la moto, spaniolul Marc Coma (KTM) a plecat în etapa de ieri, a 8-a, de pe poziţia a 24-a. Mai grav pentru el este că avea o întârziere de şapte ore, şase minute şi 55 de secunde faţă de principalul său rival, lider al clasamentului general, francezul Cyril Despres (KTM).

Ceea ce l-a scos defitiniv din lupta pentru victorie. Penalizat cu 22 de minute la începutul cursei, pentru că nu a respectat limitarea de viteză impusă de organizatori în momentul traversării unei localităţi, ibericul a fost sancţionat drastic sâmbătă, în ziua de pauză.

Coma, penalizat cu şase ore!

La timpul său au fost adăugate şase ore pentru că a schimbat roata în timpul etapei cu numărul 7, ceea ce este interzis de regulamente.

„Avem imagini care ne arată unde s-a oprit pe tronsonul de legătură, cât a stat acolo, plus unele cu cauciucul său... Este clar că nu a rulat 200 de kilometri cu acea roată", a justificat decizia Marc Ducrocq, directorul cursei moto. Coma, în schimb, a negat cu vehemenţă că a încălcat regulamentul.

„Această decizie este nedreaptă din moment ce ei nu pot dovedi că am schimbat roata", a declarat ibericul, care a ameninţat că va părăsi întrecerea. „Am o zi pentru a decide ce voi face. Depinde de starea mentală în care mă voi găsi duminică". Comportamentul lui Coma a fost criticat de unii piloţi. „Găsesc bizar ca un tip să procedeze aşa. Sunt dezamăgit pentru el", a mărturisit David Fretigne (Yamaha).

În condiţiile acestea, Despres pare a fi scăpat în cîştigător. Cu toate că nu era creditat cu foarte mari şanse la victorie în acest an - retragerea echipei Mitsubishi l-a obligat să treacă la BMW, un team care nu s-a impus încă în Dakar -, Stephane Peterhansel a dat în primele zile senzaţia că este capabil să ţină pasul cu piloţii Volkswagen. Miercuri însă, în a doua etapă dificilă după numărul de kilometri programaţi în probele speciale, francezul a clacat.

Probleme la transmisie pentru „Peter"

Stephane Peterhansel şi-a luat adio de la titlu în Dakar

Stephane Peterhansel şi-a luat adio de la titlu în Dakar Foto: Afp

De fapt, nu el, ci automobilul său. Astfel că „Peter" a pierdut mai bine de două ore pentru a repara o problemă la sistemul de transmisie al maşinii sale. După numai cinci zile de cursă, omul care s-a impus de nouă ori în Dakar (record) a înţeles că nu poate triumfa din nou. Cel puţin în acest an.

Din cauza traseului sinuos, extrem de denivelat, BMW X3-ul lui Peterhansel a „zburat" de câteva ori, iar toate aceste şocuri, violente, au produs avaria despre care vorbeam. „Este dezamăgitor, mai ales că nu mi s-a mai întâmplat până acum. Am pierdut raliul. Nu mai am nicio şansă să vizez primul loc", a declarat pilotul pe site-ul oficial.

La jumătatea Dakar-ului (7 etape), primul loc era ocupat de Cyril Despres (KTM) la moto, respectiv de Carlos Sainz (VW) la auto. Raliul-raid se încheie duminică, 17 ianuarie, la Buenos Aires (Argentina).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite