Furia roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferrari
Ferrari

După un sezon chinuitor în 2009, Ferrari a răbufnit în prima cursă din 2010 cu o dublă impresionantă: Alonso - câştigător şi Massa, pe locul doi. Cei doi piloţi ai scuderiei au profitat de o defecţiune suferită de Sebastian Vettel în turul 34, germanul încheind în cele din urmă pe locul patru, depăşit şi de Lewis Hamilton.

Ultima dată când sezonul de Formula 1 a început în Bahrain, în 2006, câştigătorul era acelaşi. Fernando Alonso se impunea atunci la volanul unui monopost Renault, iar la finalul sezonului avea să câştige al doilea său titlu mondial. La prima cursă pentru noua sa echipă, Ferrari, spaniolul a reuşit un nou debut de vis în 2010, tot în Orientul Mijlociu, şi, pentru început, îşi confirmă statutul de principal favorit la titlul mondial.

Vezi bucuria celor de la Ferrari în imagini

Alonso nu mai câştigase o cursă din Japonia, din 2008, un sezon care avea să fie umbrit în cele din urmă de celebrul „crashgate" care a dus la scoaterea lui Flavio Briatore din F1. Scuderia italiană a avut un ritm impresionant în testele din acest an şi a debutat în trombă şi în competiţie, cu Felipe Massa ocupând locul al doilea, în prima sa cursă după teribilul accident de anul trecut de la Hungaroring. Ferrari a luat o măsură de precauţie înainte de start, schimbând motorul de la monopostul lui Massa, prima dintre cele opt modificări de acest fel pe care o echipă are dreptul să le efectueze, fără penalizare, de-a lungul sezonului.

Ghinionistul Vettel

Singurul care a reuşit să-i domine pe cei de la Ferrari a fost germanul Sebastian Vettel, al cărui monopost Red Bull parcă a avut aripi în prima parte a cursei. Tânărul pilot, care anul trecut a încheiat pe locul doi în clasamentul general al piloţilor, a plecat din pole-position impunând un ritm sufocant. S-a distanţat încet, încet de Fernando Alonso, care avea să-i smulgă lui Massa poziţia a doua în cursă după primele viraje.

Totul părea în regulă pentru Vettel şi după prima trecere pe la boxe după schimbul de pneuri. Apoi însă, a venit marea lovitură. În turul 34, monopostul germanului a început să piardă din putere, în ceea ce inginerii aveau să descopere a fi o problemă la sistemul de evacuare. Alonso a apărut imediat în spate, iar Vettel nu a avut armele necesare să lupte nici cu el, şi nici cu Felipe Massa sau Lewis Hamilton.

Vezi tristeţea lui Sebastian Vettel în imagini

Toţi trei l-au depăşit pe german şi aşa s-a scris istoria acestei curse. Doar Rosberg nu a mai avut ecartul necesar pentru a-l depăşi pe Vettel, care a încheiat în cele din urmă pe locul patru. Dintre echipele aflate la primul sezon în Formula 1, asupra cărora s-au abătut o serie de comentarii sarcastice înaintea debutului, doar cei de la Lotus au reuşit să anuleze impresia negativă.

Debutantele au fost tragicomice

Chiar dacă s-a oprit înainte de a trece linia de sosire, Jarno Trulli a fost clasat şi, alături de Heikki Kovalainen, au bifat prima cursă încheiată pentru Lotus. În rest, situaţia a fost tragicomică. Debutul lui Karun Chandhok în Formula 1 a însemnat doar două tururi, lipsa de experienţă trimiţându-l în decor pentru un abandon timpuriu.

Coechipierul său, Bruno Senna, a reuşit 16 tururi mai mult, după ce i-a cedat motorul. De aceleaşi probleme s-au lovit Lucas Di Grassi şi Timo Glock de la Virgin, care au îngroşat rândurile piloţilor care nu au încheiat cursa, în total şapte la număr.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite