Echipa Ferrari vrea să se retragă din Formula 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt echipe din Formula 1, printre care şi legendara Ferrari, au anunţat aseară, la Silverstone (Marea Britanie), că refuză condiţiile Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA) pentru anul 2010 şi că intenţionează să creeze un campionat paralel.

Cele opt scuderii, McLaren-Mercedes, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull şi Toro Rosso, sunt singurele rămase în organizaţia echipelor din Formula 1 (FOTA), după ce Williams şi Force India au fost suspendate, pentru că au acceptat condiţiile FIA şi s-au înscris în sezonul următor pe cont propriu.

Dintre aceste opt echipe, Ferrari este cea mai titrată şi practic se confundă cu Formula 1, fiind singura echipă prezentă la toate sezoanele, din 1950, de la înfiinţarea competiţiei şi până astăzi.  

"A devenit limpede că echipele nu mai pot continua să recurgă la compromisuri în privinţa valorilor tradiţionale ale sportului. Ele au refuzat să modifice condiţiile înscrierii lor în campionatul 2010", se afirmă într-un comunicat al FOTA.

"Echipele nu au altă alternativă decât să înceapă să pregătească un nou campionat, care va reflecta valorile echipelor care participă şi ale partenerilor", se precizează în comunicat.

"Această nouă serie va avea un sistem de conducere transparent, un singur tip de reguli, va încuraja noii veniţi şi va asculta mai mult dorinţele fanilor, ceea ce presupune preţuri mai mici pentru spectatori pretutindeni în lume, pentru parteneri şi acţionarii importanţi. (...) Din această nouă serie vor face de asemenea parte principalii piloţi, staruri, mărci, sponsori, promotori şi companiile asociate în mod istoric cu cel mai înalt nivel al sportului automobilistic", se adaugă în comunicat.

FIA şi FOTA nu se înţeleg în privinţa regulamentului pentru anul 2010, impus de FIA. Echipele care alcătuiesc FOTA - McLaren-Mercedes, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull şi Toro Rosso - s-au înscris condiţionat la sfârşitul lui mai pentru a participa la viitorul campionat.

Conducerea Formulei 1 propusese echipelor o ultimă ofertă, pentru semnarea unei înscrieri definitive pentru CM 2010, sub ameninţarea excluderii din competiţie, fiind vizate în primul rând cinci formaţii: Brawn GP, BMW-Sauber, McLaren-Mercedes, Renault şi Toyota.

FIA este dezamăgită, dar nu surprinsă

Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a anunţat, vineri, că nu este surprinsă de faptul că 8 echipe din cele 10 au ameninţat că se vor retrage din campionat şi îşi vor face o competiţie proprie începând de anul viitor, informează Reuters.

"FIA este dezamăgită, dar nu surprinsă de faptul că FOTA nu a reuşit să ajungă la un compromis pentru binele sportului", se arată într-un comunicat oficial, referitor la faptul că reprezentanţii echipelor nu sunt mulţumiţi cu limitarea bugetului anual.

"Este clar că au existat elemente în cadrul FOTA care au vrut să se ajungă la acest deznodământ şi au refuzat negocierile. Federaţia Internaţională de Automobilism nu poate permite Asociaţiei Echipelor din Formula 1 să dicteze regulile (n.r. FOTA)", potrivit forului.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite