„Dorul“ de Formula 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Dorul“ de Formula 1
„Dorul“ de Formula 1

Deşi are de parcurs un drum anevoios, Doru Sechelariu luptă weekend de weekend pentru a fi mai aproape de visul său: acela de a fi pilot în Marele Circ. Pilotul român speră să ajungă pe urmele lui Sebastian Vettel sau Nico Rosberg, ambii evoluând în trecut în Formula BMW, acolo unde Doru împlineşte doi ani.

E ora şase şi un sfert dimineaţa. Sună ceasul şi ştie că într-o jumătate de oră trebuie să fie jos în recepţia hotelului, gata de plecare. Mai trage puţin de timp, că doar somnul de dimineaţă e cel mai dulce. Dar cum peste două ore trebuie să fie în cockpit trece repede din pijama ­într-un şort, un tricou şi o pereche de papuci. Nu-şi uită însă laptopul, de care nu se desparte nicio clipă.

Cam aşa începe o zi de ­weekend pentru Doru Sechelariu, unul dintre puţinii piloţi români care luptă pentru a ajunge acolo unde probabil orice pilot îşi doreşte, în Formula 1. Ajunge la ­paddock-ul echipei sale, Fisichella Motorsports International, cu ochii încă lipiţi de somn, şi are câteva discuţii cu mecanicii şi inginerii care sunt deja la treabă.

Mai are timp să ciugulească ceva înainte să se urce la volan. „Atunci când am antrenamente aşa de dimineaţă, mănânc foarte puţin înainte şi doar ceva uşor. Este foarte important să te simţi bine la volan, să nu te simţi îngreunat”, spune Doru. Urmează un scurt bri­efing al organizatorilor cu piloţii pentru a li se prezenta ultimele detalii. Totul a fost discutat însă în detaliu cu o zi înainte.

Mulţi chemaţi, foarte puţini aleşi

Într-o sală văd 26 de puşti, undeva între 15 şi 17 ani, toţi visând să ajungă în Formula 1. La Hungaroring, din zona rezervată Formulei BMW, se văd în deal paddock-urile luxoase ale „granzilor” Ferrari, McLaren, Williams şi toţi ceilalţi.

Acolo le zboară gândul tuturor acelor puşti. Un drum pe care îl parcurgi în cinci minute pe jos dar acolo unde doar unul sau doi din acea sală vor ajunge să fie recunoscuţi peste câţiva ani. Până atunci e o luptă cu tine însuţi, cu un sistem în care relaţiile contează enorm şi unde oricine poate să îţi pună o vorbă bună sau un băţ la roţi.

 „Acum sunt foarte multe competiţii de monoposturi. Şi toţi piloţii de acolo vânează Formula 1. Concurenţa este uriaşă şi contează foarte mult relaţiile pe care ţi le faci, contează PR-ul de care beneficiezi şi, desigur, contează ceea ce faci pe circuit”, povesteşte Sechelariu jr. „Uite de exemplu Alguersuari, noul pilot al celor de la Toro Rosso.

El are un sponsor extrem de puternic în spate, Repsol, care a investit mult în el, a contat mult că a fost şi pilot în programul Red Bull şi că ei au două echipe în Formula 1”, mai adaugă Doru. „Dar s-a descurcat excelent aici la Hungaroring, având în vedere că era debutul său”, completează pilotul român.

„Învăţ din greşeli“

Sesiunea de antrenamente s-a terminat. Doru a obţinut un timp excelent şi s-a clasat al doilea. Puţin nemulţumit de cum a mers maşina, dar nimic care să nu se poată remedia până după amiază, când au loc calificările. Mai ales că pista nu era curăţată, cei din Formula BMW fiind deschizători de drumuri. Timp acum pentru o masă ceva mai consistentă, pentru alte consfătuiri cu mecanicii dar şi pentru a arunca o privire la antrenamentele libere ale „băieţilor mari”.

image

Doru Sechelariu se pregăteşte pentru o nouă zi de antrenamente p Foto: Adrian Popa

În calificări însă nu a mai avut acelaşi succes. Doar locul 13 pe grila de start, ceea ce pe un circuit cu multe viraje strânse, cum este Hungaroring, face munca mult mai dificilă, depăşirile fiind aproape imposibile. Mai ales că maşinile au toate acceeaşi putere. Doru este însă conştient de ceea ce este capabilă atât maşina cât şi echipa.

„Nu a fost o alegere foarte bună. Am aşteptat prea mult şi nu am mai prins locuri disponibile la o echipă mai bună. Poate era mai bine să fi fost al doilea sau al treilea pilot într-o echipă mai bună decât primul în aceasta. Dar tot răul va fi spre bine. Voi învăţa din greşelile de până acum”, e optimist pilotul român.

Doru Sechelariu

Data şi locul naşterii:19 noiembrie 1992, Bacău
Palmares:
-52 de curse
-3 victorii
-4 podiumuri

Îi plac:
-Agresivitatea şi stilul aparte al lui Fernando Alonso
- Inteligenţa şi naturaleţea la volan ale lui Jenson Button

Alte sporturi:
Tenis, schi, jogging, fitness

„Nu mă văd decât pilot“


„Poate destinul meu e să nu ajung în Formula 1. Dar acum sunt şi alte competiţii care îţi pot aduce bani, cum ar fi Nascar sau Indy Car, cele din Asia sau campionatele FIA GT sau cele de anduranţă, gen LeMans Series”, spune Sechelariu jr. „Eu însă voi încerca să ajung în Formula 1. Sper ca la anul să alerg în GP 3, apoi ar urma GP 2 şi pe urmă... cine ştie, aş putea da lovitura”, încheie pilotul român.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite