Fierbe piaţa transferurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fierbe piaţa transferurilor
Fierbe piaţa transferurilor

Patru nume mari din Formula 1 vor pilota în sezonul viitor în alt cockpit. Capul de afiş este fără îndoială trecerea dublului campion mondial Fernando Alonso de la Renault la Ferrari.

Una dintre cele mai active echipe în acest final de sezon al Formulei 1, Renault a ieşit în evidenţă nu numai prin aspectele negative generate de “crashgate”, dar şi prin mutările din cockpit. Singurele transferuri confirmate până acum, pentru sezonul 2010, au implicat constructorul francez. Plecarea lui Fernando Alonso la Ferrari a fost imediat urmată de aducerea lui Robert Kubica, de la BMW Sauber.

Fără îndoială, capul de afiş este sosirea spaniolului, dublu campion mondial, la Maranello, unde se va întâlni cu vechiul să rival de pe pistă, Michael Schumacher. Germanul, care şi-a păstrat postul de consultant, a fost unul dintre cei care au orchestrat venirea lui Alonso la Ferrari.

“Am fost implicat încă de la bun început în această decizie şi întotdeauna mi-a plăcut ideea”, a declarat Schumi despre cel care i-a smuls titlul în ultimul an de activitate. Se pare că mutarea spaniolului a fost plănuită încă din vara anului 2008, unele surse din lumea Formulei 1 spunând chiar că înţelegerea a fost parafată încă de atunci, deşi primele zvonuri au apărut doar în urmă cu trei luni.

Alonso nu a venit cu mâna în buzunar la Ferrari, ci şi cu principalul său sponsor, gigantul bancar Santander, care îi va asigura salariul estimat între 19 şi 25 de milioane de dolari pe sezon în funcţie de performanţe.

Schimb de locuri Barrichello – Rosberg

Fernando Alonso a fost destul de repede înlocuit în cockpitul Renault de către polonezul Robert Kubica, care părăseşte brandul BMW după patru ani. Kubica este legat însă şi de constructorul francez. El şi-a început cariera profesionistă în Formula Renault şi a făcut parte din programul de dezvoltare al piloţilor iniţiat de francezi.

 “Am avut deja o relaţie privilegiată cu echipa înainte de a câştiga World Series cu Renault în 2005. Această victorie mi-a dat dat posibilitatea de a efectua teste cu Renault la Barcelona, ceea ce mi-a permis să-mi fac debutul în Formula 1”, a declarat polonezul la semnarea contractului.

O mutare foarte aproape de a fi confirmată este schimbul de locuri dintre Nico Rosberg, actualmente la Williams, şi veteranul Rubens Barrichello, de la Brawn GP. Presa braziliană a oferit deja informaţia că Barrichello a semnat, avansând şi o sumă, aproximativ 8 milioane de dolari, de patru ori mai mult decât are la Brawn. Pilotul a negat deocamdată, însă cel mai probabil mutarea va fi anunţată înainte de ultima cursă a sezonului, cea de la Abu Dhabi.

Saga lui Raikkonen

Îndepărtat mai puţin diplomatic de la Ferrari, după ce fusese anunţat că va avea contract şi în 2010, finlandezul Kimi Raikkonen este unul dintre cei mai vânaţi piloţi de pe piaţă. Campion mondial în 2007 cu scuderia căluţului cabrat, Kimi are şi o variantă inedită, aceea de a trece în Campionatul Mondial de Raliuri. Însă varianta cea mai vehiculată este revenirea la fosta sa echipă, McLaren, alături de Lewis Hamilton. Unele zvonuri indică însă o intrare pe filieră a celor de la Red Bull, care se vor despărţi mai mult ca sigur de Mark Webber la finele acestui sezon.

Într-o situaţie inedită se află Jenson Button, cel care, la această oră, ar putea fi deja campion mondial (cursa de la Sao Paolo s-a disputat după închiderea ediţiei).

După ce a acceptat o micşorare a salariului cu 5 milioane de dolari la începutul acestui sezon, pentru a sprijini echipa, se pare că britanicul nu a fost mulţumit cu noua ofertă de prelungire a contractului făcută de Ross Brawn. Astfel, cel puţin deocamdată, înţelegerea sa cu echipa pentru care a adus şase victorii în acest sezon se încheie la finele acestui an. 

Principalele mutări

Pilot    Fosta echipă    Actuala echipă    stadiu

Fernando Alonso    Renault    Ferrari    confirmat
Robert Kubica    BMW Sauber    Renault    confirmat
Rubens Barrichello    Brawn GP    Williams    zvon
Nico Rosberg    Williams    Brawn GP    zvon
Kimi Raikkonen    Ferrari    McLaren sau Red Bull    zvon

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite