FORMULA 1: Jenson Button şi Brawn GP sunt noii campioni mondiali!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FORMULA 1: Jenson Button şi Brawn GP sunt noii campioni mondiali!
FORMULA 1: Jenson Button şi Brawn GP sunt noii campioni mondiali!

Britanicul Jenson Button este noul campion mondial în Formula 1 după ce a încheiat pe locul cinci Marele Premiu al Braziliei. Mark Webber a fost câştigător, cu Robert Kubica pe locul doi şi Lewis Hamilton pe locul trei. Brawn GP câştigă şi titlul la constructori. Vezi mai jos filmul cursei

Button a adunat 89 de puncte, cu o etapă înainte de finalul sezonului, şi se află la 15 distanţă de Vettel, şi la 17 de coechipierul său de la Brawn, Rubens Barrichello.

În vârstă de 29 de ani, britanicul a intrat în Formula 1 în anul 1999, ca pilot de teste pentru McLaren, iar prima cursă a câştigat-o abia în anul 2006, de altfel, singura până în actualul sezon. În 2009, Button a câştigat nu mai puţin de şase curse.

Brawn GP şi-a asigurat titlul mondial la constructori, având 161 de puncte cu o etapă înainte de final, cu 25,5 mai multe decât rivalii de la Red Bull Renault şi cu nu mai puţin de 90 decât McLaren-Mercedes.

Clasament Marele Premiu al Braziliei:
1. Mark Webber Red Bull-Renault 1h32:23.081
2. Robert Kubica BMW Sauber +7.626
3. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +18.944
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +19.652
5. Jenson Button Brawn-Mercedes +29.005
6. Kimi Raikkonen Ferrari +33.340
7. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari +35.991
8. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +45.454
9. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes +48.499
10. Kayumi  Kobayashi Toyota +1:03.324
11. Giancarlo Fisichella Ferrari +1:10.665
12. Tonio Liuzzi Force India-Mercedes  +1:11.388
13. Romain Grosjean Renault +1 tur
14. Jaime Alguersuari Toro Rosso-Ferrari +1 tur

Abandonuri:
Nakajima Williams-Toyota turul 31
Rosberg Williams-Toyota turul 28
Heidfeld BMW Sauber turul 22
Sutil Force India-Mercedes turul 1
Trulli Toyota turul 1
Alonso Renault turul 1

Clasament general piloţi            
1. Jenson Button 89p - campion mondial
2. Sebastian Vettel 74p
3. Rubens Barrichello 72p
4. Mark Webber 61.5p
5. Lewis Hamilton 49p
6. Kimi Raikkonen 48p
7. Nico Rosberg 34.5p
8. Jarno Trulli 30.5p
9. Fernando Alonso 26p
10. Timo Glock 24p
11. Heikki Kovalainen 22p      
12. Felipe Massa 22p      
13. Robert Kubica 17p      
14. Nick Heidfeld 15p      
15. Giancarlo Fisichella 8p
16. Adrian Sutil 5p   
17. Sebastien Buemi 5p   
18. Sebastien Bourdais 2p

Clasament general constructori      
1.Brawn-Mercedes 161p - campioni mondială
2.Red Bull-Renault 135.5p
3.McLaren-Mercedes 71p
4.Ferrari 70p
5.Toyota 54.5p
6.Williams-Toyota 34.5p
7.BMW Sauber 32p
8.Renault 26p
9.Force India-Mercedes 13p
10.Toro Rosso-Ferrari 7p

De 50 de ani britanicii nu au mai avut doi campioni mondiali consecutivi în Formula 1. Graham Hill şi Jackie Stewart câştigau titlurile mondiale în 1968 şi 1969. Lewis Hamilton şi Jenson Button au făcut-o în 2008 şi 2009

Final de cursă: Button campion mondial! Button cântă în cockpit, tatăl său plânge la boxe. Bucurie imensă pentru Ross Brawn care a reuşit să ducă o echipă în prag de colaps către titlul mondial atât la piloţi cât şi la constructori. Ce performanţă de excepţie pentru Brawn care s-a aflat şi în spatele succeselor lui Michael Schumacher.

Turul 69 Webber se îndreaptă către victorie dar ochii tuturor sunt asupra lui Jenson Button, care mai are două tururi pentru a deveni noul campion mondial. Tensiune mare la boxele echipei Brawn pentru a nu apărea vreun element neprevăzut ca în cazul penei lui Barrichello

Turul 68 Kobayashi are cel mai promiţător debut printre cele înregistrate în acest sezon şi îl depăşeşte pe veteranul Fisichella pentru locul 10. Japonezul pare să se fi integrat din prima în Marele Circ 

Turul 66 Button este informat de la boxe că s-ar putea să apară primii stropi de ploaie pe circuitul de la Interlagos. Oare ce surprize ne mai rezervă această cursă absolut incredibilă???

Turul 65 Barrichello a revenit pe locul opt şi va contabiliza cel mai probabil un punct. El se va duela în ultimul Mare Premiu, cel de la Abu Dhabi, cu Sebastian Vettel pentru titlul neoficial de vicecampion mondial.

Turul 64 Dacă nu intervine niciun incident Jenson Button este noul campion mondial cu o etapă înainte de finalul sezonului. Va fi un argument forte în renegocierea contractului cu Brawn GP, după ce britanicul a renunţat la 5 milioane de dolari la începutul acestui sezon din salariul său anual, pentru a ajuta echipa.
Citiţi mai multe despre piaţa fierbinte a transferurilor în suplimentul "Adevărul Sporturi" de mâine!

Turul 62 Hamilton face spectacol şi trece de Barrichello pentru ultimul loc pe podium. Telemetria indică că Barrichello are o pană şi va face pitstop, şansele sale la titlul mondial s-au spulberat!

Turul 61 Ultimele 10 tururi ale unei curse de senzaţie în urma căreia am putea afla campionul mondial atât la piloţi cât şi la constructori.

Turul 60 Button mai urcă un loc către titlul mondial după pitstopul lui Kovalainen.

Turul 57 Webber, Kubica, Barrichello, Hamilton, Vettel, Kovalainen, Button, Raikkonen sunt piloţii în puncte. Button se îndreaptă către titlul mondial!!! Are acum 87 de puncte faţă de cele 77 ale lui Barrichello, dar în caz de egalitate, are avantaj din cauza numărului mai mare din victorii. Vettel cu 73 de puncte este departe

Turul 55 Button la boxe!!! Iese în spatele lui Kovalainen. Vettel nu riscă şi mai face un pitstop şi a pierdut aproape orice şansă la titlul mondial.

Turul 53 Webber are 5 secunde în faţa lui Kubica, care la rândul său este la aproape 3 secunde în faţa lui Button. ultimul este presat de Vettel, la mai puţin de o secundă. În această situaţie Brawn GP şi Button ar putea sărbători din greu aici în Brazilia

Turul 52 Webber îşi păstrează primul loc şi este favorit la victorie aici la Interlagos.

Turul 50 Barrichello face ultima oprire la boxe. A ieşit pe 6 în faţa lui Hamilton. Button mai are de făcut la rândul său o oprire de care ar putea depinde titlul mondial. Webber intră la boxe pentru a doua oprire.

Turul 48 Barrichello urcă pe doi după pitstopul lui Kubica, dar are şanse mici de a trece în faţa lui Webber.
Webber, Barrichello, Kubica, Button, Vettel, Buemi, Hamilton, Kobayashi sunt piloţii în puncte.

Turul 46 Şansele de ploaie nu sunt excluse sută la sută până la finalul cursei

Vezi aici galerie foto din timpul cursei

Turul 44 Hamilton a trecut pe la boxe şi a ieşit pe locul 9. Raikkonen face şi el oprirea de rigoare, dar nu contează în lupta pentru podiumul de astăzi.

Turul 39 Webber conduce la 6,6 secunde în faţa lui Robert Kubica, Barrichello e pe trei atacat de Lewis Hamilton. Raikkonen e acum pe cinci, cu Button pe şase şi Vettel pe şapte. În acest moment Button e campion mondial. Vom vedea însă dacă îşi va putea păstra poziţia până la final, cu o oprire rămasă din strategia sa.

Turul 37 Vettel la boxe. Moment cheie al cursei şi al luptei pentru titlul mondial. Iese în spatele lui Button, pe locul opt. Vettel aplică o strategie riscantă. A pus benzină pentru aproximativ 33 de tururi în condiţiile în care mai are de parcurs 34, va fi un final dramatic, dar îi poate aduce un podium.

Turul 36 Hamilton, cu un monopost mai uşor îl presează pe Barrichello. Ambii mai au câte o oprire de făcut, pentru britanic fiind singura din această cursă.

Turul 34 Button a trecut de Buemi şi este în puncte. Suntem la jumătatea cursei, care are în total 71 de tururi.

Turul 33 Webber, Vettel, Kubica, Barrichello, Hamilton, Grosjean, Raikkonen, Buemi sunt piloţii în puncte cu  Button pe locul 9. Pista este foarte murdară în zona unde Nakajima a ieşit în decorşi piloţii evită cu greu zona plină de pământ

Turul 32 Nakajima încheie cursa în parapetul de cauciucuri, al şaselea abandon al zilei. Japonezul a încercat să-l depăşească pe conaţionalul său Kobayashi şi l-a atins uşor pe acesta, ricoşând în parapeţi.

Turul 29 Williams are o cursă de coşmar cu Rosberg ieşit şi cu Nakajima pe ultimul loc după pitstop. Pluotnul mai are doar 15 monoposturi iar primele opt sunt despărţite de doar 13 secunde. Cresc şansele lui Button de a se încorona campion mondial, dar deocamdată este pe locul 12 după ce a trecut pe la boxe. 

Turul 28 Nico Rosberg a abandonat cu probleme la motor. Era pe poziţia a doua în acest moment după o primă parte excelentă

Turul 26 Button trece în sfârşit de Kobayashi! Dar japonezul trece spectaculos ce conaţionalul său Nakajima pentru locul trei. Spectacol total la Interlagos, una dintre cele mai tari curse din acest sezon. Webber, Nakajima trec pe la boxe. Aşteptăm ca fiecare dintre piloţii cu strategie de două opriri să treacă pe la boxe pentru a vedea ordinea reală în cursă

Turul 24 Kubica trece pe la boxe şi iese în faţa lui Barrichello. Traficul l-a afectat pe brazilian care a pierdut poziţia de lider cu siguranţă după ce se termină sarabanda ieşirilor la boxe.

Turul 23 Vettel trece de Barrichello, care este atacat şi de Hamilton. Button îl atacă încă odată pe Kobayashi, fără succes însă. Ce cursă face debutantul de la Toyota. Heidfeld este al patrulea abandon al zilei, cu probleme la motor.

Turul 22 Barrichello a trecut pe la boxe şi este acum pe 10 în spatele lui Nakajima.

Turul 20 Hamilton ar putea fi avantajat de strategia cu o singură oprire la boxe. Britanicul este acum pe locul 11

Turul 16: Kovalainen va fi cel mai probabil penalizat după pitstopul care se putea încheia tragic în turul 2. Benzina care se scurgea din furtunul rămas în monopostul lui Kova, s-a aprins în contact cu maşina lui Raikkonen care pentru câteva fracţiuni de secundă s-a aflat în flăcări, la fel ca într-o cascadorie hollywoodiană. Incidentul dintre Trulli şi Sutil va fi investigat după cursă, ambii piloţii abandonând.

Turul 15: Barrichello, Webber, Kubica, Rosberg, Buemi, Kobayashi, Button, Nakajima este ordinea piloţilor aflaţi acum în puncte cu Sebastian Vettel pe locul 9, urmat de Heidfeld.

Turul 12 Ferrari va avea o cursă de coşmar, cu Raikkonen acum pe locul 14 după ce a fost nevoit să schimbe eleronul faţă şi cu Fisichella care închide plutonul de 17 monoposturi. Kubica a urcat pe trei în spatele lui Webber

Turul 11 Webber revine în ritm şi îi întoarce lui Barrichello cel mai rapid tur, pentru a încerca să se menţină în plasa brazilianului

Turul 10 Vettel a fost foarte aproape de o ieşire în decor, a fost împins puţin în iarbă de Nakajima. Germanul forţează dar plutonul aglomerat din faţa sa îi crează probleme. Kobayashi îi închide bine unghiurile lui Button şi duelul dintre cei doi este principala atracţie a cursei în aceste momente

Turul 9 Barrichello stabileşte de două ori consecutiv cel mai rapid tur de pistă şi de distanţează la 1,7 secunde în faţa lui Webber, care începe să fie presat din spate

Turul 7 Button merge excelent, trece de Nakajima pentru locul 7 şi acum îl presează pe debutantul Kobayashi de la Toyota care în urma incidentelor a ajuns pe un incredibil loc 6. În faţă sunt Barrichello, Webber, Kubica, Rosberg şi Buemi

Turul 6 Se reia cursa! Barrichello, Webber, Rosberg, Kubica este ordinea la vârf. Button este pe locul opt după ce l-a depăşit pe Romain Grosjean în acest tur. Vettel este pe 11. S-au modificat şi strategiile. Hamilton a schimbat pe pneuri tari şi va merge cu o singură oprire.

Turul 4 Tot în primul tur, în spate, Kovalainen a fost acroşat uşor de Sebastien Vettel şi a fost nevoit să iasă la boxe, acolo unde a urmat incidentul cu furtunul.

Turul 3 Adrian Sutil a fost atacat de Raikkonen, care l-a atins uşor în spate. Trulli, cu un start mai slab a încercat să evite duelul pe exterior, dar a fost împiedicat (voit sau nu) de Sutil, cei doi ieşind în decor. Sutil şi Trulli au creat mari probleme în pluton, şi nu au putut fi evitaţi de Fernando Alonso care a abandonat. În cele din urmă Raikkonen şi Kovalainen au revenit pe pistă. Victime până acum: Sutil, Trulli şi Alonso.

Turul 3 Alonso a fost şi el implicat în incidentele din primul tur. Încă nu se ştiu toate "victimele"

Turul 2 Aşteptăm reluările. OOOOOO Kovalainen pleacă cu furtunul de alimentare în maşină, aproape de incendiu!!! Era să-i dea foc lui Raikkonen care era în spatele său pe linia de la boxe. CE START DE CURSĂ!

Turul 1 Ambele maşini Ferrari au de suferit. Raikkonen s-a agăţat cu Sutil în duelul din vârf şi acum rulează încet. Sutil şi Trulli aproape să se ia la bătaie pe marginea pistei. INCREDIBIL! Safety car. Fisichella a fost implicat într-un incident în primele viraje

image

19.04 START în MP al Braziliei. Raikkonen a plecat senzaţional. Două accidente în primul tur!!!

19.01
Peste 100.000 de fani au umplut până la refuz tribunele de pe circuitul de la Interlagos, atmosfera este ca de fiecare dată în Brazilia, excepţională. Totul este pregătit pentru o cursă care poate fi decisivă!

19.00 Maşinile sunt gata de turul de încălzire în care se pleacă acum.

18.57 Temperatura la sol este de 31 de grade, iar în aer sunt 27 de grade Celsius. Soarele încearcă să-şi facă loc printre nori cu câteva minute înainte de start

18.50 Încă aproximativ 10 minute până la startul cursei. Bernie Ecclestone, deţinătorul drepturilor comerciale din F1 a şocat Brazilia printr-o declaraţie plină de cruzime: "Deşi a fost un moment trist, moartea lui Ayrton Senna a făcut bine Formulei 1". Deşi a negat imediat declaraţia, Ecclestone nu a mai putut face nimic atunci când autorul interviului, jurnalistul brazilian Fabio Seixas, a pus la dispoziţia radiourilor locale înregistrarea audio.

18.45 După ce a plouat ca pe vremea lui Noe ieri în timpul calificărilor, azi-dimineaţă vremea a fost însorită la Sao Paolo. Dar cu câteva ore înainte de startul cursei norii şi-au făcut din nou apariţia, iar acum ameninţă din nou circuitul. Deocamdată, şansele de ploaie pe parcursul cursei sunt mici.

18.40 La piloţi doar Jenson Button poate deveni azi campion mondial. Rubens Barrichello are nevoie de cinci puncte mai mult decât coechipierul său pentru a putea împinge duelul în „cursa decisivă” de la Abu Dhabi. Germanul Sebastian Vettel are nevoie de o victorie pentru a mai putea spera, sau un loc doi în cazul în care Button e în afara punctelor.
Dacă Barrichello şi Vettel nu termină cursa de astăzi, Button e campion mondial.

18.35 Brawn GP are nevoie de un singur punct pentru a-şi adjudeca matematic titlul la piloţi chiar şi în condiţiile puţin probabile în care rivalii de la Red Bull încheie pe primele două locuri. Vettel pleacă de pe 15 în timp ce Mark Webber este al doilea în coasta lui Rubens Barrichello. Jenson Button va pleca din linia a 7, avându-l alături de Romain Grosjean

Iată grila de start:
Linia 1: Barrichello / Webber
Linia 2: Sutil / Trulli
Linia 3: Raikkonen / Buemi
Linia 4: Rosberg / Kubica
Linia 5: Nakajima / Alonso
Linia 6: Kobayashi / Alguersuari
Linia 7: Grosjean / Button
Linia 8: Vettel / Kovalainen
Linia 9: Hamilton / Heidfeld
Linia 10: Fisichella / Liuzzi*
*penalizat cu cinci locuri pentru schimbarea cutiei de viteze

Iată şi greutăţile maşinilor înainte de start, indiciu asupra tacticii de cursă:
1.  Barrichello  Brawn-Mercedes        650.5kg                 
2.  Webber       Red Bull-Renault      656.0 kg                 
3.  Sutil        Force India-Mercedes  656.5 kg                 
4.  Trulli       Toyota                658.5 kg                
5.  Raikkonen    Ferrari               651.5 kg                 
6.  Buemi        Toro Rosso-Ferrari    659.0 kg                
7.  Rosberg      Williams-Toyota       657.0  kg               
8.  Kubica       BMW-Sauber            656.0 kg                
9.  Nakajima     Williams-Toyota       664.0 kg                
10.  Alonso       Renault               652.0 kg                
11.  Kobayashi    Toyota                671.5 kg      
12.  Alguersuari  Toro Rosso-Ferrari    671.5 kg        
13.  Grosjean     Renault               677.2 kg      
14.  Button       Brawn-Mercedes        672.0 kg     
15.  Vettel       Red Bull-Renault      683.5  kg        
16.  Kovalainen   McLaren-Mercedes      656.5 kg          
17.  Hamilton     McLaren-Mercedes      661.0 kg          
18.  Heidfeld     BMW-Sauber            650.5 kg     
19.  Fisichella   Ferrari               683.5 kg
20.  Liuzzi       Force India-Mercedes  680.0  kg


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite