Cine cedează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele ameninţă cu o serie paralelă. Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) spune că nu va renunţa la condiţii. Războiul din Formula 1 a luat o amploare nebănuită. Max Mosley, preşedintele FIA, este convins că echipele nu vor pleca din F1, dar crede că disputa nu se va încheia totuşi prea curând.

Puţini anticipau că Formula 1 va deveni mai interesantă în spatele boxelor, decât pe pistă. Însă cum nici Organizaţia Echipelor din Formula 1 (FOTA) şi nici Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) nu vor să cedeze, conflictul dintre cele două organizaţii devine din ce în ce mai efervescent umbrind competiţia în sine.

Cele opt echipe rămase în FOTA – Ferrari, Red Bull, Toro Rosso, Toyota, McLaren, Renault, BMW şi Brawn GP – au lansat bomba înaintea Marelui Premiu de la Silverstone: o competiţie paralelă. Zvonuri despre o astfel de posibilitate mai apăruseră, însă nicio organizaţie nu confirmase această intenţie în mod oficial. Acum însă FOTA a vrut să dea o lovitură puternică în acest război.

Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat. FIA a anunţat că va da în judecată echipele care vor să-şi creeze propria lor întrecere. “Acţiunile FOTA, ca un întreg, şi ale echipei Ferrari în particular, violează în mod flagrant relaţiile contractuale existente”, se arată într-un comunicat pe care cei de la Ferrari au refuzat să-l comenteze.

Ferrari, elementul-cheie

Scuderia italiană, care până acum nu a ratat niciun sezon în întreaga istorie a Formulei 1, a instituit acum aproape o lună o acţiune pe cale legală pentru a încerca să determine FIA să renunţe la plafonul bugetar pentru sezonul 2010. Fără succes însă. Dar Ferrari este unul dintre elementele-cheie ale disputei fiind una dintre primele echipe, şi cea mai importantă, fără îndoială, care a ameninţat că va părăsi competiţia dacă Federaţia îşi va menţine poziţia.

Influenţa celor de la Ferrari a fost recunoscută şi de către Bernie Ecclestone, cel care deţine drepturile comerciale ale competiţiei. “Formula 1 înseamnă Ferrari. De-a lungul anilor am avut peste 70 de echipe, dar ei sunt singurii care sunt aici încă din prima zi. Nu vrem să-i pierdem”, a declarat, în mai multe rânduri, cel supranumit F1 Supremo.

Omul care a transformat Formula 1 într-o competiţie de sute de milioane de euro este aşteptat să medieze actualul conflict. Deşi a punctat cu declaraţii sporadice, Ecclestone deocamdată nu şi-a exprimat nicio poziţie clară.

Ecclestone ar putea media disputa

„Cel mai important jucător care trebuie să se implice este Bernie Ecclestone, pentru că, la urma urmei, el deţine drepturile comerciale”, a declarat fostul campion mondial Jackie Stewart, pentru site-ul autosport.com. “El este capabil să rezolve lucrurile pentru că a dovedit că a avut succes în Formula 1”, a mai spus Stewart.

Cel puţin deocamdată nu se întrevede nicio soluţie. Max Mosley, preşedintele FIA, crede că acest conflict se va rezolva, însă va mai trece destul timp până la finalizarea controverselor. “Aceste discuţii vor continua o perioadă. Dar, deşi probabil va trece destul timp până atunci, la un moment dat echipele, cele din FOTA, vor reveni asupra deciziei de a se rupe de FIA”, a declarat Mosley într-un interviu pentru BBC.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite