Formula 1 ar putea adopta modelul Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duelul dintre organizaţia echipelor şi Federaţia Internaţională de Automobilism a ajuns la apogeu. Marile echipe vorbesc din ce în ce mai mult despre un campionat paralel, care să adune crema constructorilor şi piloţilor, iar unele circuite sunt gata să-l găzduiască.

Nesfârşitul conflict dintre organizaţia echipelor din Formula 1 (FOTA) şi Federaţia Internaţională de Automobilism ar putea duce la ruperea totală a colaborării dintre cele două foruri şi la crearea unui nou campionat. Potrivit presei spaniole, marile echipe din Formula 1 pregătesc în secret crearea unui campionat paralel, un fel de Liga Campionilor din Formula 1.

Constructorii de tradiţie, cum ar fi Ferrari, Renault, Toyota sau BMW, la care se adaugă şi tinerele echipe susţinute de Red Bull nu sunt de acord cu plafonul bugetar de 45 de milioane de euro impus de FIA din sezonul următor. Se pare că în ciuda discuţiilor conciliante care au avut loc cu ocazia Marelui Premiu de la Istanbul, aceste scuderii ar putea înfiinţa o nouă competiţie, de elită.

O grilă cu 24 de piloţi

Cotidianul AS a avansat ipoteza conform căreia acest nou Campionat Mondial ar putea reuni 8 echipe, fiecare cu câte trei piloţi. Deja mai multe circuite s-au arătat interesate, cum ar fi cele de la Monaco, Jerez (Spania), Indianapolis (SUA), Silverstone (Marea Britanie) sau Imola (San Marino).

Ziarul precizează de asemenea că marii piloţi ai F1, cum sunt spaniolul Fernando Alonso (Renault), campionul mondial, britanicul Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) sau finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari) ar fi pregătiţi să susţină constructorii.

Williams şi Force India au trădat FOTA

Marile echipe s-au înscris cu condiţii pentru Campionatul mondial 2010, a cărui alcătuire va trebui anunţată de FIA pe 12 iunie. Max Mosley, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism a fost extrem de ferm în ceea ce priveşte noile regulamente şi, în mai multe rânduri, chiar a sfătuit echipele “rebele” să se înscrie în alte competiţii sau să organizeze propriul lor campionat.
 
Ferrari, Toyota, BMW sau Red Bull au ameninţat încă înainte de deadline-ul pentru înscrierea în sezonul 2010, că vor părăsi Formula 1. A apărut chiar şi un conflict intern în FOTA după ce mai întâi Williams, şi apoi şi Force India, s-au înscris în campionat pe cont propriu, Williams fiind deja suspendată din organizaţia echipelor.

Alonso: „Prefer orice alt campionat“   

Cele opt scuderii care ar urma să înfiinţeze noul campionat sunt Ferrari, Renault, Toyota, BMW, McLaren, Red Bull, Toro Rosso şi Brawn GP. Duminică dimineaţă a avut loc o întâlnire între piloţii şi directorii celor opt echipe la finalul căreia piloţii s-au declarat îngrijoraţi în ceea ce priveşte viitorul lor.

„Prefer să concurez în orice altă categorie” a declarat spaniolul Fernando Alonso pentru autosport.com. “Nu poţi ca dintr-o dată să scazi de la un buget de 500 de milioane de euro la unul de 45 de milioane. Este posibil pe parcursul a trei ani, aşa cum au propus echipele. Acum mingea este în terenul FIA”, a completat Alonso.

Spaniolul a indicat că ar accepta imediat participarea în eventuala “Ligă a campionilor” din F1. “Acest campionat paralel ar fi extrem de interesant pentru lumea ar vedea vârful tehnologiei, ar vedea cele mai rapide maşini din lume şi până la urmă orice pilot ar vrea să concureze aici”, a încheiat Fernando Alonso.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite