F1: Căluții teleghidați de la Ferrari amendați cu 100.000 dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fernando Alonso a câştigat Marele Premiu al Germaniei după ce Felipe Massa i-a cedat primul loc cu 18 tururi înainte de final. Ordinul venit de la boxe l-a înfuriat pe Massa care l-a evitat pe Alonso la finalul cursei, în ciuda insistenţelor acestuia de a aplana starea de tensiune.

UPDATE: Comisarii cursei nu au rămas indiferenți la mișcarea evidentă a celor de la Ferrari. Aceștia i-au interogat atât pe Fernando Alonso cât și pe Felipe Massa, cei doi piloți ai echipei dar și pe Stefano Domenicali, directorul scuderiei. Deși fiecare dintre aceștia a negat existența unui aranjament, pe baza probelor evidente din timpul cursei și a înregistrărilor radio, Ferrari a fost amendată cu 100.000 de dolari pentru lipsă de sportivitate. Mai mult, cazul va ajunge și la Federația Internațională de Automobilism, care ar putea lua și alte măsuri.

Cel puţin două lucruri sunt evidente după Marele Premiu al Germaniei în ceea ce priveşte echipa Ferrari. În primul rând, revirimentul e evident, monoposturile funcţionând la parametri optimi după modificările aduse în ultima perioadă.

În al doilea rând ordinea piloţilor nu se discută, aşa cum se întâmplă la Red Bull, ci se execută. Atunci când a semnat contractul cu Ferrari, brazilianul Felipe Massa a făcut-o din postura pilotului cu numărul doi. Iar la Hockenheim a fost nevoit să facă exact ce scrie în fişa postului. Să-l sprijine pe numărul 1 al echipei, spaniolul Fernando Alonso.

L-au „înghiţit" pe Vettel

După ce Sebastian Vettel a obţinut pole postion-ul la numai două miimi de secundă, sau la numai doi centimetri, după măsurătorile specialiştilor, acesta a fost realmente „înghiţit" de piloţii Ferrari la start. Concentrat să-l închidă pe Fernando Alonso, care plecat din dreapta sa, de pe poziţia a doua, Vettel nu l-a mai putut contracara pe Felipe Massa, care a avut cale deschisă către primul loc.

Aici s-a scris primul episod demn de menţionat din această cursă. A urmat apoi un forcing al celor şase piloţi de top, Massa, Alonso, Vettel, Hamilton, Button şi Webber, care în această ordine au dominat cursa.

Massa s-a făcut că nu aude

Plutonul fruntaş ar fi putut termina în aceeaşi ordine cursa, dar strategia echipei Ferrari a fost clară. Iniţial Massa l-a ţinut în loc pe Alonso, după singurul schimb de pneuri, când încă nu avea aderenţă. Apoi însă s-a distanţat la peste trei secunde şi a primit încurajări că poate câştiga.

Totul s-a schimbat câteva tururi mai încolo când brazilianul a primit ordine repetate să-i cedeze locul lui Alonso. „Alonso e mai rapid. Înţelegi mesajul nostru?", ­s-au răstit cei de la boxe. Massa s-a făcut că nu aude, n-a dat niciun răspuns, dar a încetinit intenţionat după câteva sute de metri pentru a-l lăsa pe Alonso să treacă.

Victoria a fost fără glorie. Alonso a încercat să-l consoleze pe coechipierul său la final, dar Massa s-a eschivat. Gustul şampaniei n-a fost dulce pentru niciunul dintre ei, Vettel arâtând mult mai fericit, la final, pentru locul trei. 

Clasament cursă

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite