Cătălin Ciolan, multiplu campion de motociclism, la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a urcat prima oară  pe un motor pe când avea doar patru ani. De atunci nu a mai vrut să se despartă de „motocicletă" şi a devenit un mare campion.  

Primul motor al adolescentului a fost o Honda primită cadou de la tatăl său. „Era destul de silenţioasă şi puteam să mă dau cu ea şi prin parcuri. Nu era foarte greu de manevrat, fiindcă era automată, aşa că abia aşteptam să ies cu ai mei din oraş ca să o pot folosi. Şi bunicul şi tatăl meu au fost pasionaţi de motociclete", ne-a spus Cătălin Ciolan. Copilul de atunci s-a folosit de motocicletă timp de câţiva ani, până când i-a fost furată.

Cu timpul, pentru Cătălin Ciolan, motociclismul a devenit un adevărat mod de viaţă. A devenit sportiv legitimat, iar din 2007 este component al lotului naţional de viteză. După ce a fost licenţiat la două cluburi sportive din Bucureşti, acum tânărul visează să-şi înfiinţeze propriul club, însă pentru aceasta este nevoie de foarte mulţi bani.

Prima cursă, la nouă  ani

Cătălin Ciolan îşi aminteşte cu plăcere prima cursă la care a participat: „Aveam nouă ani şi aflasem că voi concura la o cursă pe pista aeroportului din Arad. Număram zilele până la cursă! Aveam o motocicletă Malaguti, de 50 de centimetri cubi, cu care am obţinut locul patru. Ploua torenţial înainte de start şi toată lumea mă întreba dacă nu vreau să renunţ, dar eu nu ştiam cum să pornesc mai repede". În acelaşi, an, la Târgu-Mureş, Ciolan a ocupat şi prima oară un loc pe podium.

Campion naţional şi est-european

În timp, băiatul a obţinut rezultate tot mai bune, la toate clasele la care a concurat, astfel că anul trecut a devenit campion naţional pe aeroport, pe circuit şi campion est-european. Din 2008 pilotează o motocicletă Aprilia RS 125, însă, vizează să ajungă la apogeul carierei campion de superbike.

Pentru că în România nu are unde să se antreneze, este obligat să plătească pentru a închiria circuitul pe care urmează să concureze, cu câte o zi sau două înainte de cursă. În curând va fi nevoit să plece în Grecia, pentru că, spre sfârşitul lunii, va concura la Budapesta, pe Hungaroring, acolo unde se desfăşoară campionatul naţional de motociclism pe circuit şi Campionatul european Alpeadria.

„Mă bucur că pot merge la câteva antrenamente şi curse şi apreciez faptul că profesorii de la Colegiul „Andrei Bârseanu" îmi permit să mai lipsesc de la şcoală. La fel ca şi mine, toţi colegii mei de lot sunt nevoiţi să se antreneze pe unde apucă. Problemele financiare sunt, însă, cele mai presante, fiindcă, de exemplu, anul trecut, părinţii mei au cheltuit circa 100.000 de euro pentru mine", ne-a spus Ciolan.    

Întrebări şi răspunsuri:

Ce alt sport ai practica la nivel de performanţă?

Dacă ar fi să mă  las de motociclism în favoarea altui sport, aş alege tenisul de câmp. Nu cred că, începând de acum, aş putea ajunge la un nivel de performanţă, să zicem, de „Top 10". Ar fi prea târziu să încep acum, aşa că rămân la motociclism.

Crezi că  în România se vor schimba „gusturile"  spectatorilor pentu sport?

Nu cred că sunt prea mari şanse să se întâmple curând aşa ceva: românii vor continua, foarte probabil, să se uite la fotbal şi la fotbalişti. Indiferent de rezultatele sportive. 

Ce-i place:

„În afară de motociclism, îmi place mult muzica: cânt la chitară bas şi la tobe. Împreună cu nişte prieteni, am înfiinţat şi o trupă: am numit-o Amiba şi cântăm rock alternativ. Îmi place să practic în timpul liber karate şi kickboxing, mai ales că mă şi menţin în formă în acest fel".

Ce nu-i place:

„Nu-mi place fotbalul şi nici fotbaliştii. Aceasta probabil şi din cauză că presa scrie şi vorbeşte încontinuu despre ei. Există alte ramuri sportive, nu neaparat motociclismul, în care activează sportivi excelenţi, pe care nu-i bagă nimeni în seamă".   

  Profil:

Născut: 26 iunie 1994, Galaţi

Ocupaţie: elev la Colegiul „Andrei Bârseanu"

Familie: părinţi, o soră

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite