„Am crezut că mă aflu pe Lună!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmăreanul Mani Gyenes ocupă locul 21 în clasamentul general al categoriei moto la jumătatea întrecerii. El a fost şocat de peisajul selenar din Deşertul Atacama. Mani şi Marcel Butuza (locul 70) n-au ratat niciun punct de control în cele două zile petrecute în cea mai aridă zonă din lume. 

La capătul primei săptămâni din ediţia 2011 a raliului-raid Dakar, concurenţii au ajuns în Arica, cel mai nordic punct al traseului din America de Sud. Ei au profitat de ziua de odihnă, trăgându-şi sufletul în bivuacul aflat în Chile, în apropierea graniţei cu Bolivia şi Peru.Printre cei 116 motociclişti care au reuşit să treacă peste primele şase etape - 70 au abandonat - s-au aflat şi cei doi români înscrişi în cursă, sătmăreanul Mani Gyenes (26 de ani) şi braşoveanul Marcel Butuza (45 de ani). Ei au scăpat teferi după primele două zile petrecute în Deşertul Atacama, zona cea mai aridă de pe Pământ - acolo plouă cu adevărată de două-trei ori într-un secol! „În etapa a şasea am înaintat într-o zonă cu piatră şi nisip care mi-a dat senzaţia că am ajuns pe Lună... A fost foarte dificil să mă menţin în şa. Dunele sunt la fel de mari ca acelea din Mauritania, însă cei o sută de kilometri în care am mers pe piatră au fost cei mai duri", a declarat Mani, care ocupă un meritoriu loc 21 în clasamentul general.Pilotul care a avut cea mai bună clasare în Dakar dintre toţi românii care au participat până acum (locul 46 în 2007) n-a exagerat cu nimic în descrierea pe care a fă­cut-o zonei traversate, Atacama fiind folosit de Agenţia Spaţială Nord-Americană (NASA) pentru a testa vehiculele pe care le-a trimis să exploreze planeta Marte.

A terminat cursa cu mari emoţii

Aflat pe locul 70 la clasamentul general, Marcel Butuza a reuşit vineri cea mai bună evoluţie de până acum. În ciuda unor probleme la partea electrică a motocicletei sale, braşoveanul a avut al 54-lea timp. „Ultima probă specială a fost lungă şi cu destule capcane. Am pierdut peste 20 de minute cu remedierea defecţiunii la motor, dar am reuşit să termin cu bine", a declarat braşoveanul. Concurenţii mai au de străbătut circa 5.000 de kilometri, ei urmând a reveni astăzi în Atacama, unde mai au de parcurs două etape. 

Doi muncitori au murit electrocutaţi

La această ediţie a raliului-raid Dakar nu s-a înregistrat niciun accident care să se soldeze cu moartea unor participanţi. Paradoxal, şi-au pierdut viaţa doi oameni care făceau parte din personalul auxiliar, cel care se ocupă de partea organizatorică. Joi, un funcţionar municipal din Copiago a murit electrocutat după ce o structură metalică pe care se afla un mesaj de bun venit a căzut peste un cablu de înaltă tensiune. Aceeaşi soartă a avut-o un muncitor care lucra la montarea unei scene din apropierea bivuacului de la Arica, locul unde a sosit ieri preşedintele statului Chile, Sebastian Pinera.

“Mă bucur că am putut să menţin un ritm bun până acum. M-am adaptat destul de bine noilor reguli de navigaţie, ştiut fiind că din acest an distanţa de la care GPS-ul se activează s-a redus de la 3 km la 400 m."
Mani Gyenes locul 21 la categoria  moto în Dakar

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite