20 de ani cu Schumi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele Premiu al Belgiei de la Spa Fracorchamps a consemnat, în urmă cu 20 de ani, debutul lui Michael Schumacher în Formula 1. Cursa din acest an are loc mâine (ora. 15.00, Digi Sport 1). Cum a început cariera septuplului campion mondial, una presărată cu momente de magie pe circuit dar şi cu nenumărate controverse?

Acum, înaintea Marelui Premiu de la Spa, toată lumea vorbeşte despre veteranul Michael Schumacher. „Să încerci să concurezi cu piloţi cu 20 de ani mai tineri ca tine este o sfidare la adresa legilor fizicii şi ale medicinei", spune Eddie Jordan, omul care acum două decenii i-a dat şansa unui puşti de 22 de ani să lupte împotriva unor granzi la acea vreme precum Ayrton Senna, Nigel Mansell, Ricardo Patrese sau Gerhard Berger. 

Schumacher era în 1991 un talent neşlefuit, trecut cu vederea de majoritatea celor implicaţi la acea vreme în Fromula 1, cu excepţia câtorva „încăpăţânaţi" care căutau diamante în piatră seacă.

„Norocul" lui Schumacher a fost necazul lui Bertrand Gachot, unul dintre titularii de la Jordan. Acesta,  înaintea cursei din 1991 de la Spa, a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru un incident cu un taximetrist din Londra, împotriva căruia a folosit un spray lacrimogen, interzis prin lege în Anglia la acea vreme. Eddie Jordan avea nevoie disperată de un pilot pentru Marele Premiu al Belgiei.

Puştiul care a surprins pe toată lumea

Deşi a luat în considerare mai mulţi piloţi experimentaţi, Eddie Jordan avea în cele din urmă să fie sedus de Michael Schumacher, dar, la fel de adevărat, şi de cei 150.000 de dolari pe care Mercedes i-a pus la bătaie pentru ca germanul să primească locul. Surpriza a fost uriaşă. Încă de la primele tururi realizate cu monopostul Jordan pe circuitul de la Silverstone, într-o sesiune adhoc de teste, Schumacher i-a impresionat pe ingineri. Mai rămânea un singur impediment. Michael nu concurase niciodată la Spa. Eddie Jordan avea să afle însă asta mult mai târziu. Nici nu-şi imagina că Schumi, născut la Kerpen, foarte aproape de Spa, şi trecut prin multe competiţii de motorsport, nu condusese niciodată pe circuitul belgian.

În joia dinaintea primelor antrenamente, în timp ce restul echipei lua cina, Michael a făcut patru ture de circuit, pe o bicicletă. Vineri, în monopostul Jordan, obţinea al optulea timp. Sâmbătă, era al şaptelea. Îl depăşise cu patru locuri pe coechipierul său Andrea de Cesaris, un veteran cu 160 de curse la activ la acea vreme şi obţinuse cel mai bun rezultat în calificări pentru Jordan.

Spa, „sufrageria" lui Schumi

Prima cursă a lui Michael Schumacher a fost însă un eşec, ambreiajul cedând după doar câteva sute de metri, timp în care însă Schumi ajunsese deja pe locul cinci. Cu toate acestea, acel weekend la Spa a fost de ajuns pentru a-l transforma pe german dintr-un necunoscut în cel mai vânat tânăr pilot.

Iar Flavio Briatore nu a stat pe gânduri. A profitat de „acordul de principiu" pe care pilotul şi managerul său, Willy Webber, îl aveau cu Eddie Jordan şi la următoarea cursă, cea de la Monza, Schumacher era deja la Benneton. Locul cinci la Monza i-a adus primele puncte în Formula 1, iar la următoarea vizită la Spa, în 1992, Schumacher avea să obţină prima sa victorie în Marele Circ. Şi aşa cum spune clişeul... restul e istorie.

Una în care circuitul de la Spa avea să joace un rol important. „Pentru mine Spa este precum sufrageria de acasă, pentru că a fost scena unde s-au întâmplat multe momente remarcabile din cariera mea", a declarat Schumacher înaintea Marelui Premiu al Belgiei din acest an.

Retragere în plină glorie

În 2006, imediat după Marele Premiu al Italiei de la Monza, Ferrari a remis un comunicat care lua prin surprindere lumea motorsportului. Michael Schumacher avea să se retragă la finalul acelui sezon, indiferent de rezultatul obţinut. Cu acea victorie de la Monza, a 90-a din carieră, Schumi se apropiase la doar două puncte de Fernando Alonso în lupta pentru titlu. Avea să rateze însă a opta coroană de campion în principal din cauza unei probleme la motor, prima pentru Ferrari în şase ani de zile, în urma căreia a abandonat în Japonia. Bătuse însă aproape orice record în Formula 1 şi a decis că e vremea să pună punct.

Avea însă să revină în 2010, într-un proiect al celor de la Mercedes, alături de omul care a stat în spatele tuturor titlurilor sale, Ross Brawn. Mulţi au considerat revenirea sa o greşeală, iar rezultatele germanului le dau acestora apă la moară. Dar Schumacher şi nu exclude să concureze şi în 2012 în Marele Circ.

Îşi recunoaşte greşelile

Schumacher a recunoscut recent într-un interviu acordat publicaţiei germane „Frankfurter Allgemeine Zeitung" că regretă o serie de întâmplări din cariera sa. „Aş fi putut să reacţionez diferit. Dar eram încăpăţânat şi am reacţionat la mediul şi la situaţia în care mă aflam la acea vreme", a spus Schumacher. „Sunt destule alte exemple, pe care le ştie toată lumea, cu Senna şi Prost. Şi ei au avut momente controversate şi s-a trecut peste ele", a mai adăugat Schumi.

Anul trecut l-a „împins" pe Rubens Barrichello la limita zidului de beton de la Hungaroring. Acelaşi om care s-a lăsat depăşit în 2002, în Australia, pe când ambii erau coechipieri la Ferrari, pentru ca Schumacher să câştige, într-unul dintre cele mai lipsite de fairplay momente din istoria competiţiei. În 1994, la Adelaide, l-a acroşat intenţionat pe Damon Hill şi a câştigat primul său titlu mondial. A încercat să repete manevra, fără succes de această dată, în 1997, la Jerez, cu Jacques Villeneuve. În 2006, la Monaco, în calificări, a oprit monopostul pe circuit şi l-a blocat astfel pe Fernando Alonso să realizeze un tur în forţă. Sunt doar câteva dintre momentele controversate ale unei cariere altfel fabuloase, presărată cu o sumedenie de recorduri.

Echipele pentru care a concurat Schumacher:

- Jordan: 1991 (o singură cursă)
- Benetton: 1991-1995
- Ferrari: 1996-2006
- Mercedes GP: 2010-prezent

800 de milioane de dolari reprezintă câştigurile estimative ale lui Michael Schumacher de-a lungul carierei sale în Formula 1.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite