Pe lacul Snagov domneşte haosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri şi federaţia de canotaj nu se înţeleg asupra locaţiei unde se pregătesc loturile naţionale şi olimpice ale României Baza de kaiac canoe şi de canotaj "Nicolae

Oamenii de afaceri şi federaţia de canotaj nu se înţeleg asupra locaţiei unde se pregătesc loturile naţionale şi olimpice ale României

Baza de kaiac canoe şi de canotaj "Nicolae Navasart" de la Snagov pare a nimănui. Proprietarii de vile şi federaţia de specialitate îşi revendică teritoriul.

Un uriaş lac. Aşa arăta Snagovul în anii `80. Pe atunci, pustiul domnea în această zonă şi nu existau vile şi diverse ambarcaţiuni care să tulbure antrenamentele sportivilor din lotul naţional olimpic. 576 de hectare, 18 kilometri lungime şi unul lăţime erau dimensiunile ochiului de apă de atunci. Acum este cu totul altceva.
După 1989, zona a cunoscut o dezvoltare rapidă.

S-au construit vile şi aproape fiecare clădire are, în dreptul său, câte o barcă cu motor de diverse dimensiuni. "Nu-mi vine să cred cum arată Snagovul acum şi cum era înainte. Cele patru culoare de antrenament sunt invadate zilnic de şalupe şi de ambarcaţiuni de diferite mărimi care pun în pericol activitatea sportivilor din lotul naţional olimpic", a declarat Elisabeta Lipă pentru "Adevărul Sporturi".

Octavian Bellu caută soluţii

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, încearcă să găsească un compromis pentru a nu pericilita activitatea celor care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice.

"Riveranii cu pontoane pe partea stângă nu vor mai putea ieşi pe lac şi atunci nu cred că vor dori să renunţe la ambarcaţiuni.

Dacă vrem să împăcăm pe toată lumea trebuie să discutăm cu toţi factorii implicaţi şi să cădem la o înţelegere", spunea, în urmă cu ceva timp, Bellu. Nu a fost însă aşa. Cei care deţin vile în zona respectivă nu doresc să comenteze în niciun fel. Irinel Columbeanu, Viorel Cataramă sau Mihaela Rădulescu au făcut un teritoriu exclusivist din acea zonă.

Problema este că oamenii de afaceri nu doresc să deschidă acest subiect. Ioan Dospinescu, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, a fost foarte acid: "Cei care au case pe malul lacului şi nu agreează faptul că noi ne antrenăm acolo sunt nişte inculţi.

Ei nu ştiu care este interesul naţional". Dospinescu crede că bogătaşii din Snagov nu fac altceva decât să îşi urmărească propriile interese şi nu vor să facă nimic pentru a ajuta loturile naţionale şi olimpice.

Lipă este nemulţumită de ceea ce se întâmplă

De aceeaşi părere este şi fosta mare campioană mondială şi olimpică Elisabeta Lipă. În prezent chestor în Ministerul de Interne, Lipă este nemulţumită de tot ceea ce se întâmplă la baza "Nicolae Navarsart". "Problema este mult mai gravă.

Oamenii de afaceri ar trebui să ne sprijine activitatea, nu să o stopeze. Aşa ceva nu este corect. Nu înţeleg de ce trebuie să îndurăm atâtea. Pentru a se putea antrena în condiţii optime, ca să nu fie deranjaţi, componenţii echipelor României trebuie să iasă pe lac dimineaţa, pe la ora opt. După aceea nu mai poţi face mai nimic", adaugă, supărată, Elisabeta Lipă.

O soluţie de compromis ar fi mutarea bazei de pregătire de pe lacul Snagov într-o altă locaţie. "Nu ştiu dacă este o metodă bună. Gândiţi-vă şi la sportivi şi la vieţile lor. Ei stau toată viaţa în cantonament pentru a obţine o medalie. Snagovul este aproape de Bucureşti, şi aşa sunt şi canotorii aproape de familii", precizează Lipă.

Sunt discuţii pentru realizarea unei piste olimpice pe lacul Snagov, care ar trebui să fie funcţională pentru pregătirea JO din 2012. Există, în acest sens, un studiu de prefezabilitate, care a costat peste 20.000 de lei, costuri suportate de ANS. Acesta s-a făcut pentru o pistă în linie dreaptă de 2,2 km, cu o deschidere de 162 de metri, fiind respectate cerinţele obligatorii impuse de federaţia internaţională.

Baza ar putea să se mute

Cum problemele de pe lacul Snagov par să rămână aceleaşi, de la an la an, federaţia a început să caute şi alte soluţii. Pentru a se putea realiza o pistă de dimensiuni olimpice, trebuie un necesar de cel puţin zece milioane de euro.

"Dacă reuşim să ne adaptăm condiţiilor de la noi, am putea realiza o bază de pregătire cu 5-6 milioane de euro. Din păcate nu avem fonduri", a încheiat oficialul FRC. Noua locaţie ar putea fi construită lângă Călăraşi sau în aval de Bascov.

Nu comentez declaraţiile Elisabetei Lipă pentru că nu le cunosc. Nu ştiu de aceste probleme. Oricum, le urez succes sportivilor noştri la Beijing
Irinel Columbeanu, om de afaceri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite