Irina Deleanu: "Gimnastica ritmică nu are condiţii de pregătire"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, s-a plâns, vineri, într-o conferinţă de presă, de faptul că sportivele din această disciplină nu au condiţii de pregătire, deoarece nu există o sală în care să se antreneze corespunzător.

"Din păcate România nu are o sală proprie pentru gimnastica ritmică. Anul acesta am fost la Moscova la un centru de pregătire, iar când am invitat-o pe Kondakova (n.r. - Daria Kondakova) mi-am dat seama că nu avem cum să-i punem la dispoziţie o sală de gimnastică. Alexandra Piscupescu îşi desface şi îşi împachetează singură covorul de concurs, iar uneori e certată de femeia de serviciu că nu îl pune după scaune, iar ea nu poate curăţa parchetul Sălii Olimpia. La un moment dat Alexandra nu a mai avut unde să se pregătească şi era la un pas să renunţe, unde să se pregătească, în staţia de troleu?", a spus Deleanu.

Irina Deleanu a precizat că sportivele s-au pregătit în acest an la Izvorani, dar şi acolo au existat probleme: "Anul acesta ne-am pregătit la Izvorani, la sala de gimnastică, dar ne-au dat afară, deşi noi plăteam chirie. Plăteam 600 de lei pentru şase ore de antrenament şi 200 de lei pentru transportul sportivelor. După trei luni ne-au scos podiumul din sală pentru că acolo trebuia să se pregătească un alt lot şi ne-au mutat în sala de tenis. Eram mulţumiţi pentru că aveam unde să ne antrenăm, dar după trei luni ne-au dat din nou afară şi am ajuns să ne pregătim în sala de conferinţe de la Izvorani, iar acolo nu puteam face antrenamente specifice".

Deleanu consideră că gimnastica ritmică este "un sport de nişă". "Ne-a fost din ce în ce mai greu să obţinem finanţare. Am făcut un calcul, iar din 2002 până acum am investit 500.000 de euro în deplasări, sponsorizări, echipament sportiv şi organizarea acestui concutrs, dar nu mi-aş fi periclitat siguranţa financiară a familiei", a adăugat ea.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică a menţionat că la "Trofeul Aniversar Irina Deleanu", concurs ce va avea loc în acest week-end, vor participa aproximativ 70 de sportive din 18 ţări. "Va fi un week-end plin pentru gimnastica ritmică şi ne bucurăm că am ajuns la o ediţie jubiliară (n.r. - a zecea). La această ediţie am invitat-o şi pe campioana mondială, rusoaica Daria Kondakova. La concurs vor particiopa în jur de 70 de sportive din 18 ţări şi vor fi şi 50 de oficiali. Suntem în an preolimpic, iar singura sportivă din România care se poate califica la Jocurile Olimpice este Alexandra Piscupescu. E o sportivă care are exerciţii foarte bune din punct de vedere tehnic şi sperăm să aibă un sezon cât mai bu, iar până la Campionatele Europene de la Montpellier să ajungă între primele 20 de sportive ale Europei", a precizat Deleanu.

Sportiva rusă Daria Kondakova, campioană mondială în proba de coardă, a declarat că la concursul de la Bucureşti va folosi exerciţiile pe care le-a pregătit şi pentru Campionatele Europene şi Campionatele Mondiale. "Nu ştiu dacă voi câştiga sau nu acest concurs, dar eu am venit să încerc exerciţiile noi, pe care le voi folosi şi la Campionatele Europene şi la Campionatele Mondiale. Nu mă gândesc încă la titlul olimpic, pentru că mai am mult de muncă", a spus Kondakova.

Singurul bărbat din lume practicant al gimnasticii ritmice, Ruben Orihuela, s-a declarat încântat de prezenţa la "Trofeul Aniversar Irina Deleanu", la care va susţine o demonstraţie. "Sunt foarte fericit că pot să particip la această competiţie foarte importantă. Cum sunt singurul sportiv, iar restul sunt fete, ele reprezintă un motiv de inspiraţie pentru mine. Nu am ales să practic un alt sport pentru că am o fire mai artistică. Am pregătit chiar şi un program cu panglica", a menţionat el.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite