Se întrevede finala Campionatului European?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suedia a încins hora bucuriei pe teren
Suedia a încins hora bucuriei pe teren

România are șanse mari să întâlnească Suedia în semifinalele Campionatului European, un adversar pe care l-am dominat în ultimii ani. Suedezele ne-au învins o singură dată în ultimii cinci ani, la Cupa Mondială din 2008.

Naționala Suediei a reușit marea surpriză la acest Campionat European, să învingă una dintre principalele favorite, Norvegia, în grupa principală II și astfel are cele mai mari șanse să termine pe primul loc această grupă. S-a vorbit foarte mult chiar despre un posibil "aranjament" al norvegiencelor, care ar fi pierdut intenționat, pentru a întâlni Danemarca în semifinale și nu într-o posibilă finală.

Cum România va încheia pe locul al doilea grupa principală I, confruntarea cu Suedia din semifinale este aproape iminentă, iar acest lucru, cel puțin prin prisma statisticilor, pare a fi în avantajul tricolorelor.
Suedia ne-a învins o singură dată în ultimii cinci ani, echipele încheind la egalitate tot o singură dată în acest interval de timp. Este adevărat că ambele rezultate pozitive ale suedezelor s-au înregistrat la Cupa Mondială, competiția cu caracter amical pe care România a câștigat-o în ultimii doi ani. Suedia ne-a învins în 2008, 29-24 și a remizat cu tricolorele anul acesta, 27-27.

România a depășit Suedia de fiecare dată în partidele oficiale, în ultimii cinci ani, ultima dată la Jocurile Olimpice de la Beijing când am câștigat disputa pentru locurile 7-8, scor 34-30. România se poate lăuda și cu un scor fluviu asupra Suediei, la Cupa Mondială din 2009, 41-24.

Deși are câteva jucătoare în campionate puternice, în special în Danemarca, echipa Suediei nu a avut niciodată rezultate notabile în competițiile de anvergură. Cea mai bună performanță din istorie este un loc 6 la Campionatul European din 2006, pe care l-a organizat. Suedezele sunt acum la a patra calificare consecutivă la un turneu final de anvergură, după Jocurile Olimpice, Europenele din Macedonia din 2008 și Mondialele din China de anul trecut, cel mai bun rezultat fiind însă locul opt la Olimpiadă, după meciul cu România.

Cinci echipe au șanse teoretice de calificare din grupa II
Suedia are nevoie de victorie cu Ungaria joi, pentru a putea păstra avantajul pe care îl are cu Norvegia în caz de egalitate de puncte, pentru că e greu de crezut că gazdele turneului se vor împiedica de Olanda. Dacă Suedia face egal sau pierde cu Ungaria, atunci România va da piept în semifinale cu Norvegia.

Suedia ar putea chiar să rateze în extremis calificarea în semifinale, în dauna echipei la care surprinzător a cedat marți seară, Franța, care a câștigat 22-21. Pentru ca jucătoarele din Hexagon să ajungă în semifinale, suedezele trebuie să piardă cu Ungaria.

Pe lângă Norvegia, Suedia și Franța, de care deja am pomenit, chiar și Olanda și Ungaria mai au șanse matematice de a ajunge în semifinale, însă totul depinde de o conjunctură a rezultatelor cel puțin utopică, cum ar fi o victorie a Olandei cu Norvegia sau a Ucrainei, care nu mai are nicio șansă, cu Franța.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite