România, debut cu victorie la EURO, 30-26 cu Spania/Reacţii şi rezultatele zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Vărzaru a marcat 9 goluri contra Spaniei
Cristina Vărzaru a marcat 9 goluri contra Spaniei

Naţionala feminină de handbal a României a debutat cu o victorie la Campionatul European care are loc în Danemarca și Norvegia. Tricolorele au învins Spania cu 30-26 (15-10). Cristina Vărzaru cu 9 goluri a fost principala marcatoare. Vezi filmul meciului și rămâi pe adevarul.ro pentru declarații.

Update 23.13: Rezultatele complete ale primei etape din faza grupelor:

Grupa A:
România - Spania 30-26 şi Danemarca - Serbia 25-20

Grupa B:

Muntenegru - Rusia 24-22 şi Croaţia - Islanda 35-25
Rusia, campioana mondială en-titre, a condus cu 15-10 la pauză, dar supervedeta Bojana Popovici (9 goluri) a întors rezultatul de una singură pentru Muntenegru!

Grupa C:
Germania - Suedia 25-27 şi Ucraina - Olanda 13-25
Ambele favorite au pierdut meciul de debut. Rezultat ruşinos pentru Ucraina. Anastasia Pidpalova (Oltchim) a marcat doar un gol din 7 aruncări, fiind cea mai slabă jucătoare de pe teren. Fosta galatică Rehina Şimkute a marcat 5 goluri pentru Ucraina. Olandeza Maura Visser a înscris de 10 ori şi este golghetera Europenelor.

Grupa D:
Ungaria - Slovenia 28-19 şi Norvegia - Franţa 33-22
Tripla campioană europeană a demonstrat de ce este marea favorită la câştigarea turneului demolând efectiv Franţa, vicecampioana mondială.

Update 21.46: As: "Vărzaru şi Stanca au pedepsit Spania"

"Spania, vicecampioana Europei, a fost învinsă de România, care s-a bazat pe Cristina Vărzaru (nouă goluri) şi Ionela Stanca (şapte) pentru a câştiga meciul din Grupa A. Româncele, vicecampioane mondiale în 2005, au făcut un prim pas în încercarea de a reveni în elită, iar în următorul meci vor întâlni principala favorită a grupei, Danemarca", scrie AS.

Cotidianul spaniol apreciază şi evoluţia notabilă a portarului Paula Ungureanu, precizând că ibericele au fost incapabile să reducă diferenţa în contextul în care jucătoarele române au fost de-a dreptul "letale".

Cotidianul spaniol AS a recunoscut superioritatea româncelor

Update 21.39: Cristina Vărzaru: ”Am dat sută la sută în prima repriză"

”Am dat sută la sută în prima repriză, am avut unele momente de relaxare în partea a doua, însă am reușit să ne concentrăm până la capăt” , a declarat căpitanul echipei naţionale.

Citește și:
Gațu: ”E doar primul pas, mai avem șapte până la aur”

Update 21.10: Radu Voina: ”Un pas important, dar atât”
”A fost un debut dificil pentru ambele echipe. Le felicit pe fetele noastre, este un pas important pentru noi dar rămâne doar atât. Peste 48 de ore avem un alt meci și trebuie să încercăm să ne facem treaba pas cu pas.

Tot marţi, al doilea meci din grupa A este programat, de la ora 21.45, între Danemarca şi Serbia. Tricolorele vor juca următoarea partidă în grupa A, joi, cu Danemarca (ora 21.45), iar ultima din această fază, sâmbătă, cu Serbia (19.45).

Primele trei echipe clasate se vor califica în faza grupelor principale, în care nu vor avea loc meciuri cu formaţiile provenite din aceeaşi grupă preliminară, contând însă rezultatele directe din acea fază, în clasamentul iniţial. Primele trei clasate din grupele A şi B vor evolua în grupa principală I, iar primele trei clasate din grupele C şi D, vor evolua în grupa principală II (la datele 13, 14, 15 şi 16 decembrie). Din aceste două grupe principale se vor decide semifinalistele, adică formaţiile clasate pe primele două locuri, care vor juca încrucişat, în 18 decembrie. Învinsele vor disputa finala mică, iar învingătoarele din semifinale, vor evolua pentru medaliile de aur, ambele meciuri fiind programate în 19 decembrie, ultima zi a CE.

Update 20.45: Marcatoare:

România - Vărzaru 9 goluri, Stanca 7, Neagu 4, Şoit 3, Manea 2, Fiera 2, Elisei Ardean 1, Tivadar 1, Brădeanu 1.

Spania - Pena 6 goluri, Martin 5, Mangue 4, Pinedo 3, Begona Fernandez 2, Cuadrado 2, Aguilar 1, Beatriz Fernandez 1, Barno 1, Benzal 1.

26-30 Scor final

Min 60 25-30 GOOOOOOOOOOL VĂRZARUUUUUUU. VICTORIEEEE! România debutează cu victorie la Europene împotriva coșmarului spaniol.

Min 60 25-29 GOOOOOL ROMÂNIA!! Oana Manea pune capăt meciului. Nu mai putem pierde.

Min 59 25-28 Panică în teren pentru România. Vărzaru cade după un contact cu o adversară și pare a avea probleme la gleznă. Rămâne însă pe teren. Pare OK!

Min 58 25-28 Incredibil, marchează Marta Mangue. Ce presiune pun spanioloaicele. Radu Voina cere time-out. E puțină degringoladă în apărarea noastră.

Min 57 24-28 GOOOOOL ROMÂNIIAAAA! Neagu aduce ceva mai multă liniște în tabăra noastră dar Pena marchează cel de-al șaselea gol al său.

Min 57 23-27 Primi două goluri fulger de la Pena și Martin. Finalul de meci nu se anunță atât de ușor.

Min 55 21-27 GOOL România! Vărzaru marchează de la șapte metri al optulea gol al său în acest meci! cinci minute și șase goluri avans. România se apropie de victorie.

Min 54 21-25 Talida Tolnaaaai! Apără excelent portarul introdus pe teren de Radu Voina în locul Paulei Ungureanu.

Min 54 21-25 GOOOL România. Brădeanu lucrează de una singură o fază de excepție și marchează dintre două adversare! ”Ne-am grăbit cu șutul. Avem doi pivoți. Lucrăm cu ei. Timpul e în favoarea noastră” spune Voina la time-out. ”Haideți, le batem dacă nu ne grăbim”, strigă și Neagu.

Min 52 21-25 Gâlcă marchează după o pasă primită de la Meiroșu, avem șansa să ne distanțăm dar pierdem mingea și Spania înscrie pe contraatac.

Min 51 20-24 Marta Mangue trage cu forță și marchează.

Min 50 19-24 GOOOL România. Vărzaru aduce din nou liniștea în echipa noastră. România arată forță în acest meci, arată că nu poate fi bătută. Haideți fetelor!!!!

Min 49 19-23 GOOOOOOL ROMÂNIAAA. Neagu a pasat superb pe la spate pentru Stanca care marchează de pe semicerc. Ce pasă de geniu pentru Neagu!

Min 48 19-22 Al treilea gol consecutiv pentru Spania, ultimele două în superioritate numerică.

Min 45 18-22 Spania se apropie la patru goluri după ce Martin a marcat din nou. Am avut câteva acțiuni ofensive ratate pe grabă dar și un fault evident asupra lui Vărzaru la o aeriană încercată de fetele noastre.

Min 43 17-22 Tolnai introdusă în poartă, apără șapte metri dar mingea revine cu noroc la Martin care înscrie din a doua încercare.

Min 42 16-22 Spania s-a apropiat la șase goluri. Meiroșu a marcat pentru România, între două goluri ale ibericelor.

Min 40 14-21 GOOL Oana Șoit, care are deja două goluri în această a doua repriză. Spania revine din nou la șapte goluri.

Min 39 13-20 Ne-am relaxat în apărare și spanioloaicele au marcat ușor din centru defensive noastre. Ratăm prin Neagu, dar și ibericele pierd mingea în atac.

Min 37 12-20 GOOOOOL Șoit după ce Mangue a trimis în bară. Apără Ungureanu. România joacă perfect!

Min 36 12-19 GOOL România. Neagu a înscris super pe o pătrundere în forță!

Min 34 11-18 GOOOL România. Oana Manea a marcat de pe semicerc!!!

Min 32 11-17 Început excelent pentru tricolore și în repriza a doua, cu Vărzaru la finalizare

România a jucat excelent până acum, a speculat fiecare șansă de contraatac și s-a apărat foarte bine în fața starurilor spaniole Mangue și Begona Fernandez. Stanca și Vărzaru sunt liderele marcatoarelor cu câte 5 goluri fiecare în timp ce Neagu a reușit trei goluri superbe, toate de la distanță. Elisei și Brădeanu au completat ofensiva tricoloră cu câte o reușită.

PAUZĂ: 10-15 Șoit a încheiat cu o aruncare de la șold apărată de Navarro.,

Min 29 10-15 Time out Radu Voina la 15 secunde rămase din prima jumate. Avem șansa de a ne distanța. Voina îndeamnă la calm "Dacă dăm gol bine, important să nu luăm"

Min 28 10-15 NEAGUUUU "LA BOMBAAAA" reface diferența de 5 goluri după ce Pena a marcat un frumos gol peste blocajul nostru de pe semicerc.

Min 27 9-14 GOOOL România. Elisei plutește ireal și marchează cu o aruncare de mare efect.

Min 27 9-13 Mangue o pierde pe Meiroșu pe o schimbare de direcție și marchează. Mangue este la al cincilea campionat european din carieră și este jucătoarea spaniolă cu cele mai multe goluri marcate pentru națională dintre cele aflate în activitate cu 676 de reușite în 168 de meciuri.

Min 26 8-13 GOOL Vărzaru de la 7 metri, în vinclu. Tricolorele aleargă mult, au un joc dinamic și Spania pare pierdută în acest momente. Elisei ratează de pe extremă după o nouă combinație frumoasă.

Min 25 8-12 Am ratat prin Brădeanu, dar avem noroc pentru că starul Marta Mangue ratează o pasă și suntem din nou în atac.

Min 23 8-12 Gol Spania și eliminare pentru tricolore. Adina Fiera fostă Meiroșu va sta 2 minute pe bancă.

Min 22 7-12 Spania a marcat pe pozițional dar româncele zburdă pe atacurile rapide și Vărzaru marchează din nou! Șapte contraatacuri reușite de românce până acum.

Min 20 6-11 GOOOOL IONELA STANCA! Al cincilea! Face ravagii pe contraatac. Vărzaru ratează incredibil singură cu Navaro!!!!!

Min 18 6-10 Neagu are un tun în loc de braț. Mingea a lovit cu furie bara care probabil mai vibrează și acum... România se apără bine... Ungureanu salvează...

Min 16 6-10 Ungureanu salvează dar ratăm contraatacul iar apoi Begonia Fernandez, unul dintre cei mai buni pivoți din lume marchează.

Min 15 5-10 GOOOL Neagu de la 9 metri. Ce șut!

Min 15 5-9 Barno a marcat nestingherită de pe semicerc.

Min 14 4-9 SHOWTIME România, Stanca al patrulea gol! De pe pivot după o schemă superbă a tricolorelor. România se putea distanța la 6 goluri dar Vărzaru a făcut pași pe contraatac.Spania a avut un gol valabil, dar arbitrele din Norvegia nu au văzut că mingea a trecut de linia porții.

Min 12 4-8 GOOOOL România. Încă un gol Stanca!!!!! Tot pe contraatac. Ne apărăm excelent pe semicerc, le-am anihilat combinațiile spanioloaicelor și antrenorul Duenas este nevoit sa ceară time-out. "Ele caută numai zona centrală, atenție la zona centrală. Puneți mâna sănătos pe ele" sunt sfaturile lui Radu Voina!

Min 11 4-7 GOOOOOL România. Stanca marchează pe contraatac.

Min 9 4-6 GOOL România Minedo a marcat pentru Spania dar am preluat din nou conducerea și ne-a distanțat după golurile lui Stanca și Brădeanu.

Min 8 3-4 GOOL România. Vărzaru face ravagii pe contraatac, al treilea gol al ei.

Min 7 3-3 GOOL România Stanca a fost faultată pe contraatac și Cristina Vărzaru, golgheterul Ligii Campionilor în sezonul trecut înscrie de la șapte metri.

Min 7 3-2 GOOOL Cristina Vărzaru pe un atac rapid după ce Marta Mangue a înscris de la distanță peste Ungureanu.

Min 5 2-1 GOOL Neagu, trasor de la 9 metri! Tricolorele se grăbesc și Brădeanu aruncă prea repede de la distanță după ce în apărare fetele noastre au reușit o intercepție.

Min 4 2-0 România a avut o fază de contraatac ratată. Paula Ungureanu se remarcă prima dată în acest meci scoțând o minge din vinclu.

Min 3 2-0 Geiger a ratat după o aruncare hazardată și Spania a marcat din nou.

Min 2 1-0 Spania înscrie de la șapte metri prin Carmen Martin, după ce Elise s-a apărat în semicerc pe extremă.

19.15: Ne apropiem de fluierul de start al partidei de debut la Campionatele Europene. Narcisa Lecușanu le încurajează pe fete de pe margine. Emoțiile sunt imense pentru fostul portar la tricolorelor. Artsen și Gullaksen din Norvegia arbitrează.

19.13: Se cântă imnurile Spaniei și României. Fetele noastre au strâns rândurile și cântă imnul național!

19.12: Echipa României: 30 Ungureanu, 21 Tolnai - 15 Ardean, 6 Han, 13 Varzaru, 3 Paraschiv - 10 Stanca, 11 Manea, 4 Chintoan - 6 Neagu, 18 Fiera, 20 Tivadar, 9 Bradeanu, 55 Geiger, 17 Soit, 14 Moldovan. Antrenori: Radu Voina și Narcisa Lecușanu

Echipa Spaniei: 1 Gonzalez, 12 Navarro - 3 Barno, 4 Martin, 6 Alberto, 7 Fernandez, 8 Cuadrado, 9 Mangue, 10 Aguilar, 11 Benzal, 13 Alonso, 14 Chavez, 17 Pinedo, 18 Fernandez, 21 Amoros, 25 Pena

UPDATE 18.45: Încă o jumătate de oră până la începerea partidei. Cele două echipe au ieșit la încălzire.

UPDATE 18.30: Camila Andersen: "România poate ajunge în semifinale"

"Este una dintre cele mai bune echipe din lume. Are jucătoare fantastice, precum Vărzaru şi Neagu. Sînt sigură că de data asta româncele vor fi în semifinale", declară expertul Federaţiei Europene de Handbal, fosta mare jucătoare daneză Camilla Andersen.

UPDATE 18.15: România va avea sprijin la Aalborg

Deşi Aalborg se află la peste 1.000 kilometri distanţă de graniţele noastre, tricolorele vor avea diseară în tribune şi câţiva zeci de suporteri români. Ambasada României în Danemarca a postat deja un anunţ pe site-ul oficial în care a anunţat sosirea lui Vărzaru&Co în orăşelul de 200.000 de locuitori.

Poreclit "Parisului Nordului" şi oraş înrudit cu Tulcea, Alborg are şi o micuţă comunitate românească, în localitate existând chiar şi o bierică ortodoxă unde Neagu&Co se vor putea ruga înaintea meciurilor.

Deşi vremea este una destul de rece şi cu condiţii de ninsoare, maximele atingând zero grade celsius, tricolorele au ieşit la o plimbarea uşoară prin centrul istoric al oraşului medieval, ghid fiindu-le chiar managerul naţionalei Narcisa Lecuşanu, fostă jucătoare la formaţia din Aalborg. (Ștefan Găvan)

UPDATE 17.50 Voina: "Acum nu ne e frică să câștigăm"



"Principalul nostru atu este că, spre deosebire de trecut, acum nu ne mai este frică să câștigăm. Suntem o echipă matură și am bătut recent Rusia, Germania, Franța și Norvegia, astfel că suntem gata să arătăm ce avem mai bun aici la Euro 2010", a declarat Radu Voina pentru site-ul oficial al Campionatelor Europene.

image

UPDATE 17.30: Spaniolii ne consideră o "eternă candidată la medalii" și nu știu că Amariei nu face parte din lot

Presa spaniolă a prefațat evoluția naționalei feminine de handbal prin prisma performanței obținute anul trecut la Campionatul Mondial, când ibericele au terminat pe locul patru.

Primul obstacol pentru drumul către glorie al generației, "de vis", cu o numesc cei de la cotidianul Marca, este naționala României, caracterizată de spanioli drept o "eternă candidată la medalii" și cu o evoluție inconstantă în marile competiții.

Jurnaliștii spanioli nu știu de absența interului Carmen Amariei din lotul tricolorelor și o enumeră printre jucătoarele cele mai periculoase care se pregătesc să înfrunte Spania, alături de Ardean-Elisei, Neagu sau Vărzaru.

UPDATE 16.45: Spania, trei zile pe drumuri

Naționala iberică a petrecut nu mai puțin de trei zile pe drumul către Danemarca după ce greva controlorilor de trafic aerian din Spania a dat peste cap programul zborurilor.

Ibericele au petrecut toată săptămâna în satul andaluz Vicar unde au combinat antrenamentele cu relaxarea, antrenorul Jorge Duenas încercând să grăbească recuperarea unor jucătoare accidentate.

Spania a plecat vineri seară spre Madrid, cu autorcarul, și după o noapte de odihnă spera să decoleze către Aalborg. Dar din cauza grevei, spanioloaicele au fost nevoite să se suie din nou în autocar, de această dată cu destinația Lyon, cel mai apropiat aeroport care asigura un zbor către Danemarca. După 17 ore de mers cu autocarul, au urmat o cursă cu avionul spre Billund, însă cu o escală în Frankfurt. Din Billund naționala Spaniei a luat din nou autocarul și a ajuns la Aalborg duminică spre luni la ora trei dimineața.

Astfel ibericele au ratat ultima ședință de pregătire, care era programată duminică după amiază.

Nationala feminină de handbal a României

Tadici: ”Câștigăm la 5-6 goluri”

Campionatul European de handbal feminin, din Danemarca şi Norvegia, la care participă şi naţionala României, va debuta astăzi, reprezentativa "tricoloră" întâlnind Spania, de la ora 19.15, într-un meci care se va disputa la Aalborg.

Fost selecţioner al României, Gheorghe Tadici crede că fetele lui Radu Voina nu se vor împiedica de iberice. "În urmă cu doi ani şi anul trecut, am avut probleme cu Spania. Sunt sigur că acum vom învinge la 5-6 goluri. E imposibil de înţeles cum poţi să te duci la un turneu final fără obiectiv", a spus Gheorghe Tadici la DolceSport.

Campioană europeană de tineret în 2000 şi vicecampioană mondială în 2005, Mihaela Tivadar (28 de ani) este una dintre cele mai experimentate jucătoare din lotul „tricolorelor". Clujeanca a evoluat timp de două sezoane, între 2007 şi 2009, la Elda Prestigio, fosta campioană a Spaniei, acolo unde a fost coechipieră, printre altele, cu portăriţa Vanessa Amoros şi cu pivotul Begona Fernandez, superstarul ibericelor. Folosită cu precădere pe faza defensivă la naţionala României, Mihaela recunoaşte că experienţa spaniolă i-a fost foarte benefică la acest capitol. "Am întâlnit oameni cu o altă mentalitate. În Spania se practică un handbal aparte, toate fetele din naţionala lor aleargă non-stop timp de 60 de minute, iar pe faza ofensivă caută breşe în defensiva adversă până la limita pasivului", spune Mihaela Tivadar, jucătoare la vicecampioana României, Jolidon Cluj.

Statistica nu ne e favorabilă

Ultimele meciuri disputate împotriva Spaniei au fost un adevărat fiasco. La Mondialele din China, ibericele ne-au marcat golul victoriei chiar în ultima secundă de joc şi ne-au barat astfel drumul spre fazele următoare. Nici duelul direct de la EURO 2008 nu a fost unul prea fericit: Spania ne-a surclasat 26-18 în grupe şi „tricolorele" au ratat astfel, in extremis, biletele pentru semifinale. "Nu trebuie să considerăm meciul cu Spania ca o revanşă pentru că vor urma şi alte partide dificile. Dacă vom lua însă totul pas cu pas şi vom trata fiecare fază cu maximum de concentrare, putem obţine un rezultat bun la Europene", subliniază stâlpul defensive noastre.

Programul „tricolorelor"

România - Spania

azi, ora 19.15, TVR 2

România - Danemarca

joi, ora 21.45, TVR 2

România - Serbia

sâmbătă, ora 19.45, TVR 2

Câştigătoare ale Cupei Mondiale în acest an, tricolorele sunt cotate printre principalele favorite la cucerirea titlului continental. Cu un moral bun oferit de victoriile contra unor naţionale de top, elevele lui Radu Voina pot obţine în premieră o medalie la Europene.

Pentru prima dată în istorie, Campionatul European este găzduit de două ţări, în speţă Danemarca şi Norvegia. Va fi un turneu incendiar în contextul în care handbalul este o adevărată religie în ambele state nordice (220.000 de jucători legitimaţi la o populaţie însumată de 10 milioane locuitori).

Norvegia este marea favorită a competiţiei (cotă 1.80/1) deoarece a câştigat ultimele trei titluri continentale.

Favorite numărul doi (cotă 5/1) prin prisma victoriilor din acest an împotriva Rusiei (campioana mondială en-titre), Danemarcei (fostă triplă campioană olimpică) şi Norvegiei, naţionala României nu are totuşi trasat niciun obiectiv oficial.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite