Ionela Stanca-Gâlcă: ”A venit timpul să mă retrag de la națională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecampioană mondială în 2005, Ionela Stanca-Gâlcă a cucerit duminică, în Danemarca, și prima medalie la CE de senioare. Evoluând pe un post extrem de solicitant, atât fizic, cât și psihic, cel de pivot, constănțeanca a decis că e momentul să se retragă de la națională.

Zâmbăreață ca de obicei, Ionela a pășit pe culoarul de la ieșirea din Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” cu aceeași voie bună pe care o arată și în timpul meciurilor, după ce reușește un gol. A primit flori. A fost îmbrățișată de prieteni. A împărțit autografe. A dat declarații. Iar prima întrebare a reporterilor a fost mereu aceeași: ”Vei continua la națională?”. Ionela a zâmbit și a dat același răspuns: ”Am decis să mă retrag. E timpul să-mi văd și de viața mea, de familie”.

Dificilă, decizia pare a fi luată, de data aceasta, definitiv. Căsătorită cu rugbistul Răzvan Stanca, pe care îl știe din grădiniță, Ionela Stanca-Gâlcă oscilase și înaintea acestui turneu final între a spune ”pas!” și a continua. A decis să mai facă un efort și să rămână alături de colegele ei, însă departe de jumătatea ei - soțul ei a plecat în Franța, vara trecută. Un sacrificiu greu de înțeles pentru mulți, pentru cei care nu știu câte renunțări și frustrări presupune sportul profesionist. Un sacrificiu care, acum, când a câștigat medalia de bronz, probabil că a meritat. Un sacrifiu care a fost plătit însă destul de scump, Ionela resimţindu-se fizic după acerbele dispute care se dau în zona centrală a semicercului.

Ionela trece în revistă momentele cheie ale carierei sale. În 2000, a debutat la națională. Iar atunci România a jucat semifinale la CE de la București, terminând pe 4. Cinci ani mai târziu, a făcut parte din naționala care cucerea ”argintul” la CM de la Sankt-Petersburg. Acum, după alți cinci ani, Ionela și-a trecut în palmares locul 3 la Europene. Astăzi, ea va pleca la Constanța, alături de Răzvan, care a fost învoit special, de clubul său din Hexagon, pentru a fi alături de Ionela. Va avea câteva zile libere, de Crăciun și Revelion. Apoi, ea va reveni la Oltchim, echipă cu care o așteaptă un alt an dificil, cu meciuri în campionat și Liga Campionilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite