Viitorul s-a născut la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala de handbal feminin a României a ocupat locul 5 la Campionatele Europene din Macedonia. Un tehnician care până la debutul CE a antrenat doar băieţi, Radu Voina a ştiut să construiască în jurul său prin respect şi încredere o adevărată echipă, primind înapoi momente incredibile.

O naţională adunată pe ultima sută de metri, din toate colţurile Europei şi ale României, ne-a făcut să visăm frumos, să trăim emoţii intense, să jucăm hora şi să ne enervăm alături de ele.

O formaţie cu o medie de vârstă de 26 de ani, care s-a împletit armonios cu handbaliste din toate generaţiile; de la îngerul dintre buturi, Luminiţa Dinu-Huţupan, care luna trecută a împlinit 37 de ani, până la mezina lotului, Cristina Neagu, care şi-a serbat ziua de naştere, 20 de ani, odată cu închiderea Olimpiadei de la Beijing.

Un lot căruia nu i s-au dat mari şanse şi i s-a schimbat obiectivul de pe o zi pe alta, în funcţie de plecarea unei sportive experimentate şi înlocuirea ei cu o debutantă,: de la câştigarea unei medalii, la ocuparea unui loc în primele cinci şi terminând cu „reconstrucţia echipei”. 

Fetele lui Radu Voina au încrucişat perfect mingile când a trebuit, s-au susţinut în apărare, finalizate cu paradele Luminiţei, şi au oferit spectacol în atac prin intrările de pe extremă ale Valentinei Elisei, semipiruetele pivotului Oana Manea, torpilele Narcisei Lecuşanu şi ale lui Carmen Amariei, aruncările de la şold ale Adinei Meiroşu sau zvâcurile plecate de la interul dreapta Cristina Neagu.

Jucăm cu belarus pentru calificare la mondiale

Singurul regret al lor: n-au reuşit să se impună în faţa finalistelor pe care destinul i le-au scos în faţă în grupa principală, Spania şi Norvegia.

Debutantele şi veteranele se întorc acum acasă cu un meritat loc 5, după victoria de sâmbătă în faţa Croaţiei, scor 36-33 (17-15, 29-29. Pe lângă o echipă luptătoare, handbalul feminin a câştigat şi un antrenor.

Unul care lucrase până acum doar cu băieţi. Radu Voina le-a acordat toată încrederea şi respectul şi le-a primit înapoi înzecit. Le-a readus pofta de joc şi a avut parte de clipe extraordinare.

„Locul 5 este corect. Mă bucură faptul că fetele, care au venit aici la un turneu final pentru prima dată, au luptat şi au muncit mult. Pe mine nu mă interesează obiectivul“, a declarat Voina.

Cu o echipă reinventată România va ataca turneul final al Campionatelor Mondiale din 2009. Primul pas va fi făcut în luna iunie când tricolorele vor întâlni într-o dublă manşă reprezentativa Belarus. Meciul tur va avea loc în 6-7 iunie, în România, iar returul o săptămână mai târziu.

Participările României la CE

Anul - ţara organizatoare    locul

1994 - Germania    10
1996 - Danemarca    5
1998 - Olanda     11
2000 - România    4
2002 - Danemarca    7
2004 - Ungaria     7
2006 - Suedia     nu a participat
2008 - Macedonia     5

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite