Radu Voina: „Tomis pare a fi singura noastră rivală în ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Voina: „Tomis pare a fi singura noastră rivală în ţară“
Radu Voina: „Tomis pare a fi singura noastră rivală în ţară“

Radu Voina, antrenorul Oltchimului, regretă lipsa adversarilor de calibru din campionat, apreciază munca preparatorului fizic francez şi crede că la Mondiale fetele vor dori să obţină o nouă performanţă. La Constanţa, antrenorul Radu Voina a supervizat antrenamentele „galacticelor“. Fostul campion mondial şi-a expus impresiile şi planurile pentru „Adevărul Sporturi“.

Adevarul Sporturi: Oltchim a încheiat pregătirea la mare. Ce concluzii se pot desprinde?

Radu Voina: Înainte de a merge la Constanţa am avut o săptămână de pregătire la Vâlcea. La mare am combinat antrenamentele pe nisip cu cele în sală, cu accent pe pregătirea fizică. Fetele au răspuns foarte bine la ceea ce le-am cerut. Preparatorul fizic pe care ­l-am adus, Frank Kuhn, şi-a făcut treaba ştiinţific.

E un tip deschis, comunicativ. Îl ştiţi din Franţa?

Da, îl ştiu de acolo. Este un specialist în pregătirea fizică pentru sporturile colective. Aţi văzut că este un om de teren, nu numai un teoretician. E preocupat. Fetele îl apreciază. Efortul, deşi este foarte mare, este acceptat cu zâmbetul pe buze. Lucrează cu centuri cardio care spun totul despre modul în care fetele îşi fac pregătirea.

Lucrează pe grupe, în funcţie de starea lor fizică. Se compară rezultatele testelor la care sunt supuse şi până acum ele arată că suntem în urcare. Urmărim să atingem un nivel de pregătire fizică pe care mai apoi să-l menţinem.

Obiectivele Oltchimului sunt clare: titlul şi finala Ligii.

În principal, ne propunem să ajungem în finala Champions League. E un obiectiv îndrăzneţ şi ar fi o performanţă extraordinară dacă îl vom îndeplini. În campionat, în mod normal n-ar trebui să fie nicio problemă, însă trebuie să fim atenţi. Cum la Oltchim sunt 95% dintre jucătoarele naţionalei vom avea un sezon foarte greu.

Nu vă dezavantajează să nu aveţi adversari tari în campionat?

Ba da, pentru că nu e bine să ai doar un oponent. În ediţia trecută a fost Rulmentul Braşov cea care ne-a ţinut în priză. Ar fi foarte bine să fie mai multe echipe tari. După recrutările făcute, se pare că Tomis va fi principala noastră adversară. Fără lipsă de modestie însă, ţinând cont de lot, pentru Oltchim problema ar trebui să fie la ce diferenţă de goluri va câştiga meciurile din campionat.

image

Fostul campion mondial are motive să fie încrezător

Aţi amintit de lotul naţional. La rece vorbind, cum vi se pare tragerea la sorţi a grupei de la Campionatul Mondial?

Norvegia nu mai are nevoie de o prezentare amplă. Este campioană olimpică şi europeană en-titre. Iar asta spune totul despre forţa ei. Ungaria, care, din câte văd, nu ne ocoleşte nici la nivelul naţionalei, nici la cel de cluburi, este şi ea o echipă valoroasă. Japonia, Tunisia şi Chile sunt adversare abordabile, dar trebuie tratate cu seriozitate.

Important este să mergem mai departe cu cât mai multe puncte. Obiectivul stabilit de Federaţie este clasarea între primele cinci. Eu sunt convins că aceste fete, mai ales cele care nu vor mai prinde, din păcate, altă competiţie majoră, îşi doresc să realizeze o performanţă deosebită.

Impresionat de Gheorghe Hagi

Recomandat de rezultatele obţinute cu echipa de baschet SIG Strasbourg, campioană a Franţei în 2005, preparatorul fizic Frank Kuhn s-a arătat încântat de noua sa misiune: “Sunt foarte bucuros că pot aduce un plus acestei echipe care este atât de profesionistă. România a scris istorie în sport.

image

Frank Kuhn a menţinut buna dispoziţie pe plaja Modern

Am avut ocazia să merg la recuperare, cu fetele, în hotelul lui Hagi, unul dintre sportivii cu renume internaţional. În ceea ce priveşte handbalul cunosc nivelul ridicat al celui din România, echipa sa naţională fiind mereu bine clasată”.

Surprins plăcut de capacitatea de muncă pe care o dovedesc Steluţa Luca, Narcisa Lecuşanu, Ionela Stanca şi ale lor colege, Kuhn spune că e o şansă să lucreze cu un asemenea grup de sportive. “Există valoare şi omogenitate, iar tinerele jucătoare dovedesc că au un viitor frumos în handbal”, a concluzionat cel care este şi antrenor la Centrul de formare al lui SIG Strasbourg.

Pregătire şi turnee în Serbia, Ungaria, Croaţia şi Slovenia

Lotul echipei feminine de handbal Oltchim a revenit la Rm. Vâlcea marţea trecută. Miercuri, fetele au avut zi liberă, iar de joi până sâmbătă s-au efectuat antrenamente obişnuite, în sală. De ieri şi până pe 3 august, campioanele se află în Serbia, la Vrnjacka Banja, pentru un stagiu montan. “Acolo vom pune accent pe lucrul în sală”, ne-a spus Radu Voina.

În continuare, până la debutul campionatului (5 septembrie) Oltchim se va pregăti acasă, timp de două săptămâni, organizând şi un patrulater tradiţional, iar apoi va participa la turneele de la Debrecen, Koprivniţa şi Ljubljana.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite